
Mikä on isovanhempien erityistehtävä lastenlasten elämässä? Olla lapsista kiinnostuneita, pitää sylissä, paijata ja silittää, ja siten vähentää heidän riippuvuuttaan virtuaalimaailmasta, sanoo lastenpsykiatri ja -psykoterapeutti Jukka Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
– Isovanhempien rooli ei ole vain auttaa vanhempia, vaikka sekin on erittäin tärkeää, vaan luoda lastenlapseen omansalainen suhde ja kertoa omalla kiinnostuksellaan, paneutuvuudellaan ja hyväntahtoisuudellaan, että juuri hän on arvokas ja erityinen. Lapselle on kehityksellisesti hyvä tietää olevansa tärkeä monille ihmisille.
Mäkelä on huolissaan inhimillisen vuorovaikutuksen korvautumisesta lasten elämässä lumetodellisuudella. Isovanhemmilla on usein aikaa yksinkertaiselle fyysiselle kanssakäymiselle. Tämä tarjoaa vaihtoehdon koukuttavalle laitemaailmalle. On yleistä, että kiireiset vanhemmat joutuvat kotonakin tekemään töitä ja uppoutumaan tietokoneisiinsa.
– Isovanhemmat voivat ottaa lastenlapsen syliin, halata ja pörröttää tukkaa. Asettuminen fyysiseen yhteyteen jättää lapsen stressijärjestelmän muistiin rauhoittumisen tunteen, joka auttaa lasta myöhemmin elämässä säätelemään omia tunteitaan ja rauhoittamaan itseään. Kosketus on lapselle elintärkeä.
Lapsen aivot ovat muovautuvat, ja kaikkein voimakkaimmat elämykset ja kokemukset lapsi kokee yhdessä toisten kanssa. Yhdessä lapsi pystyy sellaiseen, mihin hän ei pysty yksikseen. Ihmiset, joiden kanssa lapsi saa yhdessäolon kokemuksia, muovaavat hänestä sen ihmisen, joka hänestä tulee.
– Lapsen aivot tarvitsevat aikaa kokemuksien sulattamiseen. Virtuaalimaailma ei voi milloinkaan tarjota lapselle sellaisia läheisyyden ja yhteyden kokemuksia, joita hän tarvitsee kasvaakseen rauhoittumiseen ja aitoon myötätuntoon kykeneväksi ihmiseksi. Ihmiset voivat. Siksi isovanhemmat ovat tulevalle sukupolvelle tärkeitä.
Vinkkejä isovanhemmille
- Älä tuputa hyviä neuvoja lapsillesi. Joidenkin vanhempien on vaikea nähdä omaa lastaan vastuullisena aikuisena ja kasvattajana. Aikuiset lapset ovat kuitenkin omien lastensa vanhempina näiden ensisijaisia kasvattajia ja vastuussa heidän elämäänsä koskevista päätöksistä.
- Ota huomioon lastenlasten perheiden säännöt, kun vietät aikaa heidän kanssaan. Kunnioita lasten vanhempien ruokailuun, namin syömiseen, tietokone- ja ruutuaikaan, nukkumaanmenoaikaan ja muuhun rajojen asettamiseen liittyviä sääntöjä.
- Vaali läheisiä suhteita lastenlapsiin ja muista halata heitä, pitää sylissä ja ottaa kainaloon. Tehkää yhdessä erilaisia asioita, leikkikää, lukekaa kirjoja, leipokaa pullaa ja käykää eväsretkellä luonnossa. Tavalliset, arkiset asiat ovat lapselle tärkeitä, eikä lapsi tarvitse jatkuvaa elämysten ilotulitusta. Lapsi tarvitsee läheisyyttä ja riittävästi aikaa uusien kokemuksien sulatteluun.
- Kohtele lastenlapsia niin tasapuolisesti kuin pystyt. Jos huomaat, että suosit joitakin lastenlapsia enemmän kuin toisia, pysähdy miettimään, mistä se johtuu. Suosikkilasten vanhempi saattaa olla omien vanhempiensa suosikki. Myös lastenlasten ikäerot ja välimatkat saattavat vaikuttaa siihen, että joidenkin lastenlasten kanssa tulee vietettyä enemmän aikaa.
- Pidä huolta omista rajoistasi ja varaa riittävästi aikaa omalle elämälle. Isovanhempien tehtävä ei ole aina rynnätä paikalle, kun lapset soittavat ja pyytävät lastenhoitoapua. Isovanhemmuutta voi toteuttaa monella tavalla, ja isovanhemmilla on oikeus omaan elämään. Kaikki isovanhemmat eivät halua osallistua lastenlasten arkeen ja olla aina käytettävissä.