Unelmien Talo&Koti

Huvikumpu valkoisen tiilitalon sisällä! Tuskin on väriä, jota ei Heinosten vinkeän kodin sisustuksesta löytyisi

Huvikumpu valkoisen tiilitalon sisällä! Tuskin on väriä, jota ei Heinosten vinkeän kodin sisustuksesta löytyisi
Petra ja Janne Heinonen ovat remontoineet Petran lapsuudenkodista iloisen ja yllätyksellisen asuinpaikan perheelleen. Ei ole juuri väriä, jota ei löytyisi tämän talon sisustuksesta. Lue myös Petran sisustusvinkit!
Julkaistu: 7.9.2021
Heinosen perhe asuu vuonna 1991 rakennetussa tiilitalossa Vantaan Kannistossa. Kodissa on kuusi huonetta ja keittiö. Tilaa on 202 neliötä. Heinosen perheeseen kuuluvat Petran ja Jannen lisäksi lapset Pihla, 11, ja Pyry, 5, sekä Eevi-koira.
Olohuoneen korkeus on hulppeat kuusi metriä. Tummuneiden paneelien vahaaminen vaaleammaksi oli iso ponnistus. Valkoinen paneelivaha armahtaa enemmän kuin maali, koska siihen saa jäädä eläväinen työnjälki. Verhot ovat Marimekon Lokkia. Suuri lehmätaulu on ollut entisessä elämässään suihkuverho. Iso ruutumatto rauhoittaa tilaa. Nunna­uunin ammattilainen maalasi alun perin ruskean takan valkoiseksi.
Pieni makuuhuone jäi huonejaossa ylimääräiseksi, joten siitä tehtiin vaatehuone. Janne teki kaapin vanhoista ikkunoista. Se toimi ensin tv-tasona, mutta vaihtoi roolia vaatekaapiksi. Ikkunoihin tapetoitiin näkösuoja Orla Kielyn Linear Stem -tapetilla. Petra on maalannut Jimi Hendrix -taulut itse.
Petra hankki hörselöisen pallovalaisimen Jannen vastustuksesta huolimatta.
Olohuone on niin suuri, että sinne mahtuu Petran ompelunurkkaus. Hän tekee vaatteita erityisesti lapsille. Aiemmin hän ompeli hetken aikaa elektronisella koneella, mutta vaihtoi pian vanhempaan versioon ilman hienouksia. Vanha pikku-Singer koneen päällä on vain koristeena. Ompelupöytä on Ikeasta ja senkki Jannen ukilta.
Jo punainen ulko-ovi pyöreine ikkunoineen antaa esimakua kodin leikkisästä ja värikkäästä tyylistä. Valkoinenpaimenkoira Eevi on lempeä, mutta vartioi tarvittaessa hyvinkin jämäkästi. Uskollinen vahti on jäänyt eteisen ulko-ovelle odottelemaan, että saisi koko perheen koolle.
Talo on Petralle läpikotaisin tuttu, sillä hän on juossut jo lapsena rakennuksen perustuksissa. Petran äiti rakennutti talon vanhempiensa tontille, ja Petran mummo ja pappa asuvat edelleen naapuritalossa. Myös äiti asuu lähellä, joten lapsilla on lyhyt matka kipaista kumpaankin mummilaan.
Takana on vuosikymmenen kestänyt remontti. Loppu häämöttää jo.
Pienemmässä keittiötilassa kokataan, takana avautuvassa ruokailuhuoneessa syödään. Mustavalkoruutuinen muovimatto tuo keittiöön fiftarihenkeä. Keittiö saa lisävaloa irtovalaisimilla, muun muassa punaisella lukulampulla. Petra rakastaa värikkäitä kuoseja ja pukeutuu mielellään itsekin iloisesti.
Petra on kerännyt keittiön hyllylle Marimekon astioita ja muumimukeja. Hyväntuuliseen joukkoon mahtuu mukaan myös retroaarteita.
Keittiö odottaa Jannen remontti-inspiraatiota. Kaapit ovat alkuperäiset kolmenkymmenen vuoden takaa. Ne saivat jatkoaikaa maalilla. Muutenkin keittiön pikaehostus toteutettiin edullisesti: laatat maalattiin kaakelimaalilla, ja tapetti on parin euron kirppislöytö.
Hilpeä yksityiskohta on kaappien eripariset vetimet.
Uusi maali antoi jatkoaikaa kolmekymmentä vuotta vanhoille keittiökaapeille.
Valoisasta ruokailutilasta aukeaa ikkunanäkymä kahteen suuntaan. Ruokapöytä on luultavasti ainoa Jannen hankkima huonekalu taloon. Se löytyi poistotuotteista sängyn ostosreissulla. Pöydän ympärille on koottu pinnatuoleja, jotka ovat kaikki erivärisiä.
Olohuoneesta avautuu kiinnostava näkymä ruokailutilaan. Petra on sommitellut senkin päälle harmonisen asetelman, joka koostuu erikoisesti kehystetyistä peileistä, lasten valokuvista, kynttilöistä, retrovalaisimesta ja voimalauseesta. Pienikuvioinen Caselion Flower Power -tapetti sitoo ne hyvin yhteen.
Yläkerran aulasta on käynti muun muassa Pihlan huoneeseen ja kylpyhuoneeseen.
Petra ja Pihla ovat tehneet tauluja pingottamalla värikästä kangasta kehykseen.
Ruutulattia ja Ferm Livingin Half Moon -tapetti luovat graafista ilmettä. Osa kalusteista on maalattu värikkäiksi kalkkimaalilla. Puput piilosilla -kangas on Teresa Moorhousen Marimekolle suunnittelema.
Petra-äidille selvisi vasta kotia kuvattaessa, että lapset ovat keksineet reitin kiivetä kerrossängyn yläpedistä kaapin päälle.
Pihlan huone on kokenut ison muutoksen Petra-äidin teini­aikojen poikabändijulisteilla vuoratusta sopesta raikkaaksi tytönhuoneeksi.
Osa kalusteista on maalattu värikkäiksi kalkkimaalilla.
Cheerleadingia harrastava Pihla tykkää temppuilla kattoon kiinnitetyillä renkailla. Marimekon Iltavilli-verhoa koristavat Miina Äkkijyrkän piirtämät kevätlaitumelle rynnistävät vasikat.
Kaappi sai uuden liilan värin kalkkimaalilla. Retrokerrossänkyyn oli maalattu kuvia Astrid Lindgrenin saduista jo ostettaessa. Sirkustaulu sängyn yläpuolella on seinään naulattu suihkuverho. Iloisen keltainen tapetti on Pip Studion Early Bird.
Pyryn huoneessa on riemukasta sirkustunnelmaa.
Makuuhuoneen yöpöytä muistuttaa erehdyttävästi keinutuolia, mutta tarkemmalla katsomisella huomaa, että jalat on katkaistu ja kiikun uusi elämä yöpöytänä on alkanut.
Kylpyhuone voitiin tapetoida, koska kylpyamme suojaa seiniä roiskeilta. Tapetti on Caselion Flower Power, sama kuin ruokailutilassa mutta erivärisenä. Kattoikkunasta tulee ihanasti valoa kylpijälle. Pimeällä taas voi tunnelmoida valosarjan ja kynttilöiden loisteessa.

