Hyvän tuulen Hymylä! Tiinan ja Veli-Pekan mökkipuutarhasta löytyy jopa kuusi terassia
Piha ja puutarha
Hyvän tuulen Hymylä! Tiinan ja Veli-Pekan mökkipuutarhasta löytyy jopa kuusi terassia
Saimaalla sijaitsevasta mökkitontista on omistajiensa käsissä muovautunut kukkiva keidas. Pihapuuhien lomassa on tärkeää osata myös pysähtyä lepäämään – esimerkiksi Hymylän Rivieraksi nimetylle laituriterassille.
9.9.2022
 |
Meidän Mökki

Ei auta, vaikka laittaisi silmät kiinni ja yrittäisi. On mahdoton kuvitella, miltä mökkitontilla näytti Tiinan ja Veli-Pekan sen ostaessa. Kaislojen silloin valtaamasta rannasta ei ole enää tietoakaan, ja pihan pusikko on muovautunut kukkamereksi.

Kukaan ei tunnistaisi paikkaa samaksi, ellei ajasta ennen pihan muutosta olisi olemassa kuvia.

Vuonna 2000 pieni punainen mökki luonnonvaraisella tontilla odotti uusia mökkiläisiä. Tiina Päivinen-Sinkko ja hänen silloinen puolisonsa päättivät ostaa mökin ja remontoida sen. Siinä vaiheessa pariskunnalla tosin oli jo toinenkin mökkitontti hankittuna. Sillä tontilla unelma mökistä ei kuitenkaan toteutunut.

– Olimme jo raivanneet tontin ja tehneet sinne tien, kun saimme selville, ettei rakennuslupaa myönnetä. Onneksi kauppakirjassa oli ehto kaupan purkamiseen, jos lupaa ei saataisi, Tiina kertoo.

Mökkimiljöö ennen.
Tältä tontilla näyttää nyt. Työnjako mökkipuutarhassa on selvä. Veli-Pekka leikkaa nurmen ja hoitaa oman kukkamaansa, Tiina pitää huolen kasvihuoneesta ja muista kukista. Pihan kastelu on molempien työlistalla.
Maisema on niin kaunis, että mökkipaikka on nimetty Hymyläksi.

Uuden tontin sijainti ja ilmansuunta olivat ihanteellisia. Aurinko paistaa niemitontille koko päivän, ja kaiken kruunaa ilta-aurinko, joka laskeutuu Saimaan taakse. Maisema on niin kaunis, että mökkipaikka oli jo edellisten omistajien aikaan nimetty Hymyläksi.

Tontilla olleen pienen mökin pohja oli rakennettu vanhasta riihen rungosta. Alkuaan rakennukseen olivat kuuluneet huone ja sauna, mutta edelliset mökkiläiset olivat rakentaneet ulkosaunan ja ottaneet sisäsaunan tilan makuukäyttöön. Myös ulkoterassista oli tehty lämmin.

Kesäkeittiöön katetun herkun koristeet on poimittu omasta puutarhasta. Syötäviin kukkiin lukeutuvat kehäkukka, samettikukka, leimunkukka, verenpisara, pelargonia, kurkunkukka ja neilikka.
Kesäkeittiön hyllyn kokoelmilla on tunnearvoa. Kukkopillikokoelma on Tiinan lasten pienenä keräämä.
Tiinan ja Veli-Pekan mökillä Lemillä vierailevat myös lapset ja lapsenlapset. Kesäkeittiössä syntyy monenlaista tarjottavaa.
Tiina ja Veli-Pekka olivat molemmat työvuosinaan töissä Puolustusvoimilla.

Uusien omistajien myötä mökkitontille tuli ensin viiden vuoden ajaksi aggregaatti, jonka jälkeen niemeen saatiin sähköt. Sähkö puolestaan innoitti pariskuntaa toteuttamaan mökin laajennuksen, jonka myötä tilaa saatiin jopa 70 neliötä lisää. Laajennettuun Hymylään päästiin viettämään joulua vuonna 2007.

