Vintagesenkistä allastaso ja myymälätiskistä saareke – 10 luovaa ideaa vanhojen kalusteiden uusiokäyttöön
Kierrätysideat
Vintagesenkistä allastaso ja myymälätiskistä saareke – 10 luovaa ideaa vanhojen kalusteiden uusiokäyttöön
Puiset, patinoituneet kierrätyskalusteet sopivat monenlaiseen ja yllättäväänkin virkaan, kun ajattelet luovasti: arkistolaatikostosta syntyy vaatesäilö ja konttorilaatikostoista keittiökaapisto. Ekologista, kukkarolle fiksua ja persoonallista!
Julkaistu 7.6.2023
Avotakka

1. Arkistolaatikostosta vaatteiden koti

Viistokattoiseen makuutilaan on toteutettu avoin vaatesäilytys. Rekin ja seinän väliin jäävässä kohdassa on hyvä paikka kapealle arkistolaatikostolle, jonka syvät veto­laatikot kätkevät viikatut vaatteet ja asusteet. Puisen arkisto­laatikoston voi ehostaa ja suojata kasvipohjaista öljyä sisältävällä petsillä. Puinen rekki on Helsinki Secondhandista, laatikosto Billnäsin.

2. Säilytystä sävy sävyyn

Kerrostalokodin eteiskäytävässä sijaitseva vanha vitriinikaappi on maalattu samalla smaragdinvihreällä sävyllä kuin viereisen ruokailutilan seinä. Vanhojen puukalusteiden maaliksi sopii esimerkiksi Virtasen muoviton, vesiohenteinen kalustemaali.

3. Rouheista tikkaista mainio yöpöytä

Antiikkisten maalarintikkaiden ylimmälle askelmalle on kiinnitetty näppärästi arkkitehtivalaisin siten, että tilaa jää vielä vesikannulle ja lasillekin. Mikä parasta, askelmille mahtuu monta kirjaa. Vintagetikkaita löytyy parhaiten antiikkiliikkeistä. Valaisin on Ikeasta.

4. 50-luvun senkki on kylppärin komistus

Vintagesenkistä saa käyttökelpoisen allastason tilavaan kylpyhuoneeseen, jossa sitä ei tarvitse sijoittaa suihkun läheisyyteen. 50-luvun senkki on käsitelty kosteudelta suojaavalla venelakalla. Malja-allas on Svedbergsin. Lisa Johansson-Papen vanhoissa valaisinkuvuissa on Ifön uustuotantona valmistamat kostean tilan posliinikannat. Laatat ovat Pukkilan.

5. Tiikkinen tv-taso muuntui kasvihyllyksi

Kaikki huonekasvit eivät viihdy aurinkoisilla ikkunalaudoilla. Tämän kodin viherkasvit kasvavat sirolla 50-luvun tv-tasolla, jossa on tiikkihyllyt. Kasvit saavat sopivasti valoa vastapäisestä ikkunasta. Vanhoja tv-tasoja kannattaa etsiä esimerkiksi Torista.

6. Keittiölaatikosto muutti eteiseen

Keittiön kokopuisesta laatikostosta sukeutui käytännöllinen asusteiden säilytyspiste Berliinissä sijaitsevan suomalaiskodin eteiseen. Alle kiinnitetyt pyörät helpottavat painavan kalusteen liikuttelua. Raskaisiin huonekaluihin sopivia kalustepyöriä myy Witre.

7. Persoonallinen saareke myymälätiskistä

Omakotitalon keittiön keskipiste on entinen kaupan tiski, jonka asukas osti toimintansa lopettaneesta myymälästä. Intiassa valmistetun täyspuisen ja vankan tiskin sisällä on pyörällisiä säilytyslaatikoita ja pistorasia, joka mahdollistaa keittiökoneiden käytön sen päällä. Lisätasona toimiva ovaali pöytä löytyi Kierrätyskeskuksesta.

8. Konttorikalusteista tuli keittiön sydän

Hunajaisen keittiön ajaton alakaapisto on rakennettu puisista konttorikalusteista. Laatikostojen päälle on teetetty reilu puutaso, johon on upotettu liesi ja allas. Hylättyjä, käyttö­kelpoisia konttorikalusteita on usein tarjolla Kierrätyskeskuksissa. Niitä voi halutessaan uudistaa petsillä ja maalilla sekä uusilla vetimillä.

9. Ilmavat ovet vanhoista ikkunoista

Puutalon oleskelutila on rajattu vanhoista ikkunoista itse tehdyillä lasipari­ovilla. Kauniisti patinoituneet kehykset täydentävät rentoa skandisisustusta. Vanhoja ikkunoita myydään esimerkiksi Metsänkylän navetassa.

10. Kirjakaappi on nyt astiakaappi

Lasiovellinen 50-luvun kirjakaappi soveltuu luontevasti astioiden säilytyspaikaksi ja on käden ulottuvilla kodin ruokailutilan vieressä. Mustaksi petsattu kansi tuo tiikkiseen kaappiin graafista ilmettä. Wall of Artista ostettuun Hanna Petersonin julisteeseen löytyi kehykset kirpputorilta.

3 kommenttia