Meidän Talo

Ikkunoiden tiivistys parantaa kodin viihtyisyyttä ja pienentää lämmityskustannuksia – katso kuvalliset ohjeet eri työvaiheista

Ikkunoiden tiivistys parantaa kodin viihtyisyyttä ja pienentää lämmityskustannuksia – katso kuvalliset ohjeet eri työvaiheista
Ikkunoiden tiivistys tuo helpotuksen vetoisaan kotiin. Ikkunoiden ja ovien tiivistämisen jälkeen veto katoaa ja voit laskea kotisi lämpötilaa, mikä säästää energiaa ja euroja. Katso ohjeet, joilla onnistut varmasti!
Julkaistu 5.11.2018

Ikkunoiden tiivistys: näin onnistut

1. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa tarkastaa joka vuosi mieluiten ennen talvea. Poista rikkinäiset, huonokuntoiset ja elastisuuden menettäneet tiivisteet. Vanha tiiviste voi olla myös liian ohut, jolloin se ei tiivistä kunnolla. Varsinkin taajama-alueilla tummentumat paljastavat kohdat, joista ulkoilma on päässyt virtaamaan sisään. Huomaa, että tiivisteiden profiileissa on eroja ja osa asennetaan uraan. Sisäpuitteessa on usein kaksikin erillistä tiivistelinjaa.

2. Selvitä, kuinka paksua tiivistettä ikkuna tarvitsee. Saat välyksen koon helposti selville sinitarran tai muovailuvahan avulla. Laita jokaisen neljän sivun tiivistelinjalle kaksi pientä sinitarrapalloa, sulje ja lukitse ikkuna ja avaa se uudelleen. Sopiva tiiviste on muutaman millin paksumpi kuin ikkunan väliin litistynyt sinitarra. Vanhan ikkunan eri sivut voivat tarvita eripaksuisia tiivisteitä.

3. Silikoni- ja TPE-tiivisteet kestävät parhaiten kulutusta ja säävaihteluita. Suurin osa tiivisteistä on itseliimautuvia. Varsinkaan kaikissa silikonitiivisteissä ei ole valmista liimapintaa, mutta saat ne liimattua silikonimassalla. Puhdista pohja hyvin pölystä ja aiempien tiivisteiden liimajäämistä. Noudata valmistajan ohjeita asennuslämpötilasta, sillä muuten tiiviste ei tartu kunnolla.

4. Sisäikkuna tiivistetään kauttaaltaan huolellisesti niin, ettei minnekään jää pieniäkään rakoja. Näin sisäpuitteesta tulee varmasti höyrytiivis. Älä venytä tiivistettä, jotta se ei myöhemmin vetäydy kasaan ja jätä kutistuessaan tiivistelinjaan aukkoja. Katkaise tiiviste kulmissa. Asenna jatkopala huolellisesti puskuun.

5. Modernien puualumiini-ikkunoiden ulkopuitteessa on urat, joihin niitä varten valmistetut tiivisteet napsahtavat. Varsinkaan vanhemmissa puuikkunoissa uraa ei ole, joten niihin tiiviste liimataan perinteisesti. Muista jättää ulkopuitteen ylä- ja alavaakaan muutaman sentin tuuletusraot molemmille reunoille. Jos ulkopokan alaosassa on jo valmiiksi tuuletusreiät, alatiivisteeseen ei tarvitse jättää tuuletusrakoja.

6. Viimeistele urakka karmin ja puitteiden mahdollisten rakojen tiivistämisellä. Tummentumat kertovat ilma- tai vesivuodoista. Voit käyttää rakojen etsinnässä paperia. Jos paperi luiskahtaa puuosien väliin, siitä virtaa ilmakin. Käytä tiivistämiseen esimerkiksi elastista massaa. Vaihda puitetta alapuolelta ryhdissä pitävä muovinen pala eli liuku, jos se on kulunut tai katkennut.

Kommentoi »