Unelmien Talo&Koti

Itämainen tyyli ja mummoilu kohtaavat Hannen hurmaavassa kesähuoneessa – täällä viihtyvät teinitkin!

Itämainen tyyli ja mummoilu kohtaavat Hannen hurmaavassa kesähuoneessa – täällä viihtyvät teinitkin!
Hanne Maneliuksen kodin pihapiirissä, 1850-luvun rakennuksessa on aikoinaan synnytetty ja pidetty koulua. Nyt siellä vietetään leppoisia kesäpäiviä sekä saunailtoja perheen ja kavereiden kesken.
Julkaistu: 3.6.2019
Hanne pitää väreistä. Lasipullot ovat juuri sitä tiettyä vihreän sävyä, jota hän rakastaa.
Heti kun ilmassa alkaa olla kevättä, Hanne ja Kai Manelius sekä perheen kaksi teini-ikäistä poikaa ottavat piharakennukseensa sisustetun kesähuoneen käyttöön. Ensimmäisiä saunailtoja vietetään jo huhtikuussa.

Miten keksitte tehdä kesähuoneen?

Kotimme pihapiirissä Äänekosken maalaismaisemassa on kaksikerroksinen talo, joka on rakennettu 1850-luvulla. Tunnelmaltaan se on varsin ainutlaatuinen ruutuikkunoineen ja kattoparruineen. Saunan lisäksi pihatalossa on muitakin tiloja. Aluksi suunnittelimme kesäkeittiötä ja grillauspaikkaa saunan kuistille, mutta päädyimmekin sisustamaan sisätiloihin kesähuoneen.
Keittiökaappi on peruja Hannen isovanhempien saaristomökiltä. Sen kulunut pinta on kaunis juuri tällaisenaan.
Kesähuoneen keittiössä on allas ja hana, mutta sinne ei ole vedetty vielä vettä. Hanne tekee kuvausreissuja pitkin Suomea. Matkoilta ovat peräisin vanhat vihanneslaatikot, jotka päätyivät seinähyllyiksi.
Ruokapöytä on tehty itse lankuista ja Ikean irtojaloista. Penkkisohva on Hannen mummon saaristomökiltä, vihreä penkki löytyi talosta.
Kokkailu on useimmiten salaatin sekoittamista.

Miten kauan olette asuneet Äänekoskella?

Paikka on ollut meidän jo 18 vuotta. Yli kymmenen vuotta sitten muutimme tänne vakituisesti, sitä ennen asuimme Helsingissä ja vain kävimme täällä. Kesähuoneen kunnostimme puolitoista vuotta sitten.

Pitikö piharakennusta remontoida?

Piti todellakin! Se oli kamalassa kunnossa. Halusimme kuitenkin säilyttää kaiken mahdollisen. Ulkoseinät piti rakentaa uudestaan, mutta ulkolaudat ovat alkuperäiset, samoin ikkunat. Vintiltä on löytynyt vanhoja pokia, jotka Kai on kitannut ja kunnostanut. Ei kuitenkaan viimeisen päälle, sillä olemme halunneet jättää tänne alkuperäistä patinaa. Seinät ovat uutta raakalautaa, ja myös lautalattia ja paneelikatto ovat uudet.
Hanne haluaa pitää kesähuoneen avarana ja ilmavana. Ikkunanpokat ja kattoparrut ovat alkuperäiset, kaikki muut pinnat on uusittu remontissa.
Saunakahvit odottavat löylystä palaavia. Verkkovalaisin on hankittu Puttipajasta.
Pidän joustavasta ja monikäyttöisestä sisustuksesta. Kesäaikaan huonekalut kulkevat sisään ja ulos.
Sohvina on Ikean aurinkovuoteet, ja pikkutuolitkin ovat pihakalusteita. Pöytä on koottu vanhasta perunalaatikosta ja Affarin tarjottimesta.
Hannen lempivärit löytyvät kelimeistä.

Millaisella käytöllä huone on?

Kesäisin vietämme täällä saunailtoja oman perheen ja ystävien kesken, ja nuoriso kokoontuu tänne mielellään kavereidensa kanssa.

Mitä tiedät historiasta?

Kun kyläkoulu paloi 1930-luvun lopulla, koulua pidettiin täällä, kunnes uudet tilat saatiin käyttöön. 1940-luvun alkupuolella yläkertaan on majoitettu evakoita. Melkein joka kesä pihaamme kurvaa seurue, jolla on yhteyksiä tähän paikkaan. Eräs satunnainen kävijä kertoi, että hänen äitinsä on syntynyt piharakennuksessamme. Ennen meitä rakennus oli vuosikymmeniä huoltotilana.
Hannen puoliso Kai on paikkaillut kesätalon ikkunoita vintiltä löytyneillä alkuperäisillä osilla. Maljakossa kukkii puutarhasta poimittu päivänlilja.
Kenkälestit löytyivät vanhan tavaran kirpputorilta. Ne ovat esillä patinoituneessa pullolaatikossa.
Hanne poimii kukkia sekä oman pihan perennapenkeistä että luonnosta.

Miten kesähuone on sisustettu?

Itämaisittain ja vähän mummoillen. Ihastuin itämaiseen tyyliin, kun 2000-luvun alussa olimme perheen kanssa Marokossa. Helsinki-vuosina harrastimme huutokauppoja, ja kelimmatot ovat peräisin noilta ajoilta. Tykkään kovasti kelimien värimaailmasta. Muuten kalusteet ovat mikä mistäkin, enimmäkseen vanhaa ja hiukan uutta. Paljon on tehty itse. Sohvina on pyörillä varustetut aurinkotuolit, jotka voi siirtää helposti ulos. Myös taittotuolit nostetaan välillä pihalle.

Entä pinnat?

Niistä halusin vaaleat. Neutraaleihin pintoihin on helppo yhdistää vaikka mitä. Valkoiset seinät ja katto ovat myös sopiva kontrasti kotimme tummille puupinnoille.
Kesähuoneessa on pieni lukunurkkaus, jonne voi vetäytyä helteitä pakoon tai sadepäivän viettoon.
Kierrätystaideteos seinällä on matkamuisto Kaliforniasta.
Pihapiiriä ympäröivät niityt ja pellot tarjoavat aineksia kukka-asetelmiin.
Kommentoi »