Meidän Talo

Jaana ja Harry luonnostelivat unelmatalonsa itse: "Rakentaminen vaatii uskallusta sanoa vastaan ja pitää päänsä"

Jaana ja Harry luonnostelivat unelmatalonsa itse: "Rakentaminen vaatii uskallusta sanoa vastaan ja pitää päänsä"
Hyönteisiä intohimoisesti harrastava Harry houkutteli puolisonsa Jaanan maalle. Pariskunta rakennutti rohkeasti harjaan asti avoimen puutalon. "Tämän näköisiä me olemme. Nyt olemme siellä, missä pitääkin", sanoo Jaana.
Julkaistu: 21.9.2018

Se yö oli ikimuistoinen. Ainoa, mitä Harry Nyström taloon ensimmäistä yötä varten toi, oli pullo Dom Pérignonia.

– Tiesin, että talon valmistuminen ja ensimmäinen siellä vietetty yö tulevat olemaan tunnetasolla iso juttu.

Samppanja nosti kokemuksen uudelle tasolle ja teki illasta erityisen.

– Harry yllätti minut. Pihinä olisin taatusti kieltänyt noin kalliin pullon hankinnan, Jaana myöntää.

Seuraavana aamuna hän istui kolme tuntia ikkunan äärellä tuijottaen onnellisena maalaismaisemaa. Oman kodin ikkunasta.

Koti on Jaanalle ja Harrylle tärkeä energianlähde ja asukkaidensa identiteettien ilmentäjä.

– Tämän näköisiä me olemme. Nyt olemme siellä, missä pitääkin, Jaana määrittelee.

Nyströmien haaveena oli paljon avointa tilaa yhdessä kerroksessa ja isot ikkunat, jotka ovat otolliset myös viherkasveille. Sisustus on rento, mutta mielenkiintoinen ja eri tyylejä sekoitteleva. Punotut tuolit ovat Piet Hein Eekin Ikea-mallistoa.
Olli Borgin Rondo-tuoleista toinen löytyi roskakalavalta ja toinen pilkkahintaan kirpparilta. Verhoilijan ehdottama nahkaa muistuttavaa tekstiilipinta on ollut oivallinen valinta ja muistuttaa alkuperäistä nahkaverhoilua.

"Tuli olo, että Harry kuuluu tänne"

Pariskunta oli ajatellut rivitalon olevan heille se oikea asumistapa. Entisen naapurin yllättäen tarjoama tontti antoi ajatuksille uuden suunnan.

Korvenkylän suojellussa maalaismiljöössä vanhan kestikievarin vieressä oleva tontti ihastutti heti ja synnytti mielikuvan unelmien talosta.

Harryn ilo vakuutti myös Jaanan. Harry on harrastukseltaan hyönteistieteilijä, entomologi.

– Tuli sellainen olo, että Harry kuuluu tänne.

Pariskunnan valmius hypätä rakennuttajiksi oli hämmentävä. Jo ennen rakennuttamissopimuksen kilpailuttamista he olivat miettineet talon yksityiskohdat valmiiksi.

– Siitä oli hyötyä tarjousten vertailussa sekä rakentajien tarkentaviin lisäkysymyksiin vastatessa. Kustannukset eivät myöskään nousseet rakennusvaiheessa lainkaan, Harry kertoo.

Tilavan olohuoneen päädyssä seinän takana on varaus parvelle, jossa jatkuu sama kattomuoto. Olohuoneen leveät Kukkapuron tuolit Jaana on verhoillut itse.
Charles ja Ray Eamesin Lounge -tuoli istuu kauniisti klassisen rulokaapin viereen.

Harjaan asti avointa tilaa

Harry ja Jaana valitsivat talotoimittajan hyvän maineen pohjalta. Lisäksi sen tuli olla valmis toteuttamaan pariskunnan suunnitelmat.

Idean harjaan asti auki olevasta avoimesta tilasta he nappasivat ulkomaisesta sisustuslehdestä.

– Arvostamme todella, että talotoimittaja pystyi tekemään jyrkän sisäkaton ilman tukipalkkeja, Harry painottaa.

Avoin rakenne oli haastava. Pariskunta kuitenkin ajatteli, että pakko sen on onnistua Suomessakin, jos se on mahdollista muualla.

– Rakentaminen vaatii uskallusta sanoa vastaan ja pitää päänsä. Mitään uutta ei kehity, jos joku ei hoksaa sitä pyytää, kiteyttää Jaana.

Talon mustan värin kanssa väännettiin kättä. Rakentamistapaselosteen luonnoksessa luki punainen, joka muutettiin Nyströmien myötävaikutuksella muotoon ”punainen tai tumma”.

Kamalinta projektissa oli rakennusaikainen siivous, jonka asukkaat hoitivat itse.

– Henkiset ja fyysiset kärsimykset eivät vastanneet lainkaan siitä koitunutta säästöä, Harry paljastaa.

Jotexin raskas puinen ruokapöytä odotti talon valmistumista varastossa yli vuoden. Valaisimet ja ruokapöydän tuolit kätevä pariskunta on tehnyt itse.
Puustellin keittiö kätkee sisäänsä kätevää arjen ylellisyyttä. Astiat sointuvat täysin muuhun sisustukseen.
Musta sormipaneeli jatkuu kosteiden tilojen katosta saunan puolelle seinäksi. Amme on Bathlifen Ideal Relax. Authentics Branchin musta tamminaulakko muistuttaa oksaa ja toimii naulakkona usealle pyyhkeelle. Hana tilattiin ulkomaillta.
Tilavassa kylpyhuoneessa on molemmilla omat altaat peileineen ja säilytystiloineen. Kalusteet ovat Puustellin.

18 tuolia ja 25 valaisinta

Ulkonäöltään pelkistetty, pitkä musta rakennus istuu täydellisesti maisemaan. Talo on räätälöity kahdelle aikuiselle ja koirille.

– Lapsettomana pariskuntana halusimme yksinkertaisen kodin ja paljon avointa tilaa yhdessä kerroksessa, Jaana perustelee.

Talon päädyssä on autotalli ja tekninen tila. Heti seinän takana ovat makuuhuone sekä kodinhoito- ja pesutilat.

Asuintilojen toisessa päädyssä on ensin iso työhuone, sitten avoin oleskelu- ja ruokailutila. Oleskelutilan puolelta terassille pääsee kolmesta ovesta. Takaa on käynti kodinhoitotilaan, koiraovi, jonka viereen suunniteltiin korotettu koiranpesupaikka. Kolmen koiran hoito on iso osa arkea.

Kodissa on 18 tuolia ja 25 valaisinta. Kun Harry uppoutuu työhuoneessa mikroskooppiin, Jaana selaa nettiä niin pitkään, että taatusti löytää sen, mitä kulloinkin on etsimässä.

Kodin sisustuksen he suunnittelivat valmiiksi jo ennalta. Näin sähköt saatiin oikeille paikoille. Tärkeintä ovat rentous, erilaiset luonnonmateriaalit ja raikas, valoisa tunnelma. Talossa on paljon taidetta, mielenkiintoista esineistöä sekä itse tai ammattilaisella entisöityä vintagea.

Pariskunta on rakennellut itse tuoleja ja valaisimia. Esimerkiksi ruokapöydän tuolit he tekivät yhdessä Enzo Marin vanhoilla ohjeilla.

Harry Nyström pitää hyvää huolta kokoelmastaan. Suurperhoset ovat lasivitriineissä tarkassa järjestyksessä.
Talo sijaitsee tasamaalla pelto- ja niittymaiseman kupeessa vain noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Jaana ja Harry luonnostelivat talonsa itse. Jopera Oy vastasi suunnittelun ohjauksesta ja toteutuksesta.
Tavanomaista ristikkorakennetta talossa ei ole, vaan sisältä ylös asti avoin katto rakennettiin kurkihirren ja seinien sisällä olevien palkkiristikoiden varaan. Huoneistoalaa pitkästä tavarasta tehdyssä talossa on 181,5 neliötä.
28 metriä pitkän talon rännikouru on yhtenä kappaleena, joten sen asentaminen oli aikamoinen seikkailu. Lumiesteet on asennettu talon molemmin puolin.

Paljon ötökkäystävällisiä kasveja

Ajatuksena on rakentaa vielä runsas mutta ryhdikäs puutarha, jossa on kasvihuone, tilaa hyönteispyydyksille ja paljon ötökkäystävällisiä kasveja.

Niin, ne ötökät. Maaseudulle muutto liittyi vahvasti Harryn harrastukseen.

Vehreällä alueella kasvaa paljon hyönteisten ravintokasveja, mikä tekee seudusta kiehtovan. Pihapiiristä on havaittu nyt yhteensä 294 suurperhoslajia ja lukuisia pikkuperhosia.

– Olen loppusijoituspaikassani, mies ilmoittaa.

Millaista elämä hyönteisharrastajan kanssa on?

– Kun Harry näkee jotain, lähtee hän kuin hauki kaislikosta eikä tule tuntiin takaisin. Ajatella, pikkuötököiden takia.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »