Jake muutti puolisoltaan Jennalta salaa perheen tavarat uuteen kotiin – ”Tämä oli todellinen joulun ihme”
100-vuotias rivitalo
Jake muutti puolisoltaan Jennalta salaa perheen tavarat uuteen kotiin – ”Tämä oli todellinen joulun ihme”
Jake Oksanen ja Jenna Pöyhönen remontoivat perheelleen kodin 100-vuotiaaseen puurivitaloon. Massiivisen remontin myllerryksessä pari muisti myös pysähtyä fiilistelemään – esimerkiksi työmaan keskellä piknik-herkkuja nauttien.
Julkaistu 4.9.2023
Meidän Talo

Jenna Pöyhösen ja Jake Oksasen tavoitteena oli päästä muuttamaan uuteen kotiin jouluksi 2019. Kolme kuukautta ennen aattoa Jaken, 37, oli myönnettävä puolisolleen, ettei remontti valmistuisi aikataulussa. Jennaa, 36, harmitti valtavasti.

Hieman myöhemmin Jake alkoi pohtia, että muutto saattaisi sittenkin olla mahdollinen. Hän ei kuitenkaan halunnut nostaa turhaan Jennan odotuksia.

– Laadin salaa yksityiskohtaisen aikataulun. Siihen oli listattuna kaikki ne asiat, jotka piti saada maalin, jotta muutto ennen joulua olisi mahdollinen, Jake kertoo.

Suurin haaste oli saada keskellä kellaria oleva tekninen tila valmiiksi.

– Sen lattia valettiin erikseen pikamassalla, jotta tila saatiin valmiiksi kellarin betonilattian kuivuessa vielä pitkän aikaa muuton jälkeen, Jake kertaa.

Kuuden asunnon taloyh­tiös­sä elämä on yhteisöllistä. Keväisin pidetään yhdessä pihatalkoot, ja kesäisin istutaan yhdessä iltoja. Jenna on järjestänyt naapureille myös rapujuhlat. Jouluaaton aattona yhtiö tarjoaa asukkailleen kynttilöillä valaistun joulusaunan juomineen, herkkuineen ja suklaineen.
Asuntoon tehtiin perusteellinen remontti.
Keskikerroksessa sijaitsee eteisen lisäksi keittiö ja olohuone. Tilasta saatiin yhtenäinen ja avoin, kun vanhan keittiön väliseinät purettiin. Talon edellinen asukas työskenteli puuseppänä, ja upea portaikko on hänen tekemänsä. Jenna ainoastaan maalasi kaiteet.
Olohuoneen ja keittiön välinen seinä purettiin remontissa. Vanha kakluuni oli niin hyvässä kunnossa, ettei sille tarvinnut tehdä mitään. Kotiin asennettiin uusi puulankkulattia, joka käsiteltiin valkolakalla.

Muutamaa päivää ennen joulua Jenna lähti rentoutumaan siskonsa kanssa Naantalin kylpylään Jaken järjestämänä. Kun hän palasi sieltä kotiin, oli perheen tilapäisasunto tyhjä jokaista kaappia myöden. Jake oli kylpyläreissun aikana tehnyt muuton perheen uuteen kotiin. Hän oli saanut avukseen ison muuttoporukan ystävistä ja molempien perheistä.

”Minulle tuli ihan täytenä yllätyksenä, että saimmekin viettää joulua uudessa kodissamme.”
Jenna Pöyhönen

Uudessa kodissa vaatteet olivat viikattuina kaappeihin, astiat purettu laatikoista ja lelut omilla paikoillaan. Jopa joulukuusi oli kannettu sisään olohuoneeseen.

– Astuessani siskoni kanssa sisään uuteen kotiimme kaiuttimista soi Lauri Tähkän Joulu on sun kanssa joulumpi. Minulle tuli ihan täytenä yllätyksenä, että saimmekin viettää joulua uudessa kodissamme. Tämä oli todellinen joulun ihme, Jenna muistelee.

Yläkerta toimii työhuoneena. Aiemmin se oli osittain rakentamatonta kylmätilaa. Sen takia koko yläpoja eristettiin ja rakennettiin uudelleen. Taulu on Jennan isoisän Martti Pöyhösen maalaama.
Vanhat kattohirret putsattiin ja käsiteltiin Tikkurilan Paneeli-Ässä hirsisuojalla.

