Avotakka

Kuin yksi huone lisää! Portaikon ja keittiön väliin jäävä epämääräinen hukkatila muuttui tunnelmalliseksi lukunurkkaukseksi

Kuin yksi huone lisää! Portaikon ja keittiön väliin jäävä epämääräinen hukkatila muuttui tunnelmalliseksi lukunurkkaukseksi
Portaikon ja keittiön väliin jäävä epämääräinen välitila oli pitkään täysin tarpeeton. Nyt vieraatkin viihtyvät tunnelmalliseksi lukunurkkaukseksi sisustetussa sopessa.

Ongelma: Miten sisustaa kapeahko ja vailla selkeää käyttötarkoista ollut välitila yhtä tunnelmalliseksi ja viihtyisäksi kuin viereinen olohuone ja ruokailutila?

Nurkkauksesta avautuu suora näköyhteys olohuoneeseen, ja ruokailutila on aivan nurkan takana avokeittiön yhteydessä. Perheen toiveena oli saada hukkatila käyttöön mahdollisimman tehokkaasti.

Ratkaisu: Kaikki irti hukkatilasta

Portaikon ja keittiön väliin jäävällä tilalla ei ollut mitään selkeää käyttötarkoitusta, ja vaikka siihen oli sijoitettu sekä kirjakaappi että nojatuoli, kukaan ei pitänyt tilaa viihtyisänä. Perheen toiveena oli kuitenkin ottaa kaikki irti myös näistä neliöistä ja tehdä portaikon yläosasta lukunurkkaus etenkin perheen lapsille. Tällä tavalla myös heidät saataisiin lähemmäs vanhempien jokapäiväisiä kokkailuhetkiä. Lukunurkkauksen sisusti ja kalusti värivalintoja myöten sisustussuunnittelija Laura Ratia.

Mustat yksityiskohdat tuovat sopivasti särmää sisustukseen. Mattamusta Nathan-seinävalaisin on Ellokselta. Seinämaalin sävy on Tikkurilan S491 Petrooli. Aurinkoisina päivinä se taittaa vihreään ja turkoosiin ja iltahämärässä syvemmän siniseen, aivan kuten merikin. Sininen väritys jatkuu leposohvissa. Adean Band-mallin moduulit on verhoiltu Lauritzonin Mogani 11536 -kankaalla.

Toteutus: Yläkerran uusi sininen keidas

Lukunurkkauksen uutta tunnelmaa miettiessään Laura kuvitteli mielessään, miltä meren ja taivaan sinisen sävyt näyttävät juuri ennen myrskyä kaukaisella hiekkarannalla. Tästä mielikuvasta lähti ajatus tuoda tilaan runsaasti sinistä. Seinät maalattiin syvän siniseksi Tikkurilan Symphony värikartan lempeällä sävyllä S491, joka vaihtaa jatkuvasti olemustaan auringonvalon liikkeiden mukaan.

Laura jatkoi samaa sävymaailmaa sohvissa, koska tilaan kaivattiin yhden sijasta kaksi mukavaa istumapaikkaa. Sohviksi valittiin kotimaisen Adean Band-sarjan divaanisohvat, koska niiden muotokieli on selkeä ja niihin on helppo heittäytyä rennosti lueskelemaan tai seurustelemaan.

Sinisen värimaailman kaveriksi perhe halusi aiempaa enemmän kerroksellisuutta sekä ripauksen eksotiikkaa. Etsystä löytynyt itämainen vintagematto rikkoo juuri sopivasti harmonista tunnelmaa, ja taottu pikkupöytä sohvien välissä antaa aasialaisen twistin selkeiden linjojen keskelle. Portaikon puurimoitus säilytettiin, sillä se henkii talon alkuperäistä 1960-luvun tunnelmaa. Mustat yksityiskohdat puolestaan toistuvat läpi kodin ja sitovat eri huoneiden tunnelmat yhteen.

Muutoksen myötä epäkäytännöllisestä välitilasta saatiin kuin yksi huone lisää, ja siitä on tullut paitsi lasten, vähän yllättäen myös vieraiden lempipaikka.

Lukunurkkaus jää keittiön ja portaikon väliin. Tilan merellinen ja eksoottinen tunnelma vetää väistämättä puoleensa. Ferm Livingin Plant Box toimii kukkahyllynä ja tasona. Hayn messinkinen Lup Wall Oblong -kynttilänjalka luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Viherkasvit tuovat tuulahduksen Välimeren tunnelmaa. Lyyraviikuna on kestävä ja helppohoitoinen. Se ei kuitenkaan pidä siirtelystä.
Epäkäytännöllisestä välitilasta saatiin kuin yksi huone lisää, ja siitä on tullut paitsi lasten, vähän yllättäen myös vieraiden lempipaikka.
Myös selkää tukevat tyynyt on valittu korostamaan kaivattua tunnelmaa. HK Livingin Aztec-hapsutyyny löytyi sisustuskauppa Winkel Shopista. Pikkupöydälle voi laskea kahvikupin tai vaikka viinilasin. Takorautainen pöytä on hankittu helsinkiläisestä Day-sisustusliikkeestä.

Juttua muokattu 15.9.2020 klo 10.10: Poistettu kuva tilasta ajalta ennen muutosta.

Julkaistu: 8.9.2020
Kommentoi »