
Sateenkaarisalaatti
4 hengelle 15 min
200–300 g kiinankaalia 2 porkkanaa ½ punainen paprika ½ keltainen paprika 1 prk (220 g) ananasrenkaita omassa mehussaan muutama jääsalaatinlehti
Salaatinkastike
vajaa 1dl ananasmehua 1 rkl sitruunamehua 2 tl sokeria ripaus suolaa
1. Leikkaa kiinankaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkana tai tee kuorimaveitsellä pitkiä nauhoja. Halkaise, poista siemenet ja pilko paprikat. 2. Valuta ananasten mehu talteen ja leikkaa ananasrenkaat paloiksi. 3. Nosta kiinankaali lautaselle salaatin pediksi ja asettele muut kasvikset ryhmiksi kaalin päälle. Koristele salaatinlehdillä. 4. Sekoita kastikkeen aineet ja valele salaatti kastikkeella ennen tarjoilua.
Jota kala uppoaisi lapselle, kannattaa aina varmistaa, että ruotoja ei ole. Ruotokammoa ei tarvitse pelätä, kun kuha tai ahvenfileisiin tekee pitkän v-viillon.
Manteli-kalahousut ja aurinkomuusi
4–5 hengelle 40 min
500–600 g kuha- tai isoa ahvenfileetä suolaa (valkopippuria) Mantelikuorrute 1 pieni sipuli 1 rkl voita 2 dl kermaa 2 rkl korppujauhoja ½ tl suolaa n. 1 dl mantelilastuja
Aurinkomuusi
1 kg jauhoista perunaa 1 tl suolaa 25 g voita 2–3 dl kevytmaitoa ½ sitruunan kuori
1. Valmistele muusi. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. 2. Tunnustele sormenpäillä kalafileiden leveästä päästä, keskeltä fileetä, missä ruotorivi kulkee. Leikkaa ruotorivi pois kapean v:n muotoisena suikaleena. Voit pyytää myös kalamyyjää tekemään tämän. Ruodoton filee näyttää leveälahkeisilta housuilta. 3. Nosta fileet leivinpaperille uunipellille ja ripottele suolaa ja pippuria. 4. Kuori ja hienonna 1 sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää kerma, korppujauhot, suola ja mantelilastut. Anna seoksen kiehahtaa. 5. Lusikoi mantelikuorrute kalafileille. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. 6. Kaada vesi pois perunoista. Lisää voi ja maito kattilaan ja soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella. Älä käytä sauvasekoitinta, sen teho tekee muusista liisterimäisen. 7. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta keltaista kuorta mausteeksi soseeseen. Sekoita hyvin. Tarjoa kalafileiden kanssa.
Kukka- ja parsakaali voissa
4–6 hengelle 15 min
½ (n. 250 g) kukkakaali 350 g parsakaalia 5 dl vettä 1 tl suolaa 25 g voita (tilkka vaaleaa balsamiviinietikkaa)
1. Leikkaa kukkakaalin kanta pois terävällä pikkuveitsellä. Tämän jälkeen kaalinnuppujen irrottaminen onnistuu vaikka käsin. 2. Parsakaalin varsien leikkaaminen sujuu lyhyellä veitsellä. Kuori parsakaalin paksu varsi ja viipaloi myös se keitettäväksi. 3. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Lisää kukkakaalit ja keitä niitä kannen alla 1–2 minuuttia. 4. Lisää sitten parsakaalit kukkakaalien päälle. Niiden ei tarvitse olla vedessä. Jatka kannen alla keittämistä ja höyryttämistä noin 3 minuuttia, kunnes parsakaalit ovat pehmenneet, mutta ovat edelleen helakan vihreitä. 5. Kaada vesi pois ja lisää kaalien joukkoon voinokareita sulamaan. Pirskota halutessasi päälle vielä vaaleaa balsamiviinietikkaa.
Kotivinkki 3/2014