Hyvästi, hikinen makuuhuone! Kesän tunnelmallisimman pedin voi sijata vaikka rantakalliolle, parvekkeelle tai kesäkeittiöön

Hyvästi, hikinen makuuhuone! Kesän tunnelmallisimman pedin voi sijata vaikka rantakalliolle, parvekkeelle tai kesäkeittiöön
Helteellä unen päästä voi olla vaikea saada kiinni, kun koti ei viilene edes yöksi. Birgitta, Minna, Marja-Liisa, Satu ja Kati ratkaisivat pulman tekemällä kesäiset vuoteet ulos raikkaaseen ilmaan, tunnelmallisiin maisemiin.

Kesämakkari luhtitalon parvekkeella

Marja-Liisa Hentilä kantoi parvekkeelle teiniaikaisen sänkynsä, jonka hän löysi lapsuudenkotinsa varastosta. Sängyn ylle hän ripusti hyttysverkon. Lisäksi Marja-Liisa otti yöksi parvekkeelle varmuuden vuoksi untuvapeiton, mikäli vilu iskisi.

”Asun luhtitalon toisessa kerroksessa. Sisällä on muutaman viikon ollut vähintään 28 astetta, joten yöt ovat olleet melko tukalia. Myös etelään avautuvalla parvekkeella on päivisin lämmin, vaikka parvekelasit ovat auki.

Parvekkeella oli aiemmin riippumatto ja mietin, että voisiko siinä nukkua. Sitten ajatus lähtikin harhailemaan: mitä jos laittaisin parvekkeelle kunnon sängyn?

Olen nukkunut parvekkeella nyt kaksi yötä. Uni on maistunut hyvin, varsinkin viime yönä, kun lämpötila laski alle 20 asteen. Korvatulpat tosin tarvitsen lisävarusteena, koska täällä pörrää mopopoikia.”

Marja-Liisa Hentilä, Kempele

Auringonlasku rantakalliolla

Birgitta Sainion ja hänen miehensä mökkitontin pohjoispäässä on kallioinen niemennokka. Sieltä, kahden kallionkumpareen välistä, löytyi telttasängylle juuri sopivan kokoinen tila. Kuva: Birgitta Sainio

”Ajatus ulkona nukkumisesta tuli pakon sanelemana. Meillä on mökillä 140 senttiä leveä parisänky, johon yleensä mahdumme oikein hyvin siitä huolimatta, että mieheni on yli kaksimetrinen atleetti. Näillä keleillä kahden hikisen pinnan kohtaaminen ei enää tuntunut houkuttelevalta ajatukselta.

Päätin nukkua telttasängyssä, jonka mieheni oli löytänyt alkukesästä Tori.fi:stä. Sopiva paikka löytyi kallioisesta niemennokasta tonttimme pohjoispäästä. Sängyn kangas on hiostavaa, joten laitoin sen päälle ohuen sijauspatjan. Ylle levitin 18 euron hyttysverkon.

Nukuin sängyssä yhden yön ja nukkuisin varmaan edelleenkin, mutta yhtäkkiä meitä olikin kaksi, jotka halusivat nukkua ulkona. Viime yöksi raahasimme sitten jenkkisängystämme ylemmän patjan ja sijauspatjan terassille, ja petasimme siihen petin. Mökissä oli nimittäin nukkumaanmenoaikaan 34 astetta.

Nukuin hyvin sekä telttasängyssä että terassilla. Sekä minä että mieheni olemme erähenkisiä ja metsästämme, joten luonnon erilaiset äänet kiehtovat. Ainoastaan harmaahaikaran rääkyminen keskellä yötä saa verenpaineen kohoamaan. Tässä lähistöllä on haikarapariskunta, joka innostuu lentelemään lahden yli juuri iltahämärissä.

Yöllä oli miellyttävän viileää ja oli mukava vetää oikein peitto korviin pelkän vetelän pussilakanan sijasta.”

Birgitta Sainio, mökkeilee Salossa Hirsjärven rannalla

Birgitta ja hänen miehensä ostivat sängyn alkukesällä päiväunia silmällä pitäen. Sänkyyn kuuluu myös katos, jota ei ole vielä asennettu.

Tunnelmallinen peti upouudella terassilla

Pete ja Jatta sijasivat kaksi patjaa mökkinsä terassille, joka on aivan veden äärellä. Hyttysverkko on kiinnitetty lautaan, jonka Pete naulasi ylemmän terassin kaiteeseen. Kuva: Minna Pitkänen

”Poikani Peten ja miniäni Jatan purkukuntoinen mökki on aivan mökkimme vieressä. Heidän mökissään ei ole mahdollista nukkua, sillä osa seinistä on purettu. Pari viikkoa sitten he tekivät mökin pihaan uuden terassin ja keksivät sijata patjat sille.

Näkymät ovat vastapäätä olevalle saarelle ja Päijänteen Poronselälle. Yön tullessa metsä herää, ja sieltä on kuulunut monenlaista ääntä. Kylmä ei ole tullut. Olotilan kruunaa mahtava auringonlasku.”

Minna Pitkänen, mökkeilee Päijänteellä Iso-Porosaaressa

Lettumökissä voi nukahtaa koivujen suhinaan

Satu Tikkanen ja myös hänen mökkivieraansa ovat nukkuneet öitä kesäkeittiössä, jota kutsutaan lettumökiksi. Retkisängyllä on patja ja retrotäkkejä, katossa hyttysverkko. Kuva: Satu Tikkanen
Kesäkeittiön laudoitus on räystään alta auki, joten mökissä käy mukava tuuli. Kuva: Satu Tikkanen

"Sijasin pedin helteen takia kesäkeittiöömme, jota kutsumme lettumökiksi. Mökki ei ole tiivis, vaan lautojen välissä on rakoja. Myös vieraamme ovat joskus nukkuneet kesäkeittiössä, kun mökki ja aitat ovat olleet täynnä.

Ikkunoista näkyy mökki, mökkitie, navetta ja harmaa aitta. Kesäkeittiön hyllyillä on keräämiäni retrotavaroita.

Täällä saa otettua tajuttoman hyvät päikkärit, juuri heräsin! Öisin kuuluu ihanaa suhinaa vieressä olevista koivuista."

Satu Tikkanen, mökkeilee Vieremän Pyöreellä

Hetekasta syntyi soma peti mökin puutarhaan

Kati Laaksonen on tehnyt pedin vanhasta hetekasta. Aamulla hän herää linnunlauluun. Kuva: Kati Laaksonen

”Viime elokuussa raivasimme mökin vinttiä, ja sieltä löytyi ruosteinen vanha heteka. Isäpuoleni on ollut maanviljelijä, ja hänen varastostaan löytyi vanha aisa. Meillä oli valmiina myös Ikeasta ostettu valoverho.

Kekkasin, että näistä saisi ihanan pedin puutarhaan. Teimme rautakangella reiän maahan, johon aisan sai pystyyn, ja viritimme verhon aisaan.

Onhan tuossa ihana nukahtaa, katsellen näkymiä järvelle. Yöllä tarvitsee kyllä ihan paksun peiton, sen verran lämpötila laskee.

Aamut ovat järjettömän kauniita. Olen herännyt aika aikaisin linnunlauluun. Varhainen herätys ei haittaa, koska lomalla voi kuitenkin ottaa päikkärit.”

Kati Laaksonen, mökkeilee Kouvolassa Haukkajärvellä

Julkaistu: 20.7.2018
3 kommenttia