Jääkiekkoilija Atte Ohtamaan perheen uuden talon tyyli syntyi värillisistä kiintokalusteista

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Jääkiekkoilija Atte Ohtamaan perheen uuden talon tyyli syntyi värillisistä kiintokalusteista
Jääkiekkoilija Atte Ohtamaa, vaimonsa Ida, tyttäret Alina ja Lilian sekä dalmatialainen koiranpentu Bono asuvat uudessa omakotitalossa Oulussa. Keittiön ja olohuoneen suuri yhtenäinen tila houkuttelee perheen ja ystävät koolle.
Julkaistu: 2.11.2021

Atte ja Ida Ohtamaa ovat aina unelmoineet löytävänsä kodin Oulusta. He etsivät alun perin valmista taloa eikä rakentaminen ollut mitenkään haaveissa. Kesällä 2018 heidän silmiinsä osui kuitenkin tontti heille tärkeältä alueelta ja päätös rakentamisesta syntyi.

Talo on hirsitalo ja sen suunnitteli arkkitehti Juha Paananen. Arkkitehtiin päädytiin siksi, koska valmiista talomalleista ei löytynyt mieluista ja muutostyöt valmismalleihin olisivat tulleet kalliiksi.

Atte ja Ida Ohtamaa eivät löytäneet mieleistään valmista talomallia, ja siksi he pyysivät arkkitehti Juha Paanasen suunnittelemaan heille täydellisen talon.

He halusivat kodista juuri itselle räätälöidyn, ja arkkitehti pystyi toteuttamaan kaikki toiveet niin talon toimintojen kuin rakennusmateriaalinkin osalta. Alun perin Ohtamaat haaveilivat yksitasoisesta kodista, mutta tontin mallin vuoksi se ei ollut mahdollista. Kaksitasoisessa ratkaisuissa alakerta pyhitettiin arjen pyörittämiselle ja yläkertaan sijoitettiin enemmän tilaa vapaa-ajan toiminnoille sekä yhdistetylle työ- ja vierashuoneelle.

Koko talossa on panostettu valaistukseen, koska se vaikuttaa paljon kodin tunnelmaan ja arjen toimintaan.

Keittiö suunniteltiin arkeen ja juhlaan

Ruoanlaitto ja yhdessäolo ovat Ohtamaille tärkeitä asioita. Siksi keittiö ja olohuone suunniteltiin yhdeksi suureksi tilaksi, jossa koko perhe mahtuu toimimaan yhtä aikaa. Keittiön ja koko talon kiintokalustesuunnittelijana toimi Topi-Keittiöiden Jenni Koskela Oulusta.

Suuren saarekkeen ympärillä koko perhe sopii vaivatta kokkaamaan. Keittiössä on suorareunaiset maalatut mdf-ovet, malli on Topi-Keittiöiden taupen harmaa Rauhala. Myös rungot ovat harmaat. Tasot ovat Silestonen Eternal Calagatta Gold -mallia. Kodinkoneet ovat Mielen.

Ruoanlaitto on perheen yhteistä aikaa, joten keittiön täytyi olla iso ja toiminnoiltaan monipuolinen. Iso saareke mahdollistaa neljän ruuanlaittajan yhtäaikaisen työskentelyn. Talossa käy myös paljon sukulaisia ja ystäviä viettämässä aikaa, joten yksi suuri tila oli luonnollinen ja käytännöllinen ratkaisu.

Kodinkoneet toimitti Miele. Induktioliesitaso on liesituulettimella varustettu Mielen liesi, joka imee hajut ja savut saarekkeen sisäkautta pois. Näin lieden yläpuolelle ei tarvinnut sijoittaa liesituuletinta ja näkymä olohuoneeseen pysyi avoinna. Liesi on melko kookas, joten siihen sopii kerralla monta pannua ja kattilaa.

Kaikki kodinkoneet ovat Mielen. Aamiaiskaappi on kätevä lapsiperheen arjessa. Sinne saa piilotettua aamiaistarvikkeiden lisäksi usein käytetyt pienkodinkoneet.

Aamiaiskaappi on keittiön salainen ase: sitä käytetään paljon muuhunkin kuin aamiaistarvikkeiden säilyttämiseen. Siellä säilytetään paljon kuivia ruoka-aineita sekä arkiastioita, monitoimikone, leivänpaahdin sekä keittiön käytetyin laite Vitamix-blenderi. Aamiaiskaapissa laitteet pysyvät piilossa mutta kuitenkin kätevästi käsillä.

Ohtamaiden mukaan keittiössä on parasta suuri tila, monipuolisuus sekä perheen tarpeille sopivat kodinkoneet ja säilytysratkaisut.

Värikkäät kalusteet luovat talon tyylin

Keittiössä saareke ja korkeat kaapistot ovat eri väriset ja tämä ratkaisu on miellyttänyt perhettä kovasti. Kaapistot ovat Topi-Keittiöiden Rauhala-ovimallia väriltään taupen harmaa ja hiilenmusta.

Vaalea skandinaavinen tyyli ei ole Ohtamaiden mieleen. Siksi he valitsivat keittiöön ja koko taloon värikkäät kiintokalusteet. Keittiön kaapinovet ovat Topi-Keittiöiden Rauhala-mallistosta ja värit taupen harmaa ja hiilenmusta. Työtasot on Cosentinon Eternal Calacatta Gold Silestone-kvartsitasoja.

