Meidän Mökki

Aleksin ja Jennin itse rakennetulla rinnemökillä järvimaisemista nautitaan vuoden ympäri – ”Halusimme, että tämä on mökki eikä omakotitalo”

Aleksin ja Jennin itse rakennetulla rinnemökillä järvimaisemista nautitaan vuoden ympäri – ”Halusimme, että tämä on mökki eikä omakotitalo”
Aleksi ja Jenni Burtsov rakensivat omin käsin vapaa-ajan paratiisinsa jyrkälle rinnetontille Enäjärven rannalla, Karjalohjalla. Rakentamisessa vierähti aikaa, mutta nyt unelmamökki on valmis.
Julkaistu: 27.9.2022

Katselemme lasitetulta terassilta ruskan hehkua Enäjärven pohjukan vastarannalla. Oman rannan nähdäkseen saa vähän kurkotella, koska mökki sijaitsee jyrkän mäen törmällä.

Tässä paikassa riittää rappusia. Hierojana ja personal trainerina työskentelevä Jenni sanookin, että mökillä saa kelpo porrastreenin jo sillä, että kulkee rantasaunan ja mökin väliä.

– Meillä oli ollut aina haave omasta mökistä. Aika monella on suvussa mökki valmiina, mutta meillä ei ollut. Päätimme, ettemme osta vanhaa, vaan rakennamme uuden. Niin saimme sellaisen kuin halusimme ja myös talviasuttavan, kertovat Jenni ja Aleksi.

Jenni ja Aleksi rakensivat haaveidensa mökin itse.
Tontti laskeutuu hyvin jyrkkänä kohti rantaa. Maisemoinnissa käytetyt kivet ovat tontilta, joka haluttiin säilyttää mahdollisimman luonnontilaisena.

Burtsovin perhe, johon kuuluvat myös tyttäret Emma ja Ilona, asuu Salossa. Mökille he etsivät paikkaa, jonka pihaan pääsisi autolla oven eteen ja joka sijaitsisi enintään tunnin ajomatkan päässä kotoa. Sopiva tontti löytyi neljä vuotta sitten jopa odotettua lähempää, sillä Karjalohjalta ajaa kotiin nelisenkymmentä minuuttia. Samana kesänä alettiin rakentaa.

Ylämökin Jenni ja Aleksi suunnittelivat itse. Saunamökin suunnitteli piirtäjä Timo Aro, joka myös viimeisteli ylämökin suunnitelmat.

Ensin valmistui 21 neliön rantasauna, johon kuuluu myös pieni kamari. Vanhan rantakaavan mukaan rakennus oli lupa sijoittaa poikkeuksellisen lähelle rantaa. Siellä nelihenkinen perhe asui sen ajan, kun varsinaista mökkiä rakennettiin.

Kesällä 2020 valmistuneessa mökissä on noin 70 neliötä: avoin oleskelutila ja keittiö sekä kaksi makuuhuonetta.

Mökki seisoo mäenharjalla niin, että aurinko nousee etupihan puolelta ja laskee lahdenpohjukan taakse, jossa ollaan jo Salossa.

Jenni ja Aleksi halusivat niin paljon järvinäkymää kuin sitä suinkin pystyttiin tekemään.

"Mökin rakentamiseen kertyi ideoita pikkuhiljaa."

Lopulta järvi näkyy mökille paremmin kuin pari osasi edes ajatella. Mökin järven puoleisen seinän suunnitelmassa oli ikkunat ja tavallinen ovi, mutta Aleksi löysi remontoitavasta talosta lasisen liukuoven, joka oli myynnissä.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä liukuoveen. Se on näppärä. Ensin pelkäsimme, etteivät tytöt jaksa liikuttaa sitä, mutta se sujuu hyvin, Aleksi kertoo.

Aleksi on pyörittänyt omaa rakennusalan yritystään yli kymmenen vuotta, joten rakentamisen taitotietoa on omasta takaa.

– Olen rakentanut viiden vuoden aikana talon 70 perheelle, joten näen paljon erilaisia ratkaisuja. Olemme myös Jennin kanssa jo rakentaneet kaksi omakotitaloa. Mökin rakentamiseen kertyi ideoita pikkuhiljaa, Aleksi kertoo.

Yrityksensä työmailla Aleksi ei enää rakenna vaan johtaa organisaatiota.

– Täällä tykkäsin tarttua vasaraan, kun en sitä muuten tee ja kun ei ollut pakko tehdä tiukalla aikataululla.

Palasista koottu pahvinen elementti on kuin taulu. Löhösohvan Jenni löysi Facebook-kirpputorilta. Tyynyt ja viltti ovat Pentikin. Valaisin, matto, nojatuoli ja pikkupöytä ovat Ikeasta. Lattia on saarniparkettia, jonka vaaleudesta ja vahvuudesta Aleksi pitää. Sähköllä toimivat mustat kaihtimet päästävät sisään valon mutta eivät lämpöä.

Keskipisteenä oleva Varde Aura -takka K-raudasta lämmittää tilaa hyvin. Pari hankki mustan Novartin keittiön Espoon Keittiömaailmasta. Välitilassa on jätepuusta valmistettua OSB-rakennuslevyä. Suomessa sitä käytetään esimerkiksi huopakattojen alla, mutta Yhdysvalloissa Aleksi on nähnyt sitä sisätilojenkin materiaalina.
Puun sävyt ja väripilkahdukset lämmittävät mustavalkoista sisustusta.

Jenni ja Aleksi kertovat, että sukulaiset ja tutut taivastelivat, miten jyrkkärinteiselle paikalle pystyisi ylipäätään rakentamaan.

– Minulle oli ihan selvää, miten mökki rakennetaan. Tämä oli lopulta yksinkertainen rakennus tehdä. Yllätyksiäkään ei juuri tullut, koska tiedän, miten rakennetaan, Aleksi kertoo.

Jenni ja Aleksi ovat rakentaneet rantasaunan ja mökin pitkästä tavarasta omin käsin. Vain sähkötyöt he teettivät. Lisäksi Aleksin tädin Jussi-puoliso oli paljon apuna rakennuksella.

Vuoden 2018 jälkeen kaikki viikonloput ja kolme kesää kuluivat rakentaessa. Rakentajat kuljettivat tavaraa peräkärryllä joka kerta, kun tulivat tontille.

– Saunamökin tarvikkeet piti kuljettaa alas käsivoimin, ja se oli aikamoinen homma, Aleksi kertoo.

Alas saunamökille johtavat portaat olivat haastavimmat. Piti laskea paljon, kun täytyy olla tietty nousu ja etenemä, että saa järkevän askelluksen, Aleksi kertoo.

Itse tontti haluttiin pitää mahdollisimman luonnontilaisena. Siellä kasvaa lehtipuita, koivuja ja haapoja. Kuusia kaadettiin pois järvinäkymän edestä. Rantaan viettävän rinteen maisemointiin löytyi ratkaisu maanraivauksen yhteydessä. Se peitettiin isoilla kivillä, jotka löytyivät tontilta.

Mustaksi käsitelty mökki on rakennettu paikalla pitkästä tavarasta.

Perhe on viettänyt kaiken vapaa-aikansa Enäjärven rannalla siitä asti, kun rakennustyöt alkoivat. Yhtenä juhannuksena he nukkuivat betonilattialla, mutta mökille piti päästä. Erään joulun he viettivät puolestaan rannan saunakamarissa. Kesällä 2020 perhe pääsi vihdoin oikeaan mökkiin.

– Ulkohuussikin on vaihtanut paikkaa jo ainakin kolme kertaa aina sen mukaan, missä vaiheessa rakennustyöt ovat olleet, Jenni kertoo.

Mökin ja saunan tyyli on moderni ja selkeä. Aleksi ja Jenni ovat mustavalkoisen ystäviä, mutta mökillä näkyy myös lämpimiä puun sävyjä. Tunnelma on kotoisa ja luonnonläheinen.

– Halusimme, että tämä on mökki eikä omakotitalo, selvästi erilainen kuin kaupunkikoti, Jenni ja Aleksi toteavat.

Oleskelutilat ja avokeittiö on sijoitettu yhteen isoon huoneeseen. Sen keskellä on pyöreä, musta kamiina, joka samalla jakaa tilaa. Keittiön yhteydessä on vain pieni, pyöreä ruokapöytä, sillä kaikki isot ateriat perhe nauttii lasitetulla terassilla.

– Terassilla on niin vahvat lämmittimet, että on ihan samantekevää, millainen keli ulkona on, Aleksi sanoo.

Lisäksi terassin lattiaan on liimattu tekstiililaatat, joiden alla on normaali terassilauta. Matto tekee lattiasta tuulitiiviin, eikä kylmä ilma pääse puhaltamaan alhaalta terassille. Terassilla on myös Visionin lasitus, joka ei päästä sisään auringon lämpöä niin paljon kuin tavallinen lasitus.

Lämmitettävällä, lasitetulla terassilla nautitaan ateriat ja vietetään iltaa. Lattiaan on liimattu 60×60 sentin paloista tekstiililattia, joka estää tuulen ja alhaalta tulevan kylmyyden.
Pöytälevyn satavuotiaat lankut löysi Aleksin tädin mies Jussi vihreiksi maalattuina remonttikohteesta. Aleksi poisti maalit ja hioi lankut.
Emma nauttii poreammeesta, jonka vesi on aina 37 asteen lämpöistä.

Perhe viihtyy mökillä vuoden ympäri. Kesällä juuri kukaan ei oleskele sisällä. Ruoka valmistuu pääasiassa isossa savustuspöntössä terassilla, jossa kokkina häärii Aleksi.

Aleksi sanoo, että mökillä parasta ovat järvi ja rantasauna. Jennille on tärkeää olla rauhassa yhdessä mökillä, koska arki on haipakkaa töiden ja harrastusten takia.

– Syksyllä ympärillä oleva pimeys on kivaa. Myös järvi näkyy enemmän, kun lehdet ovat tippuneet puista. Meillä on rannassa poreallas, ja siellä on kiva istua, kun on viileää ja valaistus sytytetty, Jenni kertoo.

Mökiltä rantaan johtaa 52 askelmaa. Aleksi kertoo, että portaat olivat rakentamisessa haastavinta maaston jyrkkyyden takia. Enäjärven rannalla sijaitsevassa mökissä on 70 neliötä ja rantasaunassa 21 neliötä. Rakennusalan yrittäjä Aleksi Burtsov ja liikunta-alan yrittäjä Jenni Burtsov mökkeilevät täällä tyttäriensä Emman ja Ilonan kanssa.
Kommentoi »