Idylli espanjalaisessa vuoristokylässä! Suomalaisperheen unelmakoti täynnä valoa ja värejä
Sisustus
Idylli espanjalaisessa vuoristokylässä! Suomalaisperheen unelmakoti täynnä valoa ja värejä
Upea, marokkolaistyylinen talo on Johannan ja tämän perheen koti. He toteuttivat pitkäaikaisen unelmansa ja muuttivat Espanjan aurinkoon.
Julkaistu 29.9.2017
Avotakka
Johanna Weckström vilkuttaa yläkerran valtavalta parvekkeelta.

Automatka Johanna Weckströmin ja tämän perheen kotiin on kaunis. Espanjan Aurinkorannikolla, Mijasin vuoristokylässä aurinko porottaa lämpimästi, ja mantelipuut kukkivat. Tie kulkee ensin läpi hiljaisten, sitruunapuiden reunustamien katujen, kunnes kiipeää kaarrellen ylös vuoren rinnettä. Lopulta päällystetty tie päättyy ja käännymme jyrkkään alamäkeen kapealle hiekkatielle, joka kulkee rotkon reunaa pitkin. Vatsanpohjassa tuntuu jännitys.

Yhtäkkiä käännymme sisään avoimesta rautaportista ja tulemme pihalle, jossa kaksi koiraa juoksee tervehtimään. Huikea näkymä laaksoihin ja auringossa kimmeltävälle merelle salpaa hengityksen.

Talon koko yläkertaa kiertää parveke, jota käytetään usein illanistujaisissa.
Uima-altaalla varjo suojaa paisteelta ja villamatto auringon kuumentamilta laatoilta. Kamerunilaisen Bamileke-pöydän ympärillä olevat nahkaiset safarituolit ovat käsityötä.
Jan, Robin, Isabel ja Johanna sekä rhodesiankoira Cabo ja löytökoira Chici.

– Muutimme tänne, koska minusta on aina tuntunut siltä, että olen syntynyt väärään maahan. Tarvitsen aurinkoa ja valoa. Suomessa odotin aina vain kesää, Johanna kertoo.

Kaikki alkoi kuusi vuotta sitten, kun Weckströmit kiersivät kolmen viikon ajan autolla Espanjaa. Lopuksi he päätyivät Aurinkorannikolle Janin ystävän luokse kylään. He katsoivat drinkit käsissään maisemaa ja päättivät toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ulkomaille muuttamisesta. Espanjan vaihtoehtona oli jokin Aasian maa, mutta Espanjan keskeinen sijainti ratkaisi asian.

Johanna ja tämän mies Jan päättivät kuitenkin antaa itselleen vuoden harkinta-aikaa. Sen kuluessa Johanna alkoi odottaa kolmivuotiaalle Isabelille sisarusta, mutta he varautuivat jo lähtöön ja myivät kotinsa sekä valtaosan omaisuudestaan. Ylimääräistä vaivaa aiheutti se, että kodin uudet omistajat halusivat päästä muuttamaan heti, ja perhe joutui siirtymään heidän tieltään kolmeksi kuukaudeksi vuokralle.

Talvisin ruokaillaan sisällä suuren tunisialaisen valaisimen tekemien tunnelmallisten varjojen alla. Kattauksessa on marokkolaista keramiikkaa.
Rento avokeittiö on erotettu omaksi alueekseen marokkolaistyyliin sopivalla sinisellä maalilla.
Olohuoneen komea takka on viileinä talvikuukausina kovassa käytössä. Lattiaa lämmittävät käsin tehdyt Beni Ouarain -villamatot. Seinät on käsitelty Tadelak-pinnoitteella, jota käytetään myös marokkolaisissa palatseissa ja kylpylöissä.

Kun Robin oli syntynyt, nelihenkiseksi kasvanut perhe nousi Espanjan-koneeseen. Mukana oli vain viisi matkalaukullista tavaraa. Enimmäkseen leluja, jotta Isabel tuntisi olonsa kotoisaksi uudessa maassa. Perillä odotti ystävien valmiiksi katsoma väliaikainen koti.

