Avotakka

Itämainen matto on huoneen keskipiste, joka kestää käytössä vuosikymmeniä – näin tunnistat aidon yksilön ja yleisimmät mattotyypit

Itämainen matto on huoneen keskipiste, joka kestää käytössä vuosikymmeniä – näin tunnistat aidon yksilön ja yleisimmät mattotyypit
Aitojen itämaisten mattojen maailma on todellinen runsaudensarvi. Erilaisten mattotyyppien kirjo tuo myös kodin sisustukseen värien, kuvioiden ja käsityötaidon juhlaa.
Julkaistu: 9.5.2022

Itämaisten mattojen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Vanhin tunnettu matto on vuonna 1949 haudasta löydetty Pazyryk-matto, joka on 2500 vuotta vanha.

Itämaisilla matoilla tarkoitetaan yleensä käsin solmittuja ja kudottuja mattoja, jotka on valmistettu Turkista itään ja Pohjois-Afrikkaan ulottuvalla alueella. Jokaisen alueen matoilla on omat tyylipiirteensä. Valmistuspaikan mukaan matot jaotellaan paimentolais- ja kaupunkimattoihin.

Pohjoisafrikkalaiset paimentolaismatot ovat kuuluneet Artekin valikoimaan sen alkuajoista lähtien ja rinnastuvat kauniisti moderniin designiin.

– Mattokutomoissa valmistettavat kaupunkimatot on solmittu taiteilijoiden millimetripaperille piirrettyjen mallien mukaan. Kodeissa ja teltoissa solmituissa paimentolaismatoissa piirtyy selvemmin näkyviin käsityön jälki. Niissä kuvioinnit heijastelevat solmijan uskomuksia ja toiveita, joita hän esittää symbolein, kertoo Seija Charmi Mattogalleria Pazyrykista.

Itämaisiin mattoihin liitetään aitouden käsite. Aito matto on luonnonmateriaaleista eli villasta, silkistä ja puuvillasta käsityönä solmittu. Se ei ole vain käyttöesine, vaan sillä on myös taideteollinen merkitys. Maton design heijastelee paikallisia tyylipiirteitä, joskin perinteisillä tekniikoilla valmistetaan myös moderneja mattoja.

Kudotun paimentolaismaton käsityön jälki ja maanläheinen värimaailma tuovat syvyyttä sisustukseen. Kuva Vitra.
Marokkolaiset boucherouite-matot valmistetaan tekstiilijätteestä.

Tunnista erilaiset mattotyypit

Itämaisten mattojen kirjo ja valikoima on valtava. Kuviot, materiaalit ja solmintatavat ovat tuntomerkkejä, joilla eri mattotyyppejä voi erottaa toisistaan.

Beni Ouarain

Beni Ouarain -matto.
 • Marokkolainen paimen­tolaismatto.
 • Atlas-vuoren alueen Beni Ouarain -berberiheimon käsin solmima.
 • Tyypillisesti suurikokoisia.
 • Värimaailma mustaval­koi­nen, joskus myös ruskean sävyjä.
 • Kuviot yksinkertaisia, usein timanttikuvioita.
 • Solmittu paksusta ja laadukkaasta villasta villaloimeen.
 • Berbersolmuissa nukkalanka kiertää loimilangat kahdesti. Ryijymäisen maton nukka jätetty pitkäksi.

Isfahan

Isfahan-matto.
 • Persialaisten mattojen eliittiä.
 • Iranissa solmittu kaupunkimattotyyppi.
 • Kuvioinnissa tyypillinen keskusmedaljonki, jota reunustavat kiemuraiset kukka- ja ruusukekuvioinnit.
 • Pohjaväri usein vaalea.
 • Pehmeästä karitsanvillasta käsin silkkiloimeen, joskus puuvillaloimeen solmittu.
 • Tiivissolmuisessa matossa solmuja voi olla toista miljoonaa neliömetrillä.
 • Tiukkasolmuisuuden ansiosta kuvioinnit piirtyvät selkeästi esiin.

Kelim

Kelim-matto.
 • Kudottu paimentolaismatto.
 • Sileäpintainen.
 • Geometrinen kuviointi.
 • Kevyt matto.
 • Molemmilta puolilta saman näköinen.
 • Kelim-maton ”sisaressa” sumak-matossa langanpäät jätetään nurjalle puolelle näkyviin.