Asukkaille on tärkeää, että koti on kodikas ja heidän näköisensä. Vuodet muissa kulttuureissa ja maissa ovat muovanneet Ohtamaiden sisustustyyliä. Atte ja Ida eivät kumpikaan ole skandinaavisen vaalean suurimpia kannattajia, eivätkä he muutenkaan seuraa aktiivisesti sisustustrendejä.

Kodin erilaiset pinnat, sävyt ja kiintokalusteiden värit luovat sisustukseen suunnan ja kodin tyylin. Koti on heille koti ja kaiken mitä kodissa on, täytyy olla oman näköistä ja itselle sopivaa. Molemmilla oli vahva näkemys valinnoista. Markkinoilla oli paljon valinnanvaraa, mutta oma näkemys ja lisäksi budjetti rajasivat valintoja.

Säilytystilaa on paljon jokaiselle

Arkieteinen on tilava, avara ja väljä. Yhdellä seinällä on avonaulakko ja penkki. Naulakossa on helppo pitää koiran talutushihnaa ja vaikkapa jättää hetkeksi kostea sadetakki kuivahtamaan.

Arkieteisessä on tilaa vaikka pienelle jääkiekkojoukkueelle. Jokaiselle perheenjäsenelle on oma kaappi. Ovimalli on sama kuin keittiössä, taupen harmaa Rauhala.

Nelihenkisessä perheessä ulkoiluvaatteita ja kausivaatteita löytyy paljon. Toiveena oli, että arkieteisessä nämä kaikki olisi helposti jokaisen löydettävissä ja pysyisivät siistissä järjestyksessä. Jokaiselle on oma hyllykaapisto sekä hengarisäilytys.

Kodinhoitohuone on alakerrassa makuuhuoneiden läheisyydessä. Idea tilavaan kodinhoitohuoneeseen tuli asukkaiden omasta arjesta. Arki on vauhdikasta ja menevää, välillä pakataan ja puretaan matkalaukkuja.

Kodinhoitohuoneessa vaatteet ovat avohengaristossa, ja siksi kaikki löytävät helposti omat vaatteensa.

Lapsiperheessä riittää pyykinpesua ja pyykkihuollolle varattiin reilusti tilaa. Kodinhoitohuoneeseen valoa tuovat vaaleanharmaat ovet. Malli on Rauhala. Työtasot ovat tummanharmaita kohokuvioista laminaattia (malli F297). Allas on Blanco Dalago 6, Silgranit anthrazit.

Pyykki- ja siivoushuoltoa on paljon ja siksi sille täytyi löytyä oma tila ja toiminnot. Perheen toive oli, että arjen pakolliset askareet sujuvat kätevästi ja tehokkaasti.

Kodinhoitohuoneen avosäilytys auttaa pitämään vaatteet siististi järjestyksessä. Sekä lapset että aikuiset löytävät naulakoista helposti omansa. Tilassa on sekä rumpukuivaus- että hengarikuivausmahdollisuus ja erillinen siivouskaappi.

Tyttärien makuuhuoneiden kaapistoissa säilytetään lelut ja askarteluvälineet, vaatteista vain juhla- ja naamiaisvaatteet. Muu vaatesäilytys on kodinhoitohuoneessa.

Tyttärillä on huoneissaan molemmilla omat kaapit. Vaatteet säilytetään kodinhoitohuoneessa, mutta oman huoneen kaapeissa säilytetään lelut, askarteluvälineet, kirjat ja vuodevaatteet. Hengareissa pidetään juhlavaatteita ja naamiaisasuja. Vanhempien vaatesäilytys on suunniteltu ja mitoitettu päämakuuhuoneen yhteyteen.

Yläkerrassa yhdistyvät työn ja vapaa-ajan tilat

Yläkerrassa on erikseen sauna- ja suihkutilat sekä terassi. Ylhäällä on myös yhdistetty työ- ja vierashuone sekä isompi vapaa-ajan huone. Ohtamaat halusivat myös yläkertaan käytännöllisen pienen keittiön, jossa on vesipiste ja jääkaappi. Näin ei aina tarvitse erikseen lähteä alakertaan keittämään kahvia tai hakemaan vettä, jos tekee töitä työhuoneessa tai on vieraita vierashuoneessa.

Yläkerran pieni keittiö on kätevä: jos työhuoneessa tehdään töitä, kahvikeitto onnistuu myös yläkerrassa. Myös vierashuoneessa yöpyvät voivat keitellä aamukahvinsa kipuamatta alakertaan.

Tytöistä on kiva hakea omat pillimehut saunaan läheltä. Yläkerran pieni jääkaappi on myös palvellut juhlien aikana, kun alakerran jääkaapista on loppunut tila.

Ohtamaiden koti valmistui jo puolitoista vuotta sitten, mutta he ovat ehtineet asua siinä vasta vajaan vuoden. Koti on toiminut kiireisessä arjessa oikein hyvin, se on ollut rauhoittumisen ja oman perheen paikka.

Ohtamailla oli paljon ideoita ja asioita, jotka taloon täytyi saada, ne kaikki toteutuivat hienosti ja järkevästi.

2 kommenttia