Huutokauppalöytöjä ja onnellisia aamuja – Riikan perheen lomaidylli löytyi hankolaisesta huvilasta
Hulluna Hankoon
Huutokauppalöytöjä ja onnellisia aamuja – Riikan perheen lomaidylli löytyi hankolaisesta huvilasta
Riikan ja Markon perheen oli helppo asettua loma-asukkaiksi Hankoon, jossa he olivat viettäneet aikaa kesävuokralaisina vuosien ajan.
Julkaistu 17.8.2023
Unelmien Talo&Koti

Riikka Mäenpään ja Marko Mäkisen perhe oli jo vuosien ajan vuokrannut viikoksi tai kahdeksi kesäkodin Hangosta. Ensin sinne matkusti pariskunta ilman lapsia ja myöhemmin lasten, Aten ja Meten, synnyttyä koko nelihenkinen perhe. Espoosta oli helppo suunnata Hankoon, missä oli jo entuudestaan monen ystävän kesäpaikka.

Jatkettava ruokapöytä on löytö hankolaiselta Ankka-kirppikseltä. Osa wieniläistuoleista oli ostaessa kehnossa kunnossa, mutta Hangon Katulähetystön työ- pajalle ne kunnostettiin ja maalattiin. Vankka astiakaappi löytyi Torista ja noudettiin Helsingistä.
Riikan äiti huusi ryijyn huutokaupasta. Käytettynä ostettu Ikean Ektorp-sohva oli aiemmin ollut myyjän Hangon-kodissa, ja myöhemmin se oli palvellut Espoossa. Nyt se palasi takaisin Hankoon. Irtoverhoiltu sohva on mainio vaihtoehto kesäkodin kalusteeksi.
Puusohva toimii joskus vierasvaranakin, mutta päiväunipaikkana se on yksi perheen suosikeista. Riikka löysi sohvan nettikirppikseltä Tammisaaresta. Kattokruunu on tuotu Espoosta.

Viitisen vuotta sitten he olivat taas löytäneet kesälomalleen vuokrakohteen. Vanhan puutalon asunto oli ihanan rauhallisella kadulla, ja sen suurella pihalla viihtyi koko perhe. Eräänä päivänä Riikka havahtui siihen, että he olivat juuri nyt siinä asunnossa vuokralla, jota he olivat aiemmin kesällä tutkiskelleet netissä ostoaikeissa. Alakerran kolmiossa on tilaa 76 neliötä. Lisäksi kellaritiloissa sijaitsee sauna ja pesuhuone.

”Kuljeksin aamukahvi kädessä pitkin puutarhaa ja kurkin, mikä milloinkin kukkii.”
Riikka Mäenpää

Asunto oli ollut aiempien omistajien hallussa lähes 40 vuotta, eikä lopullisen myyntipäätöksen tekeminen ollut kovin helppoa. Kauppaa veivattiin vuoden ajan, ennen kuin myyjä hyväksyi vihdoin tarjouksen juhannusaattona 2019.

”Se oli suuri helpotus. Olimme vielä tuon kesän vuokralaisina yläkerran asunnossa. Oli kuumottavaa asua oman kesäkodin kanssa samassa talossa. Odottaminen tuntui ikuisuudelta.”

Keittiöstä on kulku suoraan puutarhaan. Ikean yksinkertainen keittiökokonaisuus sopii mainiosti Artekin ruokailuryhmään, joka on peräisin HPY:n ruokalasta. Valaisin löytyi vitosella hankolaiselta Temppelikirppikseltä.
Riikka ihaili vuosia vanhempiensa mökillä olevaa kahvimyllyä. Onneksi lähes samanlainen löytyi nettikirpparilta, eikä äidinkään tarvinnut luopua omastaan.
Arabian Myrna-astiasto on peritty Markon enolta. Täällä se on hyvin vähällä käytöllä. Hopeiset ottimet ovat lahja Markon äidiltä.