Yksi tila laajennetusta mökistä jätettiin alkuun tyhjäksi. Kolme vuotta sitten siihen rakennettiin vielä sisäsauna, kylpyhuone ja wc.

– Päädyimme wc:n osalta kompostoivaan ja hajuttomaan Separett Villa -ratkaisuun. Päätös osoittautui toimivaksi, Tiina sanoo.

Mökkimaisema on vuosien varrella muokkautunut todelliseksi keitaaksi.
Tiina löysi vanhan joustinpatjan rungon, josta Veli-Pekan avustuksella tuli seinämä kahvittelupaikan taakse. Ruusupavut kiipeilevät siinä kiitollisina.
Kasvihuoneessa kasvatetaan kurkkua, tomaattia, chiliä ja yrttejä. Kitkemisen ja kastelun lomassa siellä viivytään istumassa hetki. Kesäsateella tuoksut voimistuvat moninkertaiseksi.
Mökkitonttia on kaunistettu monella tavalla.

Mökin omistajille tuli kuitenkin ero, jonka jälkeen mökkimaisema on muuttunut vielä lisää. Veli-Pekka Tuomolan tullessa mökkiin Tiinan kumppaniksi alkoi pihan kunnostus. Veli-Pekka alkoi laajentaa piha-aluetta ja raivata tonttia lisää. Tontille nousivat myös kasvihuone, kesäkeittiö ja varasto.

Kesäkeittiö rakennettiin oikeastaan vähän vahingossa. Tavoitteena oli löytää saunan kuistilla olleelle grillille parempi paikka. Ensin tilattiin puolivalmis avokatos, kunnes huomattiin tuulen puhaltavan siihen. Sitten katokselle rakennettiin seinät ja niihin asennettiin varastosta löytyneet ikkunat. Lopun kruunasivat lasiliikkeestä tilatut liukuovet.

– Siitä tuli aikuisen naisen leikkimökki, Tiina sanoo nauraen.

– Olen oikein tyytyväinen kesäkeittiöön, mutta se grilli jäi yhä ilman paikkaa. Eihän sitä voinut tänne tuoda savuttamaan!

Tiina kasvattaa samettiruusut joka kevät ruukuissa. Osa siemenistä kylvetään suoraan maahan. Yltäkylläinen kukkamäärä riittää värittämään tontin jokaisen kulman.
Piha on helppokulkuinen ja tasainen. Nurmialueilla pääsee kulkemaan niin rattailla kuin rollaattorillakin. Vuonna 1968 rakennettu 40-neliöinen hirsimökki on nyt laajennettu 110-neliöiseksi.
Kasvikokeiluista hortensiat, hyasintit ja marjapensaat ovat olleet tuhoon tuomittuja. Jänikset pitävät niistä liikaa.
Kun niemennokan huvimaja oli jäänyt vähäiselle käytölle, sille päätettiin etsiä uusi käyttötarkoitus. Äitienpäivän kunniaksi samaan paikkaan tuli poreallas. Näkymä altaasta järvelle on ihanteellinen.

Mökkimaisema on vuosien varrella muovautunut helppohoitoiseksi keitaaksi. Puutarha on suunniteltukin sellaiseksi, ettei se vaadi paljon työtä. Savimaan vuoksi kukkapenkit on tehty kohopenkeiksi.

Nurmikko kukoistaa tehokkaan ilmauksen ja lannoituksen ansiosta, ja kuumina kesinä sitä sadetetaan ahkerasti. Saimaasta ei vesi ihan heti lopu.

– Veli-Pekka saattoi alkuun vähän naureskella kukkaintoilulleni, mutta eräänä päivänä huomasin, että tauti on tarttunut. Yllätin hänet kauppareissulla rapistelemassa kukkien siemenpusseja, Tiina kertoo.