Shiraz

Shiraz-matto.
 • Iranilainen paimentolaismatto.
 • Vuoristolampaan villasta villaloimeen käsin solmittu.
 • Pohjaväri tummanpunainen tai tummansininen.
 • Perinteisesti kasvivärjätystä villasta valmistettu.
 • Kuvioinneissa painottuvat kasvi- ja eläinaiheet.
 • Tekijän kädenjälki ja yksilölliset mieltymykset näkyvät sävyissä ja kuvioinneissa.
Persialaisia, nykyisen Iranin alueella valmistettavia mattoja pidetään maailman laadukkaimpina.

Näin erotat käsin sidotun maton koneella tehdystä

Käsin solmitun maton erottaa koneellisesti valmistetusta viimeistään maton hapsuista ja kurkkaamalla maton alapuolelle. Konematon alapuoli on kova ja liimamainen, ikään kuin ”liian tasainen”. Lisäksi sen hapsut on ommeltu mattoon jälkikäteen.

Vanhan turkkilaisen silkkimaton kuvioinnissa on rikasta ornamentiikkaa. Bukowskisin huutokaupassa matto oli myynnissä lähtöhintaan 392 euroa.
Afganistanista ja Turkmenistanista lähtöisin olevissa afgaanimatoissa on tyypillisesti tummanpunainen pohjaväri ja geometrisia kuvioita. Kuvan maton lähtöhinta Bukowskisin huutokaupassa oli 881 euroa.

7 syytä valita sisustukseen itämainen matto

1. Ajaton kestosuosikki

Persialaisista matoista tuli eurooppalaisen porvariston keskuudessa sisustustrendi 1800-luvun puolivälissä, eivätkä aidot matot ole sen koommin menneet koskaan kokonaan pois muodista. Taidokkaasti käsityönä valmistettu itämainen matto on ajaton valinta sisustukseen.

2. Moneen tyyliin sopiva

Aitojen mattojen maailma on todellinen runsaudensarvi, jonka lukemattomista mattotyypeistä löytyy sopiva vaihtoehto yhtä lailla klassisen hillittyyn, modernin pelkistettyyn kuin boheemin runsaaseen tyyliin.

3. Yksilöllinen valinta

Käsityönä valmistetuista matoista jokainen on oma ainutlaatuinen yksilönsä, mikä voi tuoda sisustukseen herkullista sattuman­varaisuutta.

4. Näyttävä keskipiste

Koristeellinen matto on huoneen katseenvangitsija, joka toimii sisustuksessa yhtä hyvin tyylillisenä vastavetona kuin koko sisustuksen lähtökohtana, jolloin seinien ja huonekalujen sävyt poimitaan maton värimaailmasta.

Itämainen matto tuo sielukkuutta pelkistettyyn sisustukseen. Kuva Finnish Design Shop.

5. Kätevästi kirjava

Itämaisen maton sijoittelussa on hyvä pitää mielessä sen käyttötarkoitus. Ruokapöydän alle kannattaa esimerkiksi valita moni­sävyinen, kuvioitu matto, josta pikkutahrat eivät erotu yhtä selvästi kuin yksivärisistä ja vaaleista yksilöistä. Hiekka puolestaan vaurioittaa maton nukkaa ja loimea, joten eteishallin matoksi valitaan arkisempi matto. Kudotun ja tiiviisti solmitun nukkamaton sisään pöly ja hiekka eivät pääse yhtä helposti.

6. Valon taittaja

Koska solmitun maton nukkapinta taittaa valoa eri tavoin eri suunnasta, matto näyttää toisesta suunnasta katsottuna vaaleammalta kuin toisesta. Tilan valaistus on siis hyvä huomioida maton sijoittelussa.

7. Monikäyttöinen

Itämainen matto akustoi tilaa, mutta maton paikka ei välttämättä ole aina lattialla. Ota mallia Sigmund Freudilta ja heitä matto rennosti sohvan päälle tai ripusta se seinälle. Kudottu kelim-matto toimittaa hyvin myös pöytäliinan virkaa.

