Kukas tuolla asustaa? Tuija nikkaroi ilmalämpöpumpulle hurmaavan piilon – näin se onnistui!

Kukas tuolla asustaa? Tuija nikkaroi ilmalämpöpumpulle hurmaavan piilon – näin se onnistui!
Jyväskyläläinen Tuija kyllästyi kodin ulkoseinästä törröttävään ilmalämpöpumppuun ja päätti nikkaroida sille soman kotelon. Ilmalämpöpumpun suojakotelon lisäksi Tuijan kotoa ja pihalta löytyy useita itse tehtyjä pikkutaloja.
Julkaistu: 18.9.2018

Ilmalämpöpumppu on monen kodin pelastaja, mutta pumput ja niiden ulkoyksiköille myytävät valmiit suojakotelot eivät useinkaan näytä erityisen kauniilta. Jyväskyläläinen Tuija keksi kauniin ja persoonallisen ratkaisun pumpun ulko-osan verhoamiseen.

Miksi halusit verhota pumpun?

Ilmalämpöpumppu asennettiin meille noin viisi vuotta sitten ja aika tyhmännäköisesti puolentoista metrin korkeuteen keskelle pohjoispuolen seinää, talomme sisäänkäynnin lähelle. Jo heti silloin mietin laitteen kotelointia. Rakensinkin siihen aluksi kevytrakenteisen, tylsän kopperon.

Mistä idea tähän ihanaan talokoteloon lähti?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on asennettu talon seinälle noin 1,5 metrin korkeuteen. Suojakotelo sointuu kauniisti talon väreihin. Jutun kuvat ovat Tuijan ottamia.
Pumppu sijaitsee paraatipaikalla kodin pääoven vieressä.

Vanha kotelo oli jo aikansa elänyt enkä ollut siihen tyytyväinen. Olen rakentanut pihaan muutamia pikkutaloja ja ajattelin, että talon mallinen, tarvittaessa pois siirrettävä rakennelma voisi sopia pumpun eteen.

Kerroin miehelleni suunnitelmastani ja hän antoi suostumuksensa. Hain siis rautakaupasta kestopuuta, lautaa ja vesivaneria ja aloitin rakentelun.

Suunnittelitko kotelon itse? Miten teit sen?

Pikkuisessa talossa on oikea ikkuna sekä valeikkunoita. Ovi ei oikeasti aukea.

Kyllä, suunnittelin kotelon ihan mutu-tuntumalla.

Mittasin ensin tarvittavan kehikon korkeuden, joka on takareunasta noin 190 cm. Ostin kestopuista kakkoskakkosta ja sirkkelöin sopivan mittaiset kehikonosat talolle. Ruuvasin tukevan, nelijalkaisen kehikon kokoon ja aloitin etu- ja sivuseinien laudoittamisen.

Itselleni oli selvää, että teen kotelosta mahdollisimman avoimen. Alhaalla on noin 30 cm tyhjää. Ilmava ritiläosuus alkaa suunnilleen siitä, mistä laitekin. Takaseinä on täysin avoin, ja koko rakennelma on noin 20 cm irti talon seinästä.

Ikkunoista kaksi on reikiä, joihin tein ikkunanpuitteet. Loput ovat valeikkunoita eli mustaksi maalattuja vanerilevyn paloja. Liimasin ja ruuvasin niihin ikkunanpuitteet ja vuorilaudat riman pätkistä. Myös ovi on valeovi, eli se ei oikeasti aukea.

Kattona on määrämittaan leikattu pala vesivaneria, joka on listoitettu kestopuurimalla.

Pikkutalo on maalattu talomaalilla, samalla vaaleankeltaisella sävyllä kuin talomme ulkoseinät. Katto on ruskea, kuten on talommekin katto. Sisällä pikkutalossa on ulkolyhty, johon laitoin ajastettava, paristoilla toimivan ledkynttilän.

Mitä materiaaleja käytit?

Kestopuuta, listaa, raakalautaa, kestopuulistaa, vesivaneria kattoon ja ylijääneitä puupätkiä, joita kotona on. Lisäksi ruuveja, liimaa, maalia.

Paljonko kotelo maksoi?

Hintaa kotelolle tuli suunnilleen 130 euroa. Halusin tehdä kotelosta jämäkän ja kestävän. Siksi hankin runkorakennelmaan kestopuuta ja katoksi hieman arvokkaampaa materiaalia eli määrämittaan sahattua vesivaneria. Ne olivatkin suurin menoerä. Maalikin on aika kallista, mutta samasta purkista saan sitten maalattua monta uutta nukkekotia ja muuta rakennelmaa.

Oliko talon rakentaminen vaikeaa, ja kestikö se kauan?

Ei olut yhtään vaikeaa, vaan tosi mukavaa. Nukkekodin tekeminen on paljon hankalampaa. Tein tämän noin viikossa, rauhalliseen tahtiin heinäkuun helteillä. Aikaa meni odotellessa, että maalatut osat kuivuvat.

Rakensin kotelon autotallissamme. Kun oli aika siirtää kotelo paikoilleen pumpun eteen, yllätyin sen painosta. Mieheni avustuksella sain sen nostettua paikoilleen.

Kysyitkö neuvoa jostain?