Jenna ja Jake etsivät perheelleen uutta isompaa asuntoa alkuvuonna 2018. Haaveissa oli puu- tai kivitalo ja oma pieni piha läheltä Turun keskustaa. Tutulle välittäjälle oli tulossa myyntiin kolmikerroksinen asunto Turun Martissa sijaitsevasta puutaloyhtiöstä, jota pariskunta pääsi katsomaan ensimmäisten joukossa.

Oli kesäkuun alku, ja pihassa kukkivat omenapuut sekä suuret valkoiset pionit. Keskellä yhtiön pihaa oli sympaattinen pihasauna, joka oli asukkaiden yhteisessä käytössä. Kun Jenna ja Jake avasivat asunnon oven, vastassa oli sydämellinen iäkäs pariskunta kuohuviinilasillisten kera. He olivat asuneet kodissa 1960-luvulta asti, eivätkä halunneet luovuttaa sitä ihan kenelle tahansa.

– He olivat vuosikymmenien aikana remontoineet asuntoa ja huomasin heti, että siitä oli pidetty hyvää huolta. Osa asunnon tiloista ei ollut asuinkäytössä ja talotekniikka oli käyttöikänsä päässä, joten tiesimme heti, että laitamme lähes kaiken uusiksi, Jake kertoo.

Kaupat tehtiin heti ja remontti päästiin aloittamaan kesän lopulla. Pariskunnalle oli selvää, että homma hoidetaan pitkälti omin voimin. Jakella oli kokemusta vastaavanlaisista remonteista, ja hän on nuorempana tehnyt kesätöitä rakennustyömailla. Talotekniikka on tullut tutuksi sähköalalta, jonka parissa hän on luonut uransa. Tukena remontissa olivat molempien perheet, sukulaiset ja ystävät.

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Jenna ja Jake haaveilivat kivitasosta keittiöön, mutta budjetin takia he päätyivät valitsemaan täyslaminaatin. Keittiö on Kvikin ja välitilan laatta Pukkilan valikoimasta. Tiiliseinä on alkuperäinen. Se kunnostettiin irrottamalla vanha laasti piikkaamalla ja hiomalla pinta nylonlaikalla. Pinta käsiteltiin vielä Tikkurilan Paneeli- Ässä-hirsisuojalla.
KNX-taloautomaatiojärjestelmä oli Jakelle ehdoton vaatimus, joka helpottaa arkea. Yhdestä napista saa esimerkiksi säädettyä koko kodin valaistusta.
Kellarikerroksen laatat Jake bongasi konkurssihuutokaupasta. KNX-taloautomaatiojärjestelmä helpottaa arkea: yhdestä napista saa säädettyä koko kodin valaistusta, wc-tiloissa on liiketunnistimet ja öisin himmeämpi valaistus.

– Jo alussa teimme tarkan työnjaon. Minä vastasin remontista ja Jenna kodista. Suunnitelmissa oli pakko olla säntillinen, jotta saimme ajan riittämään, omat työt hoidettua ja vielä pidettyä itsemme järjissä, Jake sanoo.

Pariskunta suunnitteli remontin yhdessä. Jake vastasi tilaratkaisuista ja rakennusteknisistä asioista, Jenna materiaaleista ja sisustuksesta. Asunto purettiin lattiasta kattoon, seiniä kaadettiin ja käytännössä lähes kaikki laitettiin uusiksi. Siltikin vastoinkäymisiltä vältyttiin. Ainoa isompi takaisku oli alkuperäinen lautalattia, joka osoittautui niin huonokuntoiseksi, että se jouduttiin purkamaan.

– Välillä myös riideltiin, eniten ajankäyttöön liittyen. Haalin joskus meille ehkä vähän liikaa muuta ohjelmaa, kun taas Jake olisi halunnut painaa hommia työmaalla ja saada rempan nopeasti valmiiksi. Muistan Jaken sanoneen tiukasti, että jos haluamme remontin joskus loppuvan, emme voi istua jokaisena kesäiltana terassilla, Jenna muistelee nyt jo hymyillen.

