Meidän Talo

Mitä etua on yhden tilaajan taktiikasta ja vaikuttaako hiipunut hartiapankki? 9 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon talopaketin valinnassa

Mitä etua on yhden tilaajan taktiikasta ja vaikuttaako hiipunut hartiapankki? 9 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon talopaketin valinnassa
Jos hankkii edullisen perustalopaketin, monet keskeiset rakentamisen vaiheet jäävät omalle vastuulle. Mitä keskivertorakentaja voi oikeasti tehdä itse?
Julkaistu 28.12.2022

1. Onko halua, kykyä ja aikaa?

Rakentamisen ammattilainen on käynyt läpi käytännössä kaikki omakotitalon rakentamisessa eteen tulevat oman alansa työvaiheet, useimmat niistä moneen kertaan. Tavallisella rakennuttajilla ei tuollaista kokemusta ole. Silti halu tehdä itse on kova. Tarvittava taito usein puuttuu, mutta se ei ole ongelma. Ei rakentaminen ole vaikeaa, mutta pitää olla aikaa tutkia, miten pitää tehdä, ja sitten pitää olla aikaa tehdä. Sittenkin työ sujuu lähes varmasti paljon hitaammin kuin ammattilaiselta. Eli jos haluaa säästää rakentamiskustannuksissa tekemällä itse mahdollisimman paljon, pitää löytää valtavan paljon vapaata aikaa ansiotyöstä ja perheen yhteisistä hetkistä. Ehkä sittenkin kannattaa pohtia vielä hetki, mikä on järkevää ajankäytöllisesti – ja taloudellisesti.

2. Osaatko tehdä tarjouspyynnön?

Omakotitalon rakentaminen alkaa omien tarpeiden ja mieltymysten kartoittamisella. Kun tiedetään melko tarkkaan, mitä halutaan, voidaan alkaa tutkia talotehtaiden mallistoja. Olisi varmaan järkevää myös kilpailuttaa tehtaita. Listahintojen perusteella se ei onnistu. Eri talonvalmistajien tarjoamat paketit eivät sellaisenaan ole vertailukelpoisia. Siksi ensimmäinen tärkeä osaamisalue on tarjouspyyntöjen tekeminen niin tarkasti, että kustannusvertailu tulee järkeväksi. Jos jotain välttämätöntä vaihetta ei ole kirjattu tarjouspyyntöön eikä siten tarjoukseenkaan, siitä tulee aikanaan lisälasku, ja koko hankkeen hinta voi tehdä hallitsemattoman loikan. Hyvissä ajoin palkatun pääsuunnittelijan apu on tässä erittäin arvokas.

3. Yhden tilaajan taktiikka

Jos haluaa mahdollisimman tarkan kustannusarvioin rakennushankkeelle, kannattaa valita talotehtaan tarjoamista toimitustavoista se kattavin, jota kutsutaan esimerkiksi nimellä ”muuttovalmis”. Siinä saattaa olla myös tiettyjä rahallisia etuja rakennuttajalle. Tonttitöiden jälkeen rakennuttajan tarvitsee tehdä vain yksi sopimus, ja talotehdas hoitaa tai hoidattaa kaikki työt siitä eteenpäin. Tehdas pystyy todennäköisesti neuvottelemaan alihankkijoiden kanssa edullisempia sopimuksia kuin yksityinen rakennuttaja. Myös logistiikka hoituu luotettavammin yhden tilaajan taktiikalla.

4. Muuttovalmis talokin vaatii paljon työtä

Vaikka tilaisi talotehtaalta kaiken mahdollisen avaimet käteen -periaatteella, paljon jää vielä tekemättä. Rakennuttajan vastuulle jää muun muassa maaperätutkimuksen teettäminen, tontin raivaus, maanvaihdot ja -tiivistykset sekä salaojitus. Ja kun perustukset on tehty, rakennuttaja vastaa perustusten sisä- ja ulkopuolen täyttötöistä, routalevyasennuksista sekä sadevesiviemäröinnistä. Suurin osa noista töistä tehdään isoilla työkoneilla, mutta jos lapiotyöt maistuvat, tontin valmistelussa riittää hommaa myös rakennuttajalle. Lopuksi täytyy hoitaa vielä ulkomaalaus.

Monenlaisten aputöiden tekemistä ei pidä väheksyä.

5. Tee itse pintatyöt ja säästä

Talotehtaan toimitustavoissa on yleensä jonkinlainen keskikohta, jossa tehdas hoitaa tai hoidattaa isot ja raskaat sekä erityisosaamista vaativat työvaiheet. Ulkopuolelta talo on samanlainen kuin ”muuttovalmis”, mutta sisällä pinta- ja sisustustyöt on jätetty rakennuttajan huoleksi. Kannustalo kutsuu tätä toimitustapaa nimellä ”sisusta itse”. Innokkaalla tee-se-itse-rakennuttajalla on paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja samalla säästää kustannuksissa, jopa ihan merkittävästi. Perustyökalujen käyttöön tottunut rakentaja oppii tarvittavat työvaiheet suhteellisen helposti. Vesi- ja sähkökalusteiden asentamiseen pitää toki palkata ammattilaiset.

6. Talopaketissa riittää tekemistä

Talopaketti on edullisin – ja työläin – tapa rakentaa tehdasvalmisteinen omakotitalo. Pienimmillään tehtaan toimitus sisältää ulkoseinäelementit, ikkunat, kantavat väliseinät, kattoristikot, aluskatteen ja ruodelaudat. Paketti asennetaan ”sateelta suojaan” rakennuttajan tekemän tai teettämän perustuksen päälle. Lisää maksamalla talopakettiin voidaan lisätä vesikatteen asennus kattoturvatuotteineen, ulkoverhous, sadevesijärjestelmät sekä terassit, parvekkeet ja nurkkalaudat. Tällöin asiakas jatkaa omin neuvoin sisätilojen rakentamista. Tekemistä riittää, mutta suuri osa on yhä jätettävä ammattilaisten tehtäväksi. Talopakettia pystytettäessä pääsuunnittelijalla ja vastaavalla työnjohtajalla on todella suuri merkitys työmaan toimivuuteen.

”Käsillä tekemisen taito oli ennen erilaista.”

7. Remppaaja osaa rakentaa

Monet perustason rakennusvaiheet eivät ole vaikeita, ja kun tietyn työvaiheen oppii tekemään, sitä voidaan yleensä toistaa monessa paikassa. Sitten on tietysti töitä, jotka ovat ennalta tuttuja vähänkin remonttihommia tehneelle: maalaus, tapetointi, seinien laatoittaminen tai levyttäminen. Märkätilojen laatoittaminen on paras jättää ammattilaiselle, luotettavan vedeneristyksen ja toimivien kaatojen tekeminen kysyy vankkaa tietotaitoa ja kokemusta. Samoin, ehkä vähän yllättäen, jalka- ja kattolistojen asentaminen. Monenlaisten aputöiden tekemistä ei pidä väheksyä. Esimerkiksi työmaan siivoaminen aina päivän päätteeksi tekee seuraavasta työpäivästä huomattavasti tehokkaamman ja miellyttävämmän.

Kun miettii, missä voisi säästää tekemällä itse, on hyvä muistaa nyrkkisääntö omakotitalohankkeen kokonaisbudjetin jakautumisesta:

  • Talopaketti ja rakentaminen (perustukset, elementit ja niiden asennus, rakentaminen levyvalmiiksi): 45–50%
  • Sisätilojen työt (keittiö, märkätilat, pintamateriaalit, kaapistot): 25–30%
  • Pohjatyöt (luvat, liittymät, tonttityöt): 17–25%
  • Ulkotyöt (maalaus, piha): 3–5%

8. Hartiapankki on hiipunut

Nuoret rakentajat saavat kokeneilta tekijöiltä hyviä neuvoja – usein pyytämättä – omakotitalon rakentamiseen: ”Itse kyllä pystyy talon rakentamaan. Ja pitkästä tavarasta. Kaikki hommat oppii tekemällä.” Mutta ajat ovat muuttuneet. Asiantuntijamme Mika Uusimäki listaa kolme merkittävää tekijää, jotka ovat vaikuttaneet hartiapankkirakentamisen häviämiseen:

  • Kädentaidot olivat ennen erilaisia. Maalla oli totuttu tekemään. Rakennushankkeissa oli mukana koko suku, ja talkoisiin tulivat kyläläiset. Nyt suku asuu ympäri Suomea.
  • Työelämä on muuttunut, työnantajan vaatimukset työajan käyttämisestä ovat tiukentuneet. Kannustalon perustaja Raimo Uusimäki tokaisi kerran, että kun tehtaan työntekijä rakentaa itselleen talon, siinä menee samalla vuosi työaikaa hukkaan.
  • Rakentamismääräykset ovat muuttuneet. Ja esimerkiksi talotekniikan kehittymisen myötä on tullut paljon luvanvaraista erityisosaamista edellyttäviä ratkaisuja.

On tosin merkkejä paluusta yksinkertaisempaan rakentamiseen. Uudet omakotitalot ovat selkeämmän muotoisia, helpompia rakentaa. Vaativia rakenteita käytetään vähemmän.

9. Millaisia työkaluja?

Kun päättää tehdä itse mahdollisimman paljon oman talon rakennustöitä, yksi ensimmäisistä valmistelupuuhista on mittavan työkaluarsenaalin hankkiminen. Eihän sitä vanhoilla markettivehkeillä työmaata kannatella. Ja tottahan se on, jos pitää upottaa 1 500 terassiruuvia, iskevällä ruuvinvääntimellä homma sujuu kuin itsestään. Jos pitää asentaa 200 metriä jalkalistaa, ilman naulapyssyä vasarakäsi kramppaa varmasti. Laadukkaat perustyökalut on hyvä omistaa, jos niille on tiedossa jatkokäyttöä. Mutta monet rakentamisessa välttämättömät työkalut jäävät vaille käyttöä urakan päätyttyä. Esimerkiksi isommat rakennussirkkelit ja monet muut on järkevämpää vuokrata.

Asiantuntijana toimitusjohtaja Mika Uusimäki, Kannustalo.

Kommentoi »