Avotakka

Hulppea merenrantatalo: 440 neliötä, kattoterassi, viinikellari ja japanilaishenkinen atriumpiha

Hulppea merenrantatalo: 440 neliötä, kattoterassi, viinikellari ja japanilaishenkinen atriumpiha

Meren äärellä Turun Hirvensalossa kohoaa valkoinen kivitalo, Villa Tuuli. Rakennuksen sydän on sen keskelle jäävä moderni atriumpiha.
Teksti Riikka Siusluoto
Kuvat Suvi Kesäläinen
Mainos
Suurista ikkunoista avautuu näkymiä niin merelle kuin metsään. Rinteessä sijaitsevan kivitalon toinen kerros muodostaa lipan ensimmäiselle kerrokselle. Rannassa on venelaituri ja 1940-luvun rantasauna, joka korjataan tulevaisuudessa moderniin miljööseen sopivaksi. Jykeviä betoniportaita keventävät Länsiportaan valmistamat mustat kaiteet.

Merellä puhaltaa kova tuuli, ja aallot paiskautuvat pärskähtäen rantakiviin. Rannalta kohoavaa rinnettä pitkin nousee leveä portaikko kohti suurta vitivalkoista kivitaloa, Villa Tuulta.

Arkkitehti Pekka Mäen suunnitteleman talon U:n mallinen muoto suojaa sen sisäosiin piilotettua japanilaishenkistä atriumpihaa, tulisijaa ja kirjavalehtistä vaahteraa. Suojaisuutta lisäävät leveät kattolipat ja tontilla kasvavat lähes satavuotiaat tammet. Metsänpohjamatto eli kuntta, jylhät männyt ja kiviaita nivoutuvat myös osaksi kokonaisuutta.

Istutusalueella on helppohoitoisia kasveja. Kirjavalehtinen vaahtera, pyöreät havupuut ja heinät kestävät paahtavaa aurinkoa. Ruostepintainen tulipesä ja istutusruukku on teetetty mittatilauksesena säänkestävästä corten-teräksestä. Alun perin pihalle suunniteltiin uima-allasta, mutta asukkaat halusivatkin panostaa oleskeluun ja selkeisiin istutuksiin. Keskimmäisessä kerroksessa sijaitsevat yhteiset tilat ja lastenhuoneet, ylin kerros kattoterasseineen on vanhempien valtakuntaa. Atriumpihan toisella laidalla on arkkitehtoninen puurimoitus. Pihan ylätasanteissa on samansävyinen Pukkilan laatta kuin talon sisäosien lattiassa. Atriumin keskiosassa on tummempi kivi. Hopper Extremis -pöytäryhmä on tilattu Belgiasta. Istuintasot ovat betonia.

Turun Hirvensalossa sijaitseva yrittäjäpariskunnan ja heidän lastensa koti valmistui 2015. Talossa on 440 neliötä ja kolme kerrosta. Olohuoneen ja avokeittiön lisäksi talossa on kolme makuuhuonetta, takkahuone, viinikellari, kodinhoitohuone, kolme wc:tä, kaksi kylpyhuonetta ja sauna.

Olohuoneen sisustus on hankittu perheen edelliseen kotiin, mutta Eilersenin sohva päällystettiin uudelleen konjakinvärisellä nahalla. Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli ja Charles ja Ray Eamesin Lounge-tuoli pääsevät täällä oikeuksiinsa, kun niiden ympärillä on riittävästi tilaa. Sama pätee Eamesien surffilaudaksi kutsuttuun Elliptical-sohvapöytään. Limited Editionin matot on teetetty tilaan mittojen mukaan. Talon isäntä sai Eamesin Lounge-tuolin 40-vuotislahjaksi. Portaikossa kohtaavat lasi, pähkinäpuu ja musta teräs, jotka toistuvat läpi koko kodin. Lattiassa on Tulikiven travertiinikivilaatta, ja portaikot on toteuttanut Länsi-porras. Yläkerrassa on vanhempien makuuhuoneen ja kattoterassin lisäksi pukeutumistilat sekä kylpyhuone.

Sisälle taloon pääsee vaikkapa avaamalla yhden liukuovi-ikkunoista. Vastaan tulee beige travertiinikivilattia, pähkinäpuiset seinät ja mustat ikkunanpuitteet. Suunnittelutoimisto Nolla Nolla on suunnitellut ja toteuttanut kaikki kodin kiintokalusteet, joista monissa toistuu kauniisti pähkinäpuu.

Vaikutelma on ryhdikäs ja samalla hyvin luonnollinen. Jopa kullanhohtoiset valaisimet näyttävät sulautuvan osaksi kokonaisuutta. Tämä koti rauhoittaa asukkaansa kiireisimmänkin arjen keskellä.