Talosta oli pidetty hyvää huolta. Pari maalasi asunnon lattiat ja tummat paneelikatot valoisammiksi. Riikka remontoi talon eteiset yhdessä isänsä kanssa, muusta huolehtivat ammattilaiset.

Riikka on intohimoinen kirppari- ja huutokauppaharrastaja. Kakkoskoti on sisustettu pääasiassa vanhoilla kalusteilla.

Olohuoneen puupöytä on pitkäaikaislainassa Riikan ystävältä. Kilta-tuolit verhoilutettiin Hangossa Tmi Virpi Rejströmillä. Vanhat puuairot Riikka löysi Hangosta kirpputorilta. Myyjän mukaan ne ovat peräisin Laatokalta.
Klaffilipaston äärellä on tehty etätöitä viime vuosina paljon. Kaunis kaluste löytyi Torista, ja se noudettiin Karjaalta.
Vastalaskoksin somistetut Emma-tuolit Riikka huusi Helanderilta. Niissä oli jo ostaessa tämä hempeä, roosanvärinen verhoilu, jonka Riikka halusi säilyttää. Se sopii tähän viehättävään tuolikaunottareen upeasti.

”Olen jo lapsuudenkodissani kasvanut tähän, kun kiersimme huutokauppoja viikonloppuisin. Löytämisen ilo on parasta ja se, että sisustus on aina hieman erilainen kuin muilla. On hienoa löytää jotain sellaista, mitä ei voisi kaupasta ostaa.”

Lapsilla on Hangossa omat kaverinsa, ja uimaan pyöräilee parissa minuutissa.

”Matka kaikkialle on lyhyt, mutta olemme silti oman pienen pihan rauhassa erillään rantakadun heinäkuisesta turistirumbasta. Pidän Hangosta jopa enemmän silloin, kun se syksyllä hiljenee.”

Perheen kaikki kesävaatteet ovat mökillä, ja talvikauden aurinkolomaa varten onkin tarvinnut ajella helmikuun pakkasella mökille hakemaan kevyempiä matkavaatteita.

Cole & Sonin palmulehtikuvioinen tapetti valittiin sekä vanhempien että lasten makkariin mutta erilaisella pohjavärillä. Voimistelua harrastava Mette-tytär nauttii kesän aikatauluttomasta loma-ajasta.
Vanhempien makuualkovi sijoittuu oleskelutilan kylkeen. Cole & Sonin tapetti tuo hauskaa kontrastia. Virkatun päiväpeitteen Riikka sai vanhempiensa ystäviltä. Yöpöydällä olevan tiffanyvalaisimen on Markon serkku tehnyt heille häälahjaksi. Murano-lasiset kattokruunut ovat Helanderin huutokaupasta.
Lastenhuone on kesällä hyvin vähäisellä käytöllä. Hyvällä säällä lapset viettävät aikaa ulkona ja yöpyvät kavereiden kanssa talon kellarissa, jossa on pieni vierashuone. Siellä voi valvoa pitkään, eikä ketään häiritse.

”Kesälomaan ei liity täällä mitään erityistä luksusta. Kuljeksin aamukahvi kädessä pitkin puutarhaa ja kurkin, mikä milloinkin kukkii.”

Mutta heinäkuussa juhlitaan! Naistenviikolla perhe kutsuu ystäviä grillaamaan, syömään kakkua ja nauttimaan kuohuvaa. Illan tullen pistetään pystyyn karaokebaari, ja laulu soi pitkälle iltaan. Onhan tämä ihan oma onnela.

Kahden asunnon talon on rakentanut merikapteeni perheelleen vuonna 1939. Tarinan mukaan perhe asui itse aina toisessa asunnossa, kun toista pidettiin vuokralla. Edelliset omistajat olivat ostaneet talon 1980-luvulla alkuperäiseltä omistajalta, ja nyt Riikan perhe omistaa alakerran.
Kommentoi »