Alkuperäisissä suunnitelmissa Jake halusi säilyttää autotallin. Kun remontti eteni kellariin vuoden 2020 syksyllä, muutettiin kuitenkin suunnitelmia. Rakennusajalle tyypilliseen tapaan autotallin koko oli niin pieni, etteivät auton molemmat ovet olisi mahtuneet auki samaan aikaan. Lisäksi kellarista ei olisi mitenkään päin pyöritettynä saanut käytännöllistä ja toimivaa pohjaratkaisua. Autotallin tilalle päätettiin tehdä sauna, kylpyhuone ja haaveissa ollut kylpyamme.

Vanhan autotallin paikalle rakennettiin sauna ja kylpyhuone. Lattialaatat löytyivät Pukkilasta ja valkoiset seinälaatat huutokaupasta. Katto tehtiin lämpökäsitellystä haavasta ja valokuidut muodostavat tähtikuvion. Niiden joukosta löytyy jokaisen perheenjäsenen horoskooppimerkit.

Autotallin betonikaton poistaminen oli oma projektinsa.

– Rälläköin kattoa ja ohjasin pölyä ulos tuulettimilla. Hommaa piti tehdä kymmenen minuutin pätkissä, sillä sen jälkeen sisällä ei nähnyt mitään. Kaikkiaan remontissa kertyi purkujätettä useamman rekkalavallisen verran, Jake kertoo.

Jenna järjesti Jakelle remppatreffit: hän levitti lattialle piknik-viltin ja kattoi kauniisti tarjolle pizzaa, sushia ja skumppaa.

Koko perhe oli mukana projektissa. Jenna auttoi muun muassa purkamisessa ja tiiliseinän hiomisessa, Aava-tytär hirsiseinän putsaamisessa ja käsittelyssä. Aina silloin tällöin Aava hiipi salaa sisälle remontin keskelle keksivarkaisiin, sillä hän tiesi Jaken säilyttävän työmaalla aina Domino-keksejä ja pillimehuja.

– Eräänä päivänä Jake pyysi käymään ja tulevan huoneeni seinälle oli ilmestynyt teksti Aava. Jake oli tehnyt sen pinnoitteesta leikkaamalla. Se tuntui kivalta, Aava muistelee.

9-vuotiaan Aavan huoneen seinä on maalattu Tikkurilan Milkshake-sävyllä. Vanha ovi saatiin ystävien vanhasta puutalosta, sillä yläkerrassa ei ollut lainkaan ovia. Vuodekatos on Jotexilta.
Kellariin vievä portaikko purettiin kokonaan. Jake suunnitteli itse uuden metalliputkista ja puusta. Aatoksen sänky on Ikeasta, samoin lipastot, jotka Jenna maalasi valkoiseksi. Päälle hankittiin puulevyt.
Yläkerran kylpyhuone on Jennan mielestä yksi remontin parhaiten onnistuneista kokonaisuuksista. Aiemmin tilassa oli wc ja kulku parvekkeelle.

Vaikka Jakella on paljon kokemusta remontoinnista, oppi hän tämänkin projektin aikana paljon uutta. Laatoittajan loukkaantuessa hänen oli pakko opetella itse kylpyhuoneiden laatoitusta ja seinien muurausta. Hienoimpina hetkinä mieleen ovat jääneet remppatreffit, jolloin Jenna levitti remontin keskelle piknik-viltin ja kattoi kauniisti tarjolle pizzaa, sushia ja skumppaa.

Jake jäi usein pitkien remppapäivien jälkeen yksin hiljaiseen taloon fiilistelemään omaa kädenjälkeään. Remontti valmistui lopullisesti keväällä 2021, lähes kolme vuotta aloittamisen jälkeen.

– Hienoin hetki oli, kun sain kaiken kokonaan valmiiksi. Minulle remppa on valmis vasta sitten, kun saan kaikki remonttiin liittyvät paperit, tiedot ja valokuvat järjestykseen kansien väliin. Tekninen dokumentaatio on tärkeä osa kokonaisuutta ja olen tehnyt sen aina jokaisesta projektistani, Jake kertoo.

Jenna Pöyhönen, Jake Oksanen sekä lapset Aava ja Aatos asuvat Turun Martissa sijaitsevassa, vuonna 1924 rakennetussa puutaloasunnossa. 120 neliön asunnosta löytyy avokeittiö, olohuone, kolme makuuhuonetta, työhuone, wc, kylpyhuone, sauna ja pesuhuone.
7 kommenttia