Super Elliptical -ruokapöydässä on tilaa kymmenelle hengelle. Suuren pöydän mahduttaminen yhdistettyyn oleskelu- ja ruokailutilaan oli yksi tilan suunnittelun lähtökohdista. Patricia Urquiolan loistokas Caboche-valaisin kruunaa ruokaryhmän. Keittiösyvennyksessä on koko seinän levyinen ikkuna, josta voi ihailla ympäröivää metsää. Nolla Nollan suunnitteleman keittiön tasot ovat Tulikiven komposiittia ja kodinkoneet Mielen. Ruuanlaittoa rakastavan perheenisän keittiössä on kaksi astianpesukonetta ja ammattikeittiöistä tuttu näyttävä vesihana. Yhdistetyn olohuoneen ja ruokailutilan tilanjakajan on suunnitellut Nolla Nolla. Toisella puolella säilytetään astioita ja toisella puolella liukuoven taakse jää tv. Linjakas takka on perheen äidin ideoima ja arkkitehdin luonnostelema. Taloa kiertävä lippa suojaa sisätiloja suoralta auringonvalolta. Liukuovet muuttavat ulkotilat osaksi kotia kesäaikaan. Lasiseinät, ikkunat ja ovet on valmistanut Alavus Alufront. Pähkinäpuinen seinä, kullanhohtoiset Tom Dixonin riippuvalaisimet ja nahkarunkoinen parisänky tekevät makuuhuoneen tunnelmasta ylellisen. Makuuhuoneesta pääsee sadan neliön suuruiselle aurinkoterassille. Kylpyhuone, wc ja vaatehuone sijaitsevat makuuhuoneen takana. Persoonallinen palamatto on tilattu Belgiasta. Sängynpeitto on Stockmannilta. Valkoinen nojatuoli on Arne Jacobsenin Swan. Korkea kuilumainen tila nousee eteisestä näkymäksi makuuhuoneen puolelle. Tilassa on yhdistetty viidestä Tom Dixonin valaisimesta näyttävä kollaasi. Talon alimmassa kerroksessa sijaitsee kylpyläosasto, joka on laatoitettu kauttaaltaan Pukkilan marmorikuvioisella laatalla. Corian-amme on teetetty mittojen mukaan Turussa, vesikalusteet ovat Volan. Vähäeleinen viherkasvi ja penkki tekevät tunnelmasta seesteisen. Saunan ilme on raikas ja valoisa. Saarnipuiset seinät ovat Sarokkaan Kultaranta-saunavaneria. Ikään kuin leijuviksi asennetut haapalauteet ovat Äijälaude-merkkiset ja graafinen valkoinen kiuas Tulikiven. Saunan pinnat on käsitelty Supi-saunavahalla. Alimmassa kerroksessa on kylpyosaston lisäksi takkahuone ja viinikellari. Takkatilasta pääsee vilvoittelemaan terassille. Klassisten Adirondack-tuolien design ei vanhene koskaan.

Näin syntyi Villa Tuulen pihasuunnitelma

Villa Tuulen ulkoalueet on suunnitellut pihasuunnittelija Minna Toivanen. Työn lähtökohtana oli helppohoitoisuus ja kasvillisuuden sulautuminen maisemaan. Sekä talon etupuolelle että meren puoleiselle jyrkänteelle istutettiin kunttaa eli varvikkoa, jossa on mustikan, puolukan, kanervan ja variksenmarjan varpuja, pohjana sammalta ja paksu juurimatto. Entuudestaan pihalla kasvoi koivuja, mäntyjä sekä iäkkäitä tammia.

Suunnitelma toistaa talon modernia linjaa. Piha on jaettu selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka on päällystetty kuntan lisäksi katteella ja koristekivillä. Rinnetonttia pengerrettiin kivimuureilla, jotta sinne saatiin pieniä viheralueita ja vilvoittelupaikka saunasta tulijoille. Merenpuoleiselle rinteelle istutettiin marjapensaita ja mansikoita. Rantapolku rakennettiin näyttäväksi leveällä portaikolla ja mustalla teräskaiteella. Sisääntuloväylä asvaltoitiin, ja etupihan keskelle jätettiin suuri siirtolohkare. Etupihalle istutettiin lisäksi syyshortensiaa.

Atriumpihalle sijoitettiin ruokailuryhmä sekä betonirakenteinen kokonaisuus, jossa on istuin osio, istutusallas ja tulisija. Atriumpihan kasvillisuus kestää paahdetta ja on helppo hoitaa. Kun liukuovet ovat kesällä auki, talon sisä- ja ulkotilat yhdistyvät yhdeksi suureksi tilaksi.

Julkaistu: 5.7.2018