Ilmalämpöpumpun huolto – näin puhdistat ja peset laitteen oikein
Rakenna ja remontoi
Ilmalämpöpumpun huolto – näin puhdistat ja peset laitteen oikein
Ilmalämpöpumpun huolto on suodattimien osalta helppo tehdä itsekin, ne imuroidaan tai pestään. Viimeistään haju kuitenkin kertoo, milloin myös sisäyksikön kennosto pitää pestä. Se onnistuu parhaiten ammattilaiselta.
16.4.2018
 |
Meidän Talo

Ilmalämpöpumppu lämmittää, viilentää ja puhdistaa tehokkaasti talon sisäilmaa. Karkeasuodattimet keräävät isommat hiukkaset ja mikrosuodattimet pysäyttävät pienemmät – parhaimmillaan jopa itiöt ja virukset.

Kun ilmalämpöpumpun huolto tehdään säännöllisesti, se toimii moiteetta. Sisäyksikön ulommista, verkkomaisista karkeasuodattimista pitää imuroida pölyt pari kertaa kuussa. Karkeasuodattimien takana olevat plasma- ja hienosuodatinkasetit on hyvä pestä noin kolmen kuukauden välein ja tarvittessa vaihtaa uusiin vuoden tai kahden välein. Ulkoyksikön tuuletusaukon ritilä on hyvä puhdistaa perussiivouksen yhteydessä.

Ilmalämpöpumpun huolto aloitetaan ulkoyksikön puhdistuksella. Sitten on vuorossa paineen tarkistus kytkemällä letkut venttiileihin. Kylmäaineen paine on normaalisti 7–8 baaria. Jos painetta on vähemmän, kylmäainetta pitää lisätä.
Ilmalämpöpumpun huoltoa varten laitteen sisäyksikkö kannattaa sammuttaa kaukosäätimestä. Sähköpistokkeen voi irrottaa rasiasta tai kääntää ilmalämpöpumppu pois päältä sulaketaulusta. Sitten puretaan laitteen kansi.
Kun kansi on auki, karkeasuodattimet voi irrottaa. Kuvassa näkyvät siniset verkot ovat karkeasuodattimia, mustat palkit niiden takana ovat mikrosuodattimia.
Karkeasuodattimet on helppo imuroida puhtaaksi, mutta varo, ettet riko niitä. Suodattimen pinnalle pakkautuva pöly heikentää ilman virtausta.
Hieno- ja plasmasuodattimet voi ensin imuroida tai pyyhkiä ja mahdollisuuksien mukaan pestä. Hienommat suodattimet nappaavat kiinni jopa itiöitä, joten ne kennattaa vaihtaa vuoden tai parin välein, jos kone on kovassa käytössä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön pesu on vaativaa

Ilmalämpöpumpun huollossa sisäyksikön kennoston peseminen on parempi jättää ammattilaiselle, vaikka myynnissä on myös suihkutettavia aineita omatoimisille ja huolellisille kotinikkareille. Sopiva pesuväli on 3–5 vuotta tai silloin, kun kennosto on näkyvästi rasvan tai noen peitossa.

Jos talossa on lemmikkejä, pölyäviä tekstiilejä tai sisällä tupakoidaan tai poltetaan ahkerasti takkaa, kolmen vuoden pesuväli on vähimmäisvaatimus.

Huollon puutteen huomaa hajusta. Suuri osa liasta on asukkaiden ihosta irronnutta kuollutta solukkoa, joka on mainio kasvuympäristö homesienille ja bakteereille.

Suodattimien jälkeen ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä irrotetaan tuulettajan ohjainsiivekkeet, sitten poistetaan kuori ja muut irtonaiset osat. Ota kuvia purkamisen vaiheista, niin osaat laittaa ne takaisin paikoilleen.
Ammattilainen laittaa ennen pesua alle harmaavesikaukalon, joka kerää kennostosta tippuvat pesuaineet ja vedet. Joissakin laitteissa kondenssivesikaukalo kannattaa jättää puhdistuksen ajaksi paikalleen. Tällöin harmaa vesi valuu poistoputkea pitkin ulos eikä isoa kaukaloa tarvita lainkaan. Suojaa kaikki johdot ja kytkimet.
Suojauksen jälkeen pesuaine suihkutetaan kennostoon käsisumuttimella tai koneellisesti. Suutin sekoittaanesteen ja ilman täysin pisaroimattomaksi sumuksi, joka ei runtele kennojen hauraita lamelleja. Pesuaineen pitää tunkeutua kennoston perukoille saakka. Anna pesuaineen vaikuttaa kymmenkunta minuuttia.
Pesuaine ja sen irrottama lika huuhdellaan puhtaalla vedellä. Huuhtelun voi tehdä sekä käsi- että kompressorikäyttöisellä sumuttimella. Molemmilla vettä kuluu noin viisi litraa.
Kun vettä ei enää tipu, näkyvillä olevat osat voi kuivata. Sitten laite kootaan. Kun suodattimet ja muut osat ovat paikoillaan, laite kytketään lämmitystoiminnolle pariksi tunniksi. Näin ilma ehtii liikkua kunnolla lamellien läpi ja laite kuivuu.

Ilmalämpöpumpun huolto pitää tehdä, sillä lika vähentää tehoa

Myös lämpöpumpun energiatehokkuus laskee, kun puhallin joutuu puskemaan ilmaa likakerrosten läpi. Puhaltimeen ja kennostoon takertunut kuona voi alentaa näennäisesti ongelmitta toimivan laitteen energiatehokkuutta jopa kolmanneksella.

– Kun likaisella koneella viilentää, kondenssivesiputki voi mennä tukkoon. Ja sitten vesi roiskuu pikin seiniä, kertoo Lämpö-Ykkösen asentaja Tomi Nikama.

Ilmalämpöpumpun täyspesuhuolto maksaa noin 300 euroa. Se sisältää ulkoyksikön puhdistuksen, kylmäaineen paineen tarkistuksen, suodattimien puhdistuksen, sisäyksikön siipipyörän ja kennoston pesun. Vähän pintapuolisemman pesun saa parillasadalla eurolla.

Ulkoyksikön kennoa ei yleensä tarvitse pestä isonkaan huollon yhteydessä. Pesu voi olla tarpeen, jos ulkoyksikkö on asennettu erittäin kuraiseen tai pölyiseen paikkaan.

Jos ilmalämpöpumppua käytetään enimmäkseen viilennykseen, sisäyksikköön muodostuva kondenssivesi voi pitää kennoston puhtaana. Tällöin on tosin syytä olettaa, että puhaltimen siipipyörä kerää kosteaa likaa sitäkin enemmän.

1 kommentti