Kotivinkki

Illallinen lasten tapaan

Illallinen lasten tapaan

Kokkaa illallinen lasten makumieltymysten mukaan. Sateenkaarisalaatti, manteli-kalahousut, aurinkomuusi ja voissa paistetut kaalit ovat koko perheen helppoja herkkuja.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Petri Mulari
Mainos

Sateenkaarisalaatti   

4 hengelle
15 min

200–300 g kiinankaalia
2 porkkanaa
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
1 prk (220 g) ananasrenkaita omassa mehussaan
muutama jääsalaatinlehti

Salaatinkastike

vajaa 1dl ananasmehua
1 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
ripaus suolaa

1. Leikkaa kiinankaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkana tai tee kuorimaveitsellä pitkiä nauhoja. Halkaise, poista siemenet ja pilko paprikat.
2. Valuta ananasten mehu talteen ja leikkaa ananasrenkaat paloiksi.
3. Nosta kiinankaali lautaselle salaatin pediksi ja asettele muut kasvikset ryhmiksi kaalin päälle. Koristele salaatinlehdillä.
4. Sekoita kastikkeen aineet ja valele salaatti kastikkeella ennen tarjoilua.

Jota kala uppoaisi lapselle, kannattaa aina varmistaa, että ruotoja ei ole. Ruotokammoa ei tarvitse pelätä, kun kuha tai ahvenfileisiin tekee pitkän v-viillon.

Manteli-kalahousut ja aurinkomuusi

4–5 hengelle 
40 min

500–600 g kuha- tai isoa ahvenfileetä
suolaa
(valkopippuria)
Mantelikuorrute
1 pieni sipuli
1 rkl voita
2 dl kermaa
2 rkl korppujauhoja
½ tl suolaa
n. 1 dl mantelilastuja

Aurinkomuusi

1 kg jauhoista perunaa
1 tl suolaa
25 g voita
2–3 dl kevytmaitoa
½ sitruunan kuori

1. Valmistele muusi. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Tunnustele sormenpäillä kalafileiden leveästä päästä, keskeltä fileetä, missä ruotorivi kulkee. Leikkaa ruotorivi pois kapean v:n muotoisena suikaleena. Voit pyytää myös kalamyyjää tekemään tämän. Ruodoton filee näyttää leveälahkeisilta housuilta.
3. Nosta fileet leivinpaperille uunipellille ja ripottele suolaa ja pippuria.
4. Kuori ja hienonna 1 sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää kerma, korppujauhot, suola ja mantelilastut. Anna seoksen kiehahtaa.
5. Lusikoi mantelikuorrute kalafileille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.
6. Kaada vesi pois perunoista. Lisää voi ja maito kattilaan ja soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella. Älä käytä sauvasekoitinta, sen teho tekee muusista liisterimäisen.
7. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta keltaista kuorta mausteeksi soseeseen. Sekoita hyvin. Tarjoa kalafileiden kanssa.

Kukka- ja parsakaali voissa  

4–6 hengelle
15 min

½ (n. 250 g) kukkakaali
350 g parsakaalia
5 dl vettä
1 tl suolaa
25 g voita
(tilkka vaaleaa balsamiviinietikkaa)

1. Leikkaa kukkakaalin kanta pois terävällä pikkuveitsellä. Tämän jälkeen kaalinnuppujen irrottaminen onnistuu vaikka käsin.
2. Parsakaalin varsien leikkaaminen sujuu lyhyellä veitsellä. Kuori parsakaalin paksu varsi ja viipaloi myös se keitettäväksi.
3. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Lisää kukkakaalit ja keitä niitä kannen alla 1–2 minuuttia.
4. Lisää sitten parsakaalit kukkakaalien päälle. Niiden ei tarvitse olla vedessä. Jatka kannen alla keittämistä ja höyryttämistä noin 3 minuuttia, kunnes parsakaalit ovat pehmenneet, mutta ovat edelleen helakan vihreitä.
5. Kaada vesi pois ja lisää kaalien joukkoon voinokareita sulamaan. Pirskota halutessasi päälle vielä vaaleaa balsamiviinietikkaa. 

Kotivinkki 3/2014

Julkaistu: 26.2.2014
Katso myös nämä