Iittalan Sarjaton-astiaston valmistus loppuu – myös näitä 2000-luvun alun astioita jäimme kaipaamaan

Iittalan Sarjaton-astiaston valmistus loppuu – myös näitä 2000-luvun alun astioita jäimme kaipaamaan
Se tunne, kun löydät mieleisesi astiaston ja kuulet, ettei sitä enää valmisteta. Avotakan toimitus listasi tuotannosta poistuneet suosikkinsa.
Julkaistu 27.9.2018

Monimuotoinen kukkakuosi

Heini Riitahuhdan Runo-astiastosta on väreiltään ja kuvioinniltaan erilaisia muunnoksia. Tämä on nimeltään Kesäsade. Jutun kuvat: Iittala.

Heini Riitahuhdan Runo-astiasto (2009–2015) jatkaa hienosti Arabian kuvioperinnettä. Siinä on neljä eri vuodenaikojen inspiroimaa versiota, joissa kukka-aihe hieman muuntuu ja saa erilaisia värityksiä: Kevätkello, Kesäsäde, Syyshehku ja riisutun mustavalkoinen Talvitähti.

Lisäksi Riitahuhta loi sarjaan värikkään ja villin Neitoperho-kuvioinnin sekä joulusesonkiin Hallamarjan punaisin detaljein. Astiaston muodot ovat samat kuin Birger Kaipiaisen Paratiisi-sarjassa, lukuun ottamatta Heikki Orvolan luomia täydennysosia, kuten espressokuppia.

Musteensinisenä polveileva kuvitteellinen kasviaihe on yhtä aikaa graafinen ja herkkä. Se versoaa leikkisästi välillä vain astioiden reunoilla, välillä valtoimenaan. Kukkakuosi on runsaan koristeellinen mutta sopii moderninkin tyylin ystävälle. Runolla on faninsa Japanissa asti.

Käteen istuva lasi

Aleksi Perälän Ote-lasi on yksinkertaisen kaunis ja toimiva.

Aleksi Perälän Ote (2007–2011) jäi suotta tähdenlennoksi, vaikka siinä olisi ollut ainesta Iittalan ajattomaksi kestosuosikiksi. Monikäyttölasi on kiva arkikäytössä ja sopii yhdistettäväksi kaikkeen. Iso versio käy vaikka arkiviinilasiksi.

Nimensä mukaisesti Ote sopii hyvin käteen eikä lipeä. Se on tarpeeksi pieni myös lapsen kouraan. Siinä viehättää yksinkertainen, pehmeälinjainen muotoilu.

Yksi valtti on tilaa säästävä pinottavuus, eivätkä lasit silti tartu toisiinsa. Kolme erikokoista versiota pinoutuvat myös ristiin toistensa kanssa. Sen sävyjä ovat kirkas, siniturkoosi, ultramariininsininen, vedensininen, hiekka, sammaleenvihreä ja harmaa.

Tyylikäs lastenastiasto

Alfredo Häberlin Kids' Stuff, kerrankin kaunis lastenastiasto.

On vaikeaa löytää lastenastiastoa, joka on sekä kaunis että käytännöllinen. Siksi muistelemme lämmöllä Alfredo Häberlin kekseliästä Kids’ Stuff -settiä (2003), jota valmisti Iittala.

Astiaston juomalasi on erinomaisesti muotoiltu: keskeltä kaventuva malli sopii hyvin lapsen käteen. Hauska valaan muotoinen puulauta toimii niin naposteltavien paloittelussa kuin voileivän alustana. Tasapainoisen lautasen reuna on muotoiltu fiksusti polveilemaan niin, että lapsen on helppo kantaa sitä eikä ruoka luiskahda syödessä syliin.

Tyylikkäissä lastenastioissa on myös leikkisyyttä: lautasessa kulkee pieniä linnunvarpaiden kuvia. Tämän astiaston elämä jatkuu myös pikkulapsivaiheen jälkeen.

Pohjoiset kuviot

Sarjaton-astiasarjaa valmistetaan enää vuoden 2018 loppuun asti.

Jos tämä sarja on mieleesi, hamstraa nyt. Osa Iittalan Sarjaton-astioista (2012) on poistunut jo aiemmin, ja loppujenkin tuotanto päättyy tämän vuoden lopuksi. Monen muotoilijan yhteistyönä syntynyt Sarjaton sisältää keramiikkaa, lasia, puuta ja tekstiilejä.

Harri Koskinen suunnitteli muodot keraamisille astioille ja Aleksi Kuokka kapeauumaiselle lasille. Kauniissa lasissa oli herkkä Metsä-kuviointi ja jäänohuet reunat, jotka tekivät ne toisaalta hyvin haavoittuviksi. Tukevat, ihanan isot mukit ja kivan muotoiset kulhot ovat erityisen miellyttävät. Sävyinä on yhä trendikkäitä helmenharmaata ja vanhaaroosaa.

Sarjattoman kuvioista ovat vastasivat monet eri suunnittelijat. Aiheet kumpusivat pohjolan luonnosta ja kansanperinteestä, osa kuin luolamaalauksista. Onnistuneimpia ovat Jopsu ja Timo Ramun Letti-kuvio ja havuoksamainen Metsä. Esimerkiksi kulhossa Letti on eleetön mutta hienostunut kohokuvio: sen pikemminkin tuntee kuin näkee.

Monikäyttöinen klassikko

Björn Dahlströmin Hot Cool kestää äärilämpötiloja ja sopii siksi moneen käyttöön.

Hot Cool (2003) syntyi nimensä mukaisesti hyvin kuumille ja jääkylmille juomille. Björn Dahlströmin Iittalalle suunnittelemaa monikäyttölasia valmistettiin kolmessa koossa. Isoin on tarpeeksi suuri myös vesi-, smoothie- tai olutlasiksi. Laseja voi hyvin käyttää ilman rengastakin. Niiden pariksi on ideoitu myös aluslautanen naposteltaville.

Hot Coolin muotoilu on hyvällä tavalla vähäeleistä ja pääpaino on funktionaalisuudessa. Äärilämpötiloja kestävä erikoislasi näyttää juoman kauniisti läpi. Kättä suojaava muovirengas antaa ilmettä.

Rengaskauluksia tehtiin muun muassa punaisina, mustina ja vihreinä. Jos värivalikoimaa olisi ollut tarjolla enemmän, trendejä seuraillen, kenties Hot Cool olisi voinut elää pidempään. Siitä on joka tapauksessa tullut moderni glögilasiklassikko Timo Sarpanevan Tsaikan vastapariksi.

1 kommentti