Klassisen Arctica-käyttöastiaston luoja Inkeri Leivo oli myös kekseliäs taidekeramiikan tekijä – tutustu suunnittelijan tuotantoon
Sisustus
Klassisen Arctica-käyttöastiaston luoja Inkeri Leivo oli myös kekseliäs taidekeramiikan tekijä – tutustu suunnittelijan tuotantoon
Inkeri Leivo tunnetaan suositun Arctican lisäksi muun muassa Harlekin-astiastosta sekä Kirsikka- ja Ruskeakukka-koristeista. Lehti ja muut luonnon muodot merkitsivät paljon pitkän uran Arabiassa ja sen taideosastolla tehneelle taiteilijalle.
30.6.2022
 |
Avotakka

Keramiikkataiteilija Inkeri Leivo (1944–2010) eli lapsuudestaan lähtien keramiikan vaikutuspiirissä, sillä hänen äitinsä Hilja Leivo työskenteli Arabian tehtaan riisiposliiniosastolla. Myöhemmin hän löysi Arabiasta niin toisen puolisonsa Rickard Lindhin kuin läheisiä ystäviä, ehkä tärkeimpänä Heljä Liukko-Sundströmin.

Inkeri Leivon oma Arabia-ura alkoi koristeiden suunnittelulla vuonna 1969. Joidenkin yhteydessä esiintyvät vielä nimikirjaimet IS (Inkeri Seppälä) hänen ensimmäisen aviopuolisonsa mukaan. Pian Leivo siirtyi tuotesuunnitteluun, jonka tuloksena syntyi yksi Suomen tunnetuimmista astiastoista, Arctica. Leivo täydensi kokonaisuutta vielä Nuutajärvellä valmistetuilla juomalaseilla.

Arctican lisäksi hän suunnitteli jo tuotannosta poistuneita sarjoja kuten Saariston ja art deco -henkisen Harlekinin.

Arctica-astiaston ensimmäiset osat tulivat myyntiin vuonna 1979. Lempeän puhdaspiirteinen, kokovalkoinen astiasto löi tuolloin ihmiset ällikällä. Arcticaa valmistetaan edelleen, ja sen vanhat osat ovat tasaisen suosittuja erilaisissa jälleenmyyntikanavissa joko koristelemattomana tai koristeltuna.

Tyylin kulmakivet

Alkuaikoina Inkeri Leivo keskittyi raikkaisiin ja värikylläisiin koristeaiheisiin, kunnes alkoi kehittää muodoiltaan usein niin yllättäviä astioita, että ne eivät välttämättä edes kaivanneet koristelua pinnoilleen.

Yksi hänen suosikkimuodoistaan on ollut lehti, josta kielii esimerkiksi Gardena-vati. Taidekeramiikan puolella Leivo kunnostautui myös työstämällä klassisia ruukkuja ja uurnia sekä herkkiä, läpikuultavia luuposliinilyhtyjä.

Useissa töissä voi nykyperspektiivistä havaita niin 1970- kuin 1980-luvun henkeä, jossa modernit piirteet kurkottavat kohti arkaaisia ulottuvuuksia.

Halutuimmat

Koristeista suosituimpia ovat Kirsikka, Taika, Faenza Sinikukka ja Ruskeakukka sekä Uhtua, astiasarjoista Arctica ja Harlekin sekä Reimari. Uniikkityöt odottavat vielä uutta nousuaan.

Inkeri Leivon suunnittelemia esineitä

Kirsikka-koriste oli raikas ilmestys 1970-luvun usein ruskeasävyisessä astiamaailmassa.
Faenza Ruskeakukka kuuluu Peter Winquistin suunnittelemaan malliin. Koristetta on tehty myös sinisenä.
Harlekin-kivitavara-astiastoa tehtiin useilla eri koristeaiheilla. Tämän koristeen nimi on Carneval.
Tämä 18 senttimetriä korkea uniikki uurna on kuulunut Inkeri Leivon henkilökohtaiseen kokoelmaan.
Gardena-lehtivati on muotoiltu vuonna 2002 Arabian piensarjoina tuotettuun Pro Arte -sarjaan.
Inkeri Seppälän nimellä signeeratut elefanttifiguriinit ovat hauska poikkeus Leivon tuotannossa.
Kommentoi »