Petran sisustusvinkit

• Keksi uutta käyttöä tavaroille. Huvikumpumaiseen sisustukseen kuuluu, että tavarat vaihtavat käyttötarkoitusta luovasti. Meillä vanha nukensänky toimii kukkapöytänä, keinutuolista on tehty yöpöytä ja kasseista ommeltu tyynynpäällisiä.

• Usko itseesi. Kokeile mielin määrin värejä ja tee huoletta pintaremontteja, vaikka kotona asustaisikin joku, joka yrittää olla järjen ääni.

• Innostu maalaamaan. Kalkkimaalilla on ihanan helppo maalata, koska se ei vaadi juuri lainkaan pohjatöitä. Olen maalannut sillä leluja, seiniä, kehyksiä ja huonekaluja. Kulutukselle alttiit pinnat olen viimeistellyt vahalla.

• Tee tauluja kankaista. Rakastan kankaiden kauniita kuoseja. Osan kangastauluista olen naulannut suoraan seinään ja osan pingottanut ensin kehyksiin.

• Muista kirpputorit. Kirppikseltä löytyy usein tapetteja tosi edullisesti. Myös laattojen päälle voi tapetoida kuivissa tiloissa. Olen testannut, että tapetti pysyy hyvin laatan päällä.

3 kommenttia