Weckströmit ehtivät asua Espanjassa kolme vuotta, ennen kuin he löysivät tämän nykyisen paikan, marokkolaistyylisen riadin. Talo poikkeaa alueen muista taloista, jotka ovat enimmäkseen perinteisiä espanjalaisia omakotitaloja pienine huoneineen ja ikkunoineen. Johanna ja Jan olivat etsineet avaraa ja valoisaa kotia, jossa on suuret huoneet. Maalaistunnelmaa, jossa koirilla on tilaa juosta ja suurista ikkunoista voisi ihailla seudun vehreitä maisemia. Tässa paikassa tuo kaikki on mahdollista.

Kuvassa käsityönä tehty marokkolainen sohva sekä hääpeitteestä ommellut tyynyt ja vanha intialainen chakki-pöytä.
Tunnelmallinen yläkerta on yhtä tilaa, joka toimii vierashuoneena. Väliseinän takana on vaatehuone ja kylpyhuone. Ikkunoista ja parvekkeelta näkyvät vuoret, laaksot ja meri.
Kylvystä voi ihailla maisemaa ylös vuorille. Saunaa ei ole kaivattu.

Talon on rakennuttanut marokkolainen nainen, ja siksi tunnelma on todella aito. Weckströmit eivät joutuneet tekemään suurta remonttia vaan saattoivat muuttaa saman tien. Ulkona piti tehdä vähän enemmän töitä. Uima-allasalue uusittiin kokonaan, ja talon ympärille perustettiin puutarha, jossa kasvaa granaattiomenia, sitruunoita, appelsiineja ja viikunoita, papaijaa sekä banaaneja. Aamut käynnistyvät tuorepuristetulla mehulla, jonka hedelmät on poimittu omasta pihasta.

Viiden vuoden aikana elämä Espanjassa on asettunut uomiinsa. Lapset ovat kansainvälisessä koulussa ja puhuvat kolmea kieltä. Myös Johannan unelma omasta sisustusalan yrityksestä on toteutunut. Suomessa hänen pyörittämänsä Zoco Home tunnetaan marokkolaishenkisten sisustustuotteiden aarreaittana, mutta muihin maihin hän tekee hotellien ja ravintoloiden sisustuksia. Vastikään Johanna avasi myös sisustusliikkeen Mijasissa sijaitsevaan pieneen ostoskeskukseen Centro Ideaan.

Isabelin sängynpeittona on handira, hääpeite, joka on tehty käsityönä morsiusparin onneksi ja suojaksi. Aito handira on puhtaan valkoinen tai kermanvärinen. Värikäs Azilal-matto kertoo alueen perinteistä.
Lasten leikkihuoneesta puretun kaapin paikalle tehtiin maja. Patjan päällä on pehmeä pom pom -peite. Pouf-jakkarat ovat lasten suosikkeja leikeissä.

Arki on arkea myös Espanjassa. Lapset viedään kouluun, minkä jälkeen Johanna tekee päivän liikkeessä töitä. Kuitenkin jo iltapäivällä, kun Johanna hakee lapset kotiin, alkaa yhteinen aika. Sitten harrastetaan, käydään rannalla kahvilla ja kävelemässä. Syödään ulkona ja nähdään ystäviä, joiden joukossa on useita samoihin aikoihin Espanjaan muuttaneita perheitä.

Johanna kertoo, etteivät he Suomessa asuessaan olleet lainkaan niin sosiaalisia kuin täällä. Yksi keskeinen syy muuttoon olikin saada selkeästi parempi elämänlaatu ja enemmän perheen yhteistä aikaa. Molemmat toiveet ovat toteutuneet.

Johannan mukaan Espanjassa kannustetaan ja kehutaan toisia, ja tuntuu siltä, että ihmiset toivovat sydämestään hyvää jokaiselle. Hän sopiikin puolisonsa ja lastensa kanssa täydellisesti vallitsevaan ilmapiiriin.

Kommentoi »