Itämaiset matot sopivat sisustuksessa myös muualle kuin lattialle. Inspiroidu Sigmund Freudin vastaanottohuoneen sisustuksesta ja heitä matto rennosti sohvan päälle tai ripusta se seinälle. Kuva © Freud Museum London.
Roosansävyinen itämainen matto on löytö Torista.
Aidoista materiaaleista käsin solmittu tai kudottu matto kestää käytössä vuosikymmeniä.
Pohjaväriltään vaaleat persialaiset nain-matot, kuten tämä Bukowskisin huutokaupassa viime syksynä myyty yksilö, sopivat hyvin skandinaaviseen sisustukseen.
Kelim-matoista käytetään Turkista nimitystä kilim. Kapeilla kangaspuilla kudotut kelimit kootaan yhteen suuremmaksi kokonaisuudeksi. Kuvan matto on ollut myynnissä Bukowskisin huutokaupassa.
Yli satavuotiaan antiikkimaton paikka ei enää ole lattialla. Tämä iäkäs kaunotar myytiin Bukowskisin huutokaupassa.

Miten itämaisia mattoja puhdistetaan?

”Peruspuhdistukseen riittää kevyt imurointi. Villa hylkii luontaisesti likaa, joten mattoja tarvitsee pestä vain harvoin. Itämaiset matot pesetetään aina pesulassa. Maton kastelemista kauttaaltaan kannattaa välttää, koska etenkin aidot paimentolaismatot voivat kastuessaan päästää väriä. Hätätapauksessa yksittäisiä tahroja voi kotona poistaa Marseille-saippuan vaahdolla ennen maton viemistä pesulaan. Suolaa tai soodaa ei tahroihin tule käyttää koskaan.” - Tinet Wafin, Mattocenter

Näin saat maton värit kirkastumaan

Jos talveen osuu kunnon pakkassäitä, vie itämaiset matot lumihankeen puhdistumaan. Värit kirkastuvat, kun matto levitetään lumelle nukkapuoli alaspäin ja harjataan nurjalta puolelta kevyesti. Tämän jälkeen lumi harjataan pois pehmeällä luonnonharjalla. Ennen lumikäsittelyä mattoa viilennetään usean tunnin ajan pakkasilmassa.

Paimentolaismaton punaisen sävyt toistuvat sisustuksessa väriaksentteina. Kuva Artek.
Kuka sanoo, että mattoja voi olla vain yksi? Vierekkäin asetellut matot tuovat tilaan lämpöä.
Tyypillisen suomalaisen olohuonematon kokoinen persialainen matto maksaa noin 700–7000 euroa.

Mihin kiinnittää huomiota vanhaa mattoa ostaessa?

”Vanha ja laadukas matto voi kestää käytössä vuosikymmeniä. Käytettyä mattoa hankkiessa kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, että se on silmämääräisesti ehjä. Mattoa voi myös puristella muutamasta kohdasta kevyesti, koska vanha matto saattaa olla haurastunut. Kasviväreillä värjättyjen mattojen värit haalistuvat ajan saatossa, mikä tekee niistä omissa silmissäni vain entistä hienostuneempia. Värien haalistuminen ei vaikuta suoraan maton kestävyyteen, mutta yli satavuotiaiden antiikkimattojen paikka ei enää ole kodin lattialla.” - Seija Charmi, Mattogalleria Pazyryk

Sopiiko itämainen matto allergiselle?

”Allergialiiton mukaan tiukasti solmittu, hyvälaatuinen villamatto sopii myös allergikoille. Itse kysyn asiakkailtani kuitenkin aina, mihin huoneeseen matto tulee. Makuuhuoneeseen en suosittelisi villamattoa. Kannattaa huomioida, että tiukkaan solmituista villamatoista irtoaa vähemmän pölyä kuin esimerkiksi beni ouarain -matoista tai shiraz- paimentolaismatoista. Villa-allergikon kotiin paras valinta on silkkimatto.” - Tinet Wafin, Mattocenter

Olohuoneessa komeilee punasävyinen afgaanimatto.
Matoilla voi myös rajata ja tasapainottaa tilaa. Suuri itämainen matto erottaa työskentelyalueen muusta huoneesta. Kuva Vitra.

Asiantuntijat: Tinet Wafin, Mattocenter ja Seija Charmi, Mattogalleria Pazyryk

Kommentoi »