Nyt Veli-Pekan kukkamaalla kukoistaa mahtavia salkoruusuja, sormustinkukkaa ja tulppaaneja. Puutarhuri suosii monivuotisia lajikkeita.

Tonttia on aikoinaan kutsuttu Veteraaniniemeksi. Tiina sanoo, että alue alkoi nuortua, kun he ostivat paikan.

– Nyt nauran sille muistolle, koska alue on taas hiljalleen muuttumassa Veteraaniniemeksi, tosin meistä riippumattomista syistä.

Tiinan lapsuudenkesät vietettiin pien-Saimaalla, joten mökin piti löytyä tutun järven rannalta. Kuivan maan mökistä ei haaveiltu, sillä siinä olisivat aamu-, päivä- ja iltauinnit jääneet tekemättä.
Luonnonrauhan keskellä. Lappeenrannan-kotiinkin on vain muutaman kymmenen minuutin ajomatka.
Laituriterassia kutsutaan Hymylän Rivieraksi.
Veli-Pekan saksofonin soitto voi saada aikaan aplodeja vastarannalta.

Kuusikymppinen pariskunta viettää nyt Saimaan rannan rakkaalla paikalla enemmän aikaa kuin kotona. Sukulaiset ja ystävät ovat aina tervetulleita. Tontin hyvistä puolista osataan nauttia: pihalla on peräti kuusi terassia, joten kahvittelupaikan voi valita auringon kääntymisen mukaan. Aamukahvipaikaksi on vakiintunut sisääntuloterassi, johon aamun ensi säteet osuvat mukavasti.

Ehdottomasti paras on kuitenkin laituriterassi, jonka eräs kesävieras nimesi Hymylän Rivieraksi. Hänen mukaansa etelän lämpöä ei tarvita, sillä tunnelmaan riittää lämpö Lemillä.

– Vietän laiturilla kauniita, aurinkoisia päiviä lapsuudenystäväni kanssa. Välillä pulahdamme Saimaaseen ja nauramme ajatukselle kahdesta saimaannorpasta, Tiina nauraa.

"Eihän sitä tiedä, vaikka norpatkin kuuntelisivat."
Veli-Pekka

Illalla Veli-Pekka saattaa soittaa laiturilla saksofonia, jonka ääni kantautuu pitkin rantoja. Tiina kertoo, että heidän täydellinen hetkensä on silloin, kun jostain kuuluu taputusta ja kannustusta lisäsoittoon.

Veli-Pekka kertoo luvanneensa vielä joskus yllättää mökkivieraat.

– Kiipeän varaston katolle ja soitan iltasoiton sieltä. Eihän sitä tiedä, vaikka norpatkin kuuntelisivat järven yli kiiriviä tahteja.

Tiinan vinkit mökkipihan hoitoon

  • Pihasuunnitelman voi tehdä itse. Mieti, haluatko helppohoitoisen pihan vai jaksatko kitkeä kukkamaata.
  • Selvitä perusmaan laatu. Savimaa ei läpäise vettä ja tiivistyy usein liian kovaksi istutusmaaksi. Kohopenkeillä saa kukkaloiston kasvamaan. Valitse kasvit maaperän mukaan.
  • Ota kasvivalintoja tehdessä huomioon myös ilmansuunnat.
  • Käytä hyväksesi jo olemassa olevia elementtejä. Kalliota, kiviä ja puita kannattaa hyödyntää.
  • Mökkipiha jää usein oman onnensa nojaan pitkiksi ajoiksi. Silloin kannattaa välttää kasvihuonetta ja lajikkeita, jotka vaativat runsasta kastelua.
  • Kasvihankinnat saa pysymään budjetissa edullisilla alennusostoksilla, ja tuttujen kanssa vaihtamalla saa rikastettua omaa kasvivalikoimaa. Myös luonnon kasvillisuus kannattaa hyödyntää.
1 kommentti