Ilmalämpöpumppujen suosio on nyt hurja – näillä vinkeillä säästät tuntuvasti energiakustannuksissa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nibe
Ilmalämpöpumppujen suosio on nyt hurja – näillä vinkeillä säästät tuntuvasti energiakustannuksissa
Pohjoisen ilmanalaan kehitetty ilmalämpöpumppu on sähkö- tai öljylämmitystalossa helpoin tapa säästää lämmityskuluissa. Ilmalämpöpumpulla voi saavuttaa jopa 40 prosentin säästön kustannuksissa.
Julkaistu 13.2.2023

Me suomalaiset olemme oikeaa ilmalämpöpumppukansaa.

Käytössä olevien laitteiden määrä on maassamme yhteensä jotakin 600 000:n ja miljoonan välillä, ja yksinomaan vuonna 2022 asennettiin 160 000 ilmalämpöpumppua lisää.

Kasvua myynnissä oli edelliseen vuoteen huimat 60 prosenttia.

- Tyypillisimmin ilmalämpöpumppuja hankitaan sähkölämmitystaloihin lämmityksen tueksi. Ilmalämpöpumpulla lämmitysenergialaskun pienentäminen onkin helpointa, NIBE Energy Systems Oy:n tuotepäällikkö Markus Olander kertoo.

- Suorasähkölämmitystalossa ilmalämpöpumpun avulla voi saavuttaa jopa 40 prosentin säästön lämmitysenergiakustannuksista.

Tehokkaimmin ilmalämpöpumppu toimii avarissa tiloissa, joissa ilma liikkuu esteettä.

Ilmalämpöpumppu lämmittää taloa ottamalla energiaa ulkoilmasta ja siirtämällä sen sisäilmaan. Energian laite ottaa rakennuksen ulkoseinään asennetun ulkoyksikkönsä avulla ja luovuttaa sen sisätiloihin sisäseinälle asennetun yksikön kautta.

Kesäkuumalla sama laite jäähdyttää sisäilmaa siirtämällä energiaa sisäilmasta ulos.

Tyypillisessä suomalaistalossa ilmalämpöpumpulla pystytään tuottamaan jopa 40–60 prosenttia talon lämmitysenergian tarpeesta. Käyttöveden lämmitykseen ilmalämpöpumppu ei vaikuta.

Tehokas apulainen

Tehokkaimmin ilmalämpöpumppu toimii mahdollisimman avarissa tiloissa, joissa ilma liikkuu esteettä. Jos talo on monikerroksinen tai suuri, on usein järkevää hankkia saman tien kaksi ilmalämpöpumppua.

GENERAL Nordic -malliston ilmalämpöpumput paitsi lämmittävät, myös jäähdyttävät kodin miellyttäväksi kesähelteellä.

Ilmalämpöpumppu ja koneellinen ilmanvaihto toimivat hyvin yhdessä. Ilmalämpöpumppuhan ei tuo ilmaa sisään vaan lämmittää – tai jäähdyttää – sisällä jo olevaa ilmaa. Koneellinen ilmanvaihto puolestaan tehostaa lämmön jakaantumista.

Näin saat laitteestasi parhaan hyödyn:

  • Valitse joko lämmitys- tai viilennystoiminto tarpeen mukaan. Automaattinen valinta voi saada laitteen viilentämään tulisijalla lämmitettyä sisäilmaa.
  • Älä sammuta laitetta kovillakaan pakkasilla. Vaikka hyötysuhde tulipalopakkasilla laskee, laite auttaa pyörittämään tilassa lämmintä ilmaa – esimerkiksi takkalämpöä.
  • Pidä talvella mahdollisimman voimakas puhallinnopeus, jotta ilma kiertää ja lämpö leviää kaikkialle.
  • Säädä lämpötila paria astetta korkeammaksi kuin patteri- tai lattialämmityksen lämpötila.

Ilmalämpöpumppu on myös puulämmittäjän tehokas apulainen. Se levittää ja tasoittaa takalla tuotettua lämpöä ympäri taloa.