Meillä sattui juuri nikkarointiprojektin aikoihin olemaan ilmalämpöpumpun huolto, ja huoltomies kävi paikalla. Kysyin häneltä mielipidettä koteloon. Hänestä mikä tahansa kotelo on hyvä, kun huomioi, että ilma kiertää.

Itselleni oli selvää, että noudatan lämpöpumppufirman asennusmiehen ohjeita eli teen kotelosta mahdollisimman avoimen.

Mitä vieraat ja perhe ovat kotelosta tuumanneet?

Ystäviltä on tullut mukavaa palautetta. Aikuiset poikamme tuumasivat vain, että ”Ai tällaista tällä kertaa”. He ovat tottuneet nikkarointeihini eivätkä hätkähdä mistään.

Laitoin kuvan kotelosta Nukkekotiyhdistyksen Facebook-ryhmään. Sieltä tuli kivaa palautetta, taloideaa pidettiin hauskana ja erilaisena.

Jouluksi aion laittaa talon ikkunaan kurkistelemaan pari tonttua.

Tuija on suunnitellut, että kotelotalo saa jouluksi pikkuiset asukkaat.

Harrastatko nikkarointia muutenkin?

Olen harrastanut puutöitä ja kaikenlaisia muitakin käsitöitä jo vuosien ajan kotona ja kansalaisopistossa. Asumme mieheni lapsuudenkodissa, joka on rakennettu 1955. Viimeisten vuosien aikana olemme rempanneet sen aika lailla kokonaan.

Pikkutalojen rakenteluharrastus alkoi siitä, kun meille jäi talorempan yhteydessä ylimääräisiksi pieniä ikkunoita. Rakensin niistä ”kasvihuonelyhdyn”. Niitä näkee aika lailla esimerkiksi Pinterestissäkin nykyisin. Sitten maalailin kivistä taloja erään lehden mallin mukaan.

Pari vuotta sitten rakensin ulos jämälaudoista pikkutalon, jonka pari ikkunaa ovat "oikeita" eli pakkausmuovia, kuten tuossa ilmalämpöpumpun kotelossakin. Laitoin sen sisälle ajastuksella toimivat valot. Siitä tuli siis talolyhty.

Pari vuotta sitten aloitin uuden harrastuksen eli nukkekotien rakentelun.

Tuijan puutarhasta löytyy useita itse tehtyjä pikkutaloja.
Muurin päällä on pitkä rivi kivistä maalattuja pikkutaloja.
Tuija on maalannut kivitalot akryyliväreillä ja vetänyt päälle lakkaa.

Mikä pikkutaloissa ja nukkekodeissa kiehtoo?

Olen tosi innokas tekemään käsillä kaikenlaista. Useinkaan en katso tarkkoja ohjeita tekemisiini. On kuitenkin palkitsevaa tehdä oma versio jostain näkemästään jutusta: pohtia, miten sen voisi parhaiten tehdä, mitä materiaaleja pitäisi käyttää ja voiko käyttää kierrätyystavaraa. On mukava hyödyntää olemassa olevaa, ylimääräistä tavaraa.

Talobuumi on nyt jatkunut jokusen vuoden. Sain uutta intoa, kun pari vuotta sitten löysin roomboxit ja nukkekodit.

Tämä roombox eli pienoishuone on unelmien kirjastohuone. Siellä on kirjahyllyllinen ihania kirjoja ja mukava nojatuoli. Kun lukeminen ei huvita, voi neuloa ja kuunnella radiota sekä hörppiä kahvia. Jaloissa nukkuu karvainen kaveri.
"Tyynen ja Topin" siirtolapuutarhamökki.
"Tyynen ja Topin" varsinaisen kotitalon sisustus on vielä kesken.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo: ota nämä huomioon, jos teet kotelon itse

  • Ilmalämpöpumpun suojakotelon tehtävänä on suojata ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä vedeltä ja lumelta. Moni haluaa verhota yksikön myös siksi, että se näyttäisi paremmalta. Jos ulkoyksikölle haluaa tehdä suojakotelon itse, muutama asia on hyvä muistaa.
  • Ilman pitää päästä vaihtumaan laitteen ympärillä. Siksi suojakotelosta ei pidä tehdä kokonaan umpinaista, vaan laitteen ympärille on hyvä jättää reilut ilmaraot esimerkiksi harvaan kiinnitetyn puurimoituksen avulla.
  • Ilman pitäisi päästä vaihtumaan myös talon seinän ja laitteen välissä. Koteloa ei siis pidä rakentaa kiinni seinään.
  • Kotelo ei saisi olla umpinainen maahan asti. Talvella pumpusta saattaa valua vettä, joka jäätyy ulkoyksikön alle. Jäällä pitää olla tilaa kasvaa, jottei se riko koteloa tai ala häiritä pumpun toimintaa.
  • Jos haluat rakentaa itse suojakotelon, voit katsoa mallia esimerkiksi valmiista, markkinoilla olevista koteloista. Google-haulla löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Kannattaa myös keskustella alan ammattilaisen kanssa, jotta koteloa rakentaessa tulisi otettua pumpun toiminnan kannalta olennaiset asiat huomioon.

Vinkit antoi Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

3 kommenttia