Huippukokki Teemu Auran keittiössä hohtaa messinkiseinä ja vessassa rehottaa viidakko – katso kodin 5 parasta ideaa!
Sisustus
Huippukokki Teemu Auran keittiössä hohtaa messinkiseinä ja vessassa rehottaa viidakko – katso kodin 5 parasta ideaa!
Millainen koti syntyy, kun taiteesta ja sisustamisesta innostunut huippukokki pääsee keittämään koko sopan itse? Ensin Teemu