Modernien ilmalämpöpumppujen hyvät suodatusominaisuudet helpottavat allergioista ja hengityssairauksista kärsivien oloa vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ja siitepölyaikana.

Paras lämmitykseen

Lämmityskäyttöön kannattaa hankkia erityisesti pohjoisen ilmanalaan kehitetty laite. Osa ilmalämpöpumpuista on kehitetty ensisijaisesti jäähdytyskäyttöön tai toimimaan parhaiten jotakuinkin Keski-Euroopan tapaisessa ilmastossa.

- Pohjoisessa käytettäväksi kehitetyt ja pohjoisissa olosuhteissa huolella testatut GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumppumallit KH ja KM tuottavat lämpöä myös kovimmilla pakkasilla, aina − 30:een asteeseen saakka, Markus Olander sanoo.

Vain osa ilmalämpöpumpuista on suunniteltu nimenomaan pohjoisiin olosuhteisiin ja pakkasiin. GENERAL NORCID -mallistossa kylmät olosuhteet on otettu huomioon.

Laitteilla on paras mahdollinen A+++-energialuokka sekä lämmityksessä että viilennyksessä, ja vuosilämpökerroin SCOP on niillä jopa 5.21.

GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumput paitsi lämmittävät, myös jäähdyttävät kodin miellyttäväksi kesähelteellä. Viilennysmalli KMCC on hyvä helpotus kesäkuumalla esimerkiksi kerros-, rivi- tai pientaloasunnoissa, joita lämmitetään kaukolämmöllä tai poistoilmalämpöpumpulla.

Lisää asumismukavuutta

GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumppujen asumismukavuutta lisäävät ominaisuudet kannattaa hyödyntää.

Uniajastin viilentää lämpötilaa vaiheittain asetettuun lämpötilaan yön ajaksi. Hiljainen tila -toiminnolla sisäyksikön äänitaso on alhainen 23 dB. Myös ulkoyksikön äänitasoa voidaan pudottaa Low Noise -toiminnolla -3 dB.

GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumpuissa on paljon asumismukavuutta lisääviä ominaisuuksia, kuten mahdollisuus alentaa äänitasoa.

On rauhoittavaa, että sähkökatkon jälkeen ilmalämpöpumppu käynnistyy automaattisesti palauttaen edellisen käyttötilan.

KM-mallissa on sisäänrakennettu wifi ja kätevä etähallinta älypuhelimella maksuttomalla FGLair-sovelluksella. KH-malliin wifin saa lisävarusteena.

Laitteita riittää

Juuri omaan taloon parhaiten sopivan GENERAL NORDIC KM - tai KH-ilmalämpöpumpun valintaan voi kysyä neuvoja jälleenmyyjältä. Yhteystiedot ja lisätietoa laitteista löytyvät NIBE:n verkkosivuilta.

Tässä ulkoyksikkö on asennettu tukevalle maatelineelle ja vatupassilla varmistetaan asennustilanteessa, että laite on varmasti suorassa.

Vuonna 2022 uutisoitiin lämpöpumppujen saatavuusongelmista, jotka johtuivat komponenttipulasta ja räjähtäneestä kysynnästä. Nykyisin laitteita on jo hyvin varastossa, joten niitä ei Olanderin mukaan tarvitse odotella.

- Asentaja tulee paikan päälle ennalta tarkistamaan asennuspaikan. Varsinainen asennus ei kestä pitkään.

Asennettuna GENERAL NORDIC -ilmalämpöpumppu maksaa mallista riippuen 2000–3000 euroa. Ilmalämpöpumppu on aika vaivaton laite. Suurempaa huoltoa ja sisäyksikön puhdistusta voisi kuvitella tarvittavan noin kymmenen vuoden välein.

- Syksyllä ulkoyksiköstä poistetaan lehdet ja kesällä siitepöly. Talvella kinostunut lumi kannattaa poistaa suuremman myräkän jälkeen, jotta ilma pääsee kiertämään. Huurteen ja jään laite poistaa itse.

Lue täältä lisää GENERAL-ilmalämpöpumpuista ja pyydä tarjous yhteistyökumppanilta.

Kommentoi »