Meidän Mökki

Ikkuna huurtuu – mikä avuksi? Lue asiantuntijan vinkit yleiseen ongelmaan ja nappaa kätevä tarkistuslista

Ikkuna huurtuu – mikä avuksi? Lue asiantuntijan vinkit yleiseen ongelmaan ja nappaa kätevä tarkistuslista
Ikkuna huurtuu helposti nopeiden lämpötilanvaihtelujen vuoksi. Se on täysin vaaratonta. Jos kosteutta on muualla kuin lasin ulkopinnalla, syy on selvitettävä.
Julkaistu: 13.1.2022

Taas ikkunat huurussa, missä vika? Jos huurtuminen tapahtuu lasin ulkopinnalla, ei välttämättä missään. Kun aamuaurinko lämmittää ulkoilmaa, kosteus tiivistyy kylmään, yöllä jäähtyneeseen lasiin ja syntyy huurretta. Talvella lasiin voi tulla kuurankukkia. Ilmiö on sama, joka huurruttaa auton ikkunat aamuisin.

Ulkolasin huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden parantuessa. Se on merkki siitä, että ikkuna eristää lämpöä tehokkaasti. Huono ikkuna ei huurru, koska sisältä tuleva lämpö pitää ulkolasin kuivana. Ulkopinnan huurtumista voi ehkäistä oikeastaan vain huurtumattomattomalla pinnoitteella.

Jos taas huurretta kertyy lasien väliin tai sisäpinnalle, syy on selvitettävä.

Ulkopinnan huurtuminen kertoo siitä, että ikkunat toimivat niin kuin pitää.

Huurretta ikkunan sisäpinnalla

Jos avattavan ikkunan sisäpintaan kertyy huurretta, se johtuu siitä, että lämmin sisäilma pääsee jostain syystä ikkunan välitilaan. Avattavissa ikkunoissa ilman pitää päästä kiertämään ikkunoiden välissä. Useimmiten huurtumisen syynä on huoneistossa vallitseva ylipaine.

Jos ulkoikkunan sisäpinnassa on huurretta, tarkista ensin, että kaikki ikkunan lukot ovat kunnolla kiinni. Tarkista myös, ovatko tiivisteet ehjät ja tasaisesti paikallaan. Jos tiiviste on selkeästi irrallaan tiivisteurasta, paina tiiviste takaisin uraan. Puitteiden käyntiväli kannattaa myös tarkistaa.

Varmista, että ikkunan välitila tuulettuu riittävästi. Tuuletusta voi tarvittaessa lisätä poistamalla pätkän ulkopuitteen tiivistettä molemmista päistä.

Tarkista myös alakarmin alumiiniprofiilissa sijaitsevat vesireiät. Vesireiät voivat helposti tukkeutua talvikaudella, jos ikkunapellityksen päälle on kertynyt lunta.

Muista, että kasvipaljous tai verhot voivat estää lämpimän ilman virtauksen ikkunalle.

Ikkunan sisäpinnan huurtuminen voi puolestaan kertoa siitä, että sisällä on liian korkea ilmankosteus. Varmista silloin, että rakennuksen ilmanvaihto toimii kunnolla. Tarkista myös ilmanvaihdon poistoimurin säätö ja asetus. Poistoimuri pitää olla säädetty siten, että huoneistoon saadaan riittävä alipaine. Pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia.

Ikkunoiden korvausilmaventtiilien on oltava avoinna, jotta syntyy riittävä ilmanvaihto. Tarkista, onko lämmitys päällä ja suuntautuuko lämpö riittävästi ikkunan alueelle. Tarkista myös, vastaako lämpöpatterin ja lattialämmityksen termostaatti uusia olosuhteita. Vanhalla asetuksella oleva termostaatti saattaa tunnistaa lämpöä olevan riittävästi, kun uusi ikkuna poistaa kylmän hohkan. Termostaattia pitääkin säätää herkemmälle siten, että se huomioi muuttuneet olosuhteet ja tuottaa lämpöä riittävästi.

Ikkunan tarkistuslista

  • Varmista, että sisä- ja ulkopuitteen lukot ovat kiinni.
  • Varmista sisäpuitteen tiiviys ja tiivisteet. Tiivisteet voi testata paperilla. Muutaman sentin levyinen paperi laitetaan tiivisteen väliin ja ikkuna suljetaan. Paperi vedetään suljetun puitteen välistä. Jos se tulee ilman vastusta, puite on säädettävä tai tiiviste uusittava.
  • Varmista ulkopuitteen tiivistys ja tiivisteiden tuuletusraot, jotta ilma kiertää välitilassa.
  • Varmista, että alakarmin vesireiät ovat auki.
  • Varmista, että koneellinen ilmanvaihto toimii. Vaihda likaantuneet suodattimet. Tukkeutunut poistopuolen suodatin muuttaa ilmanvaihdon painesuhteita. Tarkista poistopuolen imuteho. Kopiopaperin pitäisi tarttua poistoilmaventtiiliin, kun koneellinen ilmanvaihto on täysillä. Jos näin ei tapahdu, ilmanvaihto on alitehoinen. Järjestelmä kannattaa huoltaa ja suuttimet säätää.

Lähteet: Lammin ikkunan teknisen asiantuntijan Esa Kylökkään blogikirjoitus ja Kaski.

Kommentoi »