Paina menemään! Peikonlehtikassi ja muut helpot ohjeet, jotka innostavat kokeilemaan linopainantaa
Tee itse
Paina menemään! Peikonlehtikassi ja muut helpot ohjeet, jotka innostavat kokeilemaan linopainantaa
Piirrä, kaiverra, väritä ja paina. Linopainamalla teet omaa grafiikkaa ja sisustuskankaita helpommin kuin uskotkaan. Yleisohjeen avulla otat haltuun tekniikan, jolla voit kuvioida esimerkiksi kangaskassin, tyynyn ja sisustustauluja.

Linotöiden painanta – tarvikkeet:

 • linopainantalevyjä

 • kaiverrin ja erilaisia teriä

 • painovärejä tai kangasvärejä

 • linotela

 • kaulin tai lasipullo

 • paperia, kangasta.

Pehmeää linolevyä on helpompi työstää kuin kovaa linoleumilevyä. Vesiliukoisia linovärejä on turvallista käyttää myös lasten kanssa. Kangasvärit kiinnitetään silittämällä kankaan nurjalta puolelta. Paras painotulos syntyy puuvillakankaalle. Levyt, maalit, siveltimet, kaiverrussetti ja tela, Sinelli.

Linotyöt – ohje:

1. Suunnittele tai jäljennä haluamasi kuvio. Huomioi, että kuviosta tulee painovaiheessa alkuperäisen luonnoksesi peilikuva.

2. Piirrä kuvio linolevyyn lyijykynällä. Varjosta ne alueet, jotka haluat jättää ilman maalia.

3. Kaiverra linolevystä pois varjostetut kohdat. Kaiverra aina poispäin itses­täsi.

4. Kaada maalia alustalle ja rullaa lino­tela värissä. Levitä telalla ohut kerros väriä linolevyn päälle. Väriä kannattaa telata monesta eri suunnasta, jotta se levittyy tasaisesti painettavalla alueella. Laita linolevy pape­rin tai kankaan päälle. Paina tai rullaa kaulimella kevyesti päältä.

5. Paina testikuvio paperin- tai kankaanpalalle ja jatka lino­levyn kaivertamista, kunnes olet tyytyväinen tulokseen. Lisää tarvittaessa väriä.

6. Poista varovasti linolevy paperilta tai kankaalta. Kiinnitä kuivunut kangasväri silittämällä nurjalta puolelta.

Sovella ohjetta näin

Ikuista lempikasvisi kangaskassiin. Kangaskassi, Sinelli. Naulakko, Granit.

Peikonlehtikassi – ohje:

Tarvitset työhön pehmeän linolevyn, kaivertimen, vihreää ja oranssia väriä, siveltimen ja lyijykynän.

 1. Piirrä ensin kassiin ruudukko lyijykynällä. Suunnittele lehtikuvio linolevyyn. Yksittäisen kuvion voit piirtää lyijykynällä suoraan lino­levyyn ja leikata askarteluveitsellä irti.
 2. Laita kassin etu- ja takakankaan väliin suoja, jotta väri ei imeydy läpi ja paina kuvio kassiin. Maalaa sen jälkeen ruudukko.
Miksi tehdä vain yksi taulu, kun voi tehdä monta? Huomioi katse­lu­korkeus, kun sommittelet taulujaseinälle. Jos teoksia katsellaan istuen, ripusta taulut silmien tasolle. Pidä kollaasissa taulujen välit maksi­mis­saan 10 senttimetrissä. Liian suuret välit tekevät kokonai­suudesta rikkonaisen. Kehykset ja rottinkituoli, Ikea. Flowerpot-valaisin, Finnish­ Design Shop*. Rasia, Cilla’s. Kirjat ja Artekin jakkara, kuvausrekvisiittaa. Seinän väri Tikkurila K408 Linssi.

Ikiomaa taidetta – ohje:

 1. Piirrä lino­levylle kuvioita, kuten lehtiä, ympy­röitä ja ristejä, tai käytä omaa kättä mallina. Aloittelijalle sopivat selkeät, isot kuviot.
 2. Kaiverra kuviot, leikkaa ne irti ääriviivoja pitkin, sommittele ja paina paperille. Käytä yhtä tai useampaa ­väriä ja yhdistä eri kuvioita tai toista samaa. Väritaustan voit tehdä telalla rullaten. Vesipohjaiset linovärit on helppo putsata välineistä vedellä ja saippualla.
Samaa kuviota toistamalla saat tyynyyn raikkaat raidat.
Vihreälle tyynylle on tehty tauluista tuttu passepartout eli kehyskartonki rajaamalla reunat maalarinteipillä ennen painamista. Tyynyliina, sivellin ja linomaali, Sinelli. Kehykset, Ikea.
Harmaissa koristetyynyissä on toistettu yksinkertaista ympyrää ja kuusikuviota.

Koristetyynyt – ohje:

 1. Saman kuvion toistaminen on yksinkertainen tehokeino. Kaiverra halutun ­kokoinen leimasin ja paina kuviot sen avulla. Mattoveitsi on oiva apu, kun leikkaat pehmeään linolevyyn pinta-­alaltaan isompaa kuviota. Sen käyttäminen vaatii käyttäjältään vakaata kättä.
 2. Sujauta painaessa tyynyn etu- ja takakankaan väliin suoja, jotta väri ei imeydy läpi.
Keittiöliinan kuvioit helposti linopainannalla. Suunnittele haluamasi kuvio linolevyyn ja leikkaa irti. Paina kuvio kankaalle. Naulakko, Granit. Kotimainen käsintehty kyltti, Diagnoosi­sisustusmania.blogspot.com. Keittiöpyyhe, Rusta. Harja, kirpputorilöytö.
1 kommentti