Käsitöiden tekeminen toden totta lievittää stressiä. Sen on huomannut myös 17-vuotias Atte Ahokas, joka tunnetaan Suomessa ilmastoaktivistina ja nuorten ilmastolakkojen järjestäjänä. Twitterissä aktiivinen Ahokas pyrkii toimimaan erityisesti nuoren äänitorvena.
– Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista kesällä 2018. Samana syksynä tuli IPCC:n raportti, ja silloin nykytilanteen vakavuus pisti kunnolla tajuntaan ja ilmastoahdistuin.
Ahokas kertoo pahan ilmastoahdistuksen nostavan edellään päätään. Mitä enemmän maailmalta saapuu huonoja ilmastouutisia, sitä enemmän Ahokkaan puikot kilisevät.
– Olen harrastanut käsitöitä aktiivisesti pari vuotta ja neulonut muun muassa villasukkia, kaulahuiveja ja lapasia. Aina, kun lukiossa on stressaava koeviikko tai minulla on paljon ilmastoahdistusta, syntyy myös paljon käsitöitä.
"Tämä oli ensimmäinen käsityöni, jolla on sanoma"
Neulontataitojen kehittyessä Ahokas on siirtynyt yksivärisistä sukista kirjoneulelapasiin ja väriä vaihtaviin kaulahuiveihin.
Myös viimeisimpänä valmistunut käsityö on väriä vaihtava kaulahuivi – mutta ei kuitenkaan aivan tavallinen sellainen. Ahokas kutsuu sitä ilmastokaulahuiviksi. Kauniiden värien takana on viesti ilmastonmuutoksen vakavasti ottamisen tärkeydestä.
– Tämä oli ensimmäinen käsityöni, jolla on sanoma. Sain idean sosiaalisessa mediassa näkemistäni ilmastopeitoista. Ne, ja myös minun neulomani ilmastokaulahuivi, perustuvat ilmastotutkija Ed Hawkinsin grafiikkaan, jossa on kuvattu ilmaston maailmanlaajuista lämpenemistä 1850-luvulta lähtien vuoteen 2019 asti.
Siniset raidat kuvaavat kylmää säätä, punaiset raidat puolestaan lämpimämpää ajanjaksoa. Mitä tummemmiksi värit käyvät, sitä kylmempää tai kuumempaa ne tarkoittavat.
Ahokas on neulonut huiviinsa grafiikasta sovelletun, yksinkertaisemman version.
– Alkuperäisessä grafiikassa taitaa olla 16 väriä, mutta ajattelin, että en ala ostamaan niin paljon lankoja. Minun huivissani on neljää eri sinistä väriä ja kolmea eri punaista väriä. Näin ollen huivini lämpötilaerot eivät ole täysin tarkkoja.
Ahokkaalla kului huvin neulomiseen noin viikko.
– Kun inspiraatio iskee, saan käsityöt nopeasti valmiiksi. Neuloin huivin yksi oikein ja yksi nurin -joustinneuleena. Työläin vaihe oli raitojen suunnittelussa. Koska väri vaihtuu niin usein, myös päättelyssä oli aikamoinen homma.
Huivi avaa silmät muutokselle
Huivi on jo päässyt käyttöön. Ahokas on saanut luomuksestaan sekä sosiaalisessa mediassa että käymässään lukiossa lukuisia kehuja ja positiivisia kommentteja.
– Huivi on realisoinut ilmastonmuutosta, joka on monelle edelleen vaikeasti käsitettävä. Kun huivi on kaulassani, toisella puolella näkyy sininen osa ja toisella puolella kirkkaan punainen 2000-luvu. Huivista näkee radikaalin muutoksen visuaalisesti, se ei ole vain abstraktia puhetta.
Entä aikooko Ahokas tehdä myös jatkossa kantaa ottavia käsitöitä?
– Seuraavaksi olisi kiva neuloa peitto, josta kävisi ilmi oman paikkakuntani vuoden lämpötilat, hän pohtii.
Juttua muokattu 1.2.2021 klo 10.59. Korjattu virheellinen muoto IBCC muotoon IPCC.