Huovutetut tossut pitävät vilukissan varpaat lämpiminä – katso ohje ja tee itse!
Tee itse
Huovutetut tossut pitävät vilukissan varpaat lämpiminä – katso ohje ja tee itse!
Huovutetut tossut valmistuvat perussukkien ohjeella. Sukat muuttuvat lämpimiksi huopatossuiksi pesukoneessa.
3.12.2018
 |
Unelmien Talo&Koti

Koko: 37–38 ja 39–40.

Huovutetut tossut – tarvikkeet:

 • hyvin huopuvaa villalankaa noin 150–200 grammaa käsialan, langan ja tossujen koon mukaan (mallisukissa käytettiin Katia Love Wool -lankaa, Paperipilvi)
 • 3 eriväristä puuvillalangan pätkää
 • sukkapuikot langan ja käsialan mukaan, mallisukat neulottiin puikoilla numero 7
 • parsinneula.

Huovutetut tossut valmistuvat näin

 1. Luo kokoon 37–38 40 ja kokoon 39–40 48 silmukkaa sukkapuikoille. Jaa ne neljälle puikoille. Neulo sileää neuletta 20 kerrosta, kunnes vartta on noin 10 cm.
 2. Tee kantalappu, -pohja, silmukkanostot ja niiden kavennukset kuten perussukissa. Huovutetuissa tossuissa kantapäätä ei tarvitse tehdä vahvistettuna.
 3. Neulo tossun pohjaa, kunnes pohjan pituus on 20(24) cm ja aloita kärkikavennukset. Kavenna jokaisen puikon lopussa neulomalla kaksi silmukka yhteen, kunnes silmukat loppuvat.
 4. Päättele langat ja neulo toinen tossu.
 5. Laita tossujen sisälle pienet pyyhkeet, jotta ne eivät huovu umpeen. Pese tossut pesukoneessa 40 asteessa. Voit laittaa joukkoon vähän pesunestettä.
 6. Ota tossut koneesta ja vetäise ne paljaisiin jalkoihin. Riisu varovasti, yritä säilyttää muoto ja täytä vaikka talouspaperilla. Kuivata tasaisella alustalla muotoonsa.
 7. Pujottele varsiin puuvillalankoja. Aloita tossujen sivuilta ja lopeta samalla sivulla. Jätä hieman ylimääräistä koristelankojen molempiin päihin ja letitä lopuksi lankojen päät yhteen.
 8. Jos huovutetut tossut ovat edelleen saajansa jalkoihin liian isot, pane ne uudelleen huopumaan koneeseen.
 9. Jos huovutettujen tossujen saaja on vauhdikas tyyppi, ompele pohjiin nahkapohjalliset tai pistele niihin tipat jarrusukka-ainetta.

Vinkki: kokeile huopumista koetilkulla

Yleensä hyvä huovutusohjelma on 40–60 asteen kirjopesu, mutta testaa ensin samasta materiaalista tehdyllä koetilkulla, mikä on omalle koneellesi sopivin ohjelma. Jotkin uudet koneet huovuttavat jo 40 asteen hienopesuohjelmalla. Muotoile tossut saman tien huovutuksen jälkeen ja kokeile niitä heti myös jalkaan.

Kääri vilukissan pakettiin kahdesti huovutetut tossut. Ne pitävät jalat lämpiminä kylmilläkin lattioilla.

Juttua muokattu 19.12.2018 klo 9.22: Tarvittavan langan määrää täsmennetty ja lisätty tietoa pesukoneessa huovuttamisesta.

4 kommenttia