Kun Jaana ihastui suloiseen ruotsalaistaloon, mikään muu ei tuntunut omalta: ”Haluan, että talolla on historia, ja näillä taloilla se on erityinen”
Sisustus
Kun Jaana ihastui suloiseen ruotsalaistaloon, mikään muu ei tuntunut omalta: ”Haluan, että talolla on historia, ja näillä taloilla se on erityinen”
Jaana viihtyy perheensä kanssa Raumalla 1940-luvun ruotsalaistalossa. Kodin tunnelmaa lisäävät itse tuunatut kalusteet ja merkit eletyistä vuosista, kuten tyttären kasvun myötä ovenpieleen vedetyt viivat.
29.9.2022
 |
Kotivinkki

Jaana Häyrisen perheen koti on vuonna 1940 ­rakennettu Raumalla sijaitseva ruotsalaistalo. Samanlaisia taloja löytyy useista kaupungeista, sillä Suomi sai Ruotsista talvisodan jälkeen 2000 Ruotsissa piirrettyä tyyppitaloa kansalaislahjoituksena. Talotyyppejä oli neljä, kaksi kaupunkiin ja kaksi maaseudulle. Koti on Lauri ­Pajamiehen suunnittelema kaupunkitalotyyppi. Se oli alun perin yksikerroksinen, ja siinä oli loiva harjakatto. Kellari mahdollisti erillisestä talous­rakennuksesta luopumisen, ja se oli etu etenkin pienillä kaupunkitonteilla.

Jaana on sisustanut yhden ruotsalaistaloista harmonisesti pienen perheensä kodiksi. 70-neliöisessä kodissa on kolme huonetta ja keittiö.

Jaana, miten päädyit asumaan Rauman ruotsalaistalokortteleihin?

Olen asunut lapsena tässä lähistöllä ja muistan jo silloin ihailleeni tätä aluetta. Se on lähellä palveluja ja merta. Kun odotin tytärtäni, alueelle tuli kolme taloa myyntiin. Tein tarjouksen yhdestä, mutta harmikseni sitä ei hyväksytty. Jatkoin sopivan kodin etsintää, mutta mikään muu ei tuntunut omalta. Koska tämä talo oli yhä myynnissä, päätin olla sinnikäs ja tehdä saman tarjouksen uudelleen. Toisella kerralla ilokseni tärppäsi.

"Asun mieluiten vanhassa talossa. Haluan, että talolla on historia, ja näillä taloilla se on erityinen."
Keittiön puusohva on löytö Tori.fistä. Tummat pinna­tuolit on ostettu Kodin Ykkösestä, ja vaalea tuoli on kirppisostos. Tyynyn­päällisiä Jaana on keräillyt sieltä täältä.
Rauman ruotsalaistalokorttelissa on kaksi kadullista samanlaisia taloja.

Talo oli rakkautta ensisilmäyksellä. Mihin ihastuit siinä?

Sisältä talo ei ollut kovin kummoinen, mutta asun mieluiten vanhassa talossa. Haluan, että talolla on historia, ja näillä taloilla se on erityinen. Ympärillä on kaksi kadullista samanlaisia taloja. Minua miellyttivät eniten valoisuus ja se, että pohjaa saattoi melko pienin toimin muuntaa. Remontin tarve oli sopiva, sillä kaikki suuri, esimerkiksi katto ja salaojat, oli jo uusittu. Lähinnä halusin uusia pintoja, sähköt ja keittiön kaapistot. Ihastuin myös boheemiin vanhaan puutarhaan, jossa olivat valmiina kukkivat omenapuut ja runsaat syreenipensaat.

Millaisin periaattein sisustit kotia?

Tavoittelin ajatonta sisustusta. Seuraan vapaa-ajallani runsaasti sisustusjuttuja ja halusin välttää kaikkialla näkyvien trendituotteiden hankkimista. Tiesin, että keittiöön ei missään nimessä tulisi yläkaappeja, koska halusin sen olevan ilmava ja kevyt. Meillä ei välttämättä ole kaikissa arkitoiminnoissa terävintä suunnittelua, mutta haluan mennä estetiikka edellä ja pärjäämme mainiosti niillä ratkaisuilla, joita meillä on.

Keittiöön Jaana hankki pari Umagen riippu­valaisinta Sisustustalo Kodinonnesta. Kaapistot ja kodinkoneet ovat Ikeasta.
Olohuoneen puolipyöreä pöytä on tuunattu sohvapöydäksi. Aikaisemmin se oli ruokapöydän korkuinen ja väriltään ruskea. ­Tapetti on Ellokselta. Juliste on muisto Pori Jazzeilta vuodelta, ­jolloin Jaana odotti tytärtään.
Siro Ikean vitriini on maalattu Tikkurilan Ajopuu-maalisävyllä. Television alla on itse tehty kaappi, joka on maalattu samalla sävyllä. Taulut on maalannut Jaanan tytär.

Millaisista asioista haaveilet sisustuksessa?

Sisustus elää koko ajan, ja minulla on pieniä ja isompia haaveita, joita olisi kiva toteuttaa joskus. Olohuoneen valaisin on etsinnässä, ja saan toki uusia ideoita jatkuvasti matkoilta, lehdistä ja ­Instagramista. Suurin osa ideoista jää muhimaan ja odottelemaan jalostumistaan. Haluaisin teettää saunaremontin, ja olisi ihanaa avata keittiön ikkunan tilalle aukko lasipariovelle, josta pääsisi suoraan puutarhaan. Kesähuoneen pariovien eteen haaveenani on rakentaa puinen oleskeluterassi. Pergola on onneksi valmis, ja siinä vietetäänkin kesäisin syöden ja grillaten paljon aikaa ystävien kanssa.

"Kesähuone on alkujaan pihan perällä ollut vanha varasto. Se piti ensin purkaa, mutta onneksi niin ei tehty."
Kesähuoneen pariovet on tehty itse, ja huoneen eteen on suunnitteilla terassi. Riipputuoli on Parolan Rottingin klassikko. Jotexin matto lisää viihtyisyyttä, ja tyynynpäällisiä Jaana on hankkinut H&M Homesta. Valaistuksena on ulkotiloihin sopiva valonauha. Kattoparruissa roikkuvissa voimistelurenkaissa on tyttären mielestä hauskaa kieppua.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

Kesäisin ehdoton suosikki on kesähuone, joka on alkujaan pihan perällä ollut vanha varasto. Se piti ensin purkaa, mutta onneksi niin ei tehty. Nyt varasto on maalattu, ja puutarhan puoleisella seinustalla on rivi ikkunoita. Kuuntelen siellä musiikkia, ja tytär leikkii kavereidensa kanssa. Sateisena kesä­päivänä se on ihana loikoilupaikka. Riipputuolista on kaunis näkymä pihaan. Sisällä keittiön puusohva on lempihuonekaluni.

Mitä tämä koti merkitsee sinulle?

Tämä on tyttäreni lapsuudenkoti, joten täällä on paljon muistoja. Esimerkiksi hänen kasvaessaan ovenpieleen vedetyt viivat ovat rakkaat. Talon tunnelma rauhoittaa, ja olen kodistamme onnellinen. ­Ennen tätä kotia muutin kahden vuoden välein. Kyllä me nyt olemme kotona.

"Tämä on tyttäreni lapsuudenkoti, joten täällä on paljon muistoja."
Tyttären sänky on Ikeasta ja vuodekatos Ellokselta. Play & Gon pussukkaan mahtuu paljon Legoja. Pöytätaso on ystävältä saatu jämävaneri, johon on yhdistetty Ikean pukkijalat.
Jaana löysi pienen hyllykön kirppikseltä ja maalasi sen spraymaalilla mustaksi. Clas Ohlsonin Dark Green -maalisävyllä maalattu seinäkaappi on Ikean Ivar.
Makuuhuone on kellari­kerroksessa. ­Tilassa on viileää, joten siellä on myös kesällä mukava nukkua. Vuodevaatteet ovat Alvalinesta. Seinän sävyksi Jaana valitsi Tikkurilan maalikartasta rauhallisen ja valoisan Mulperin.
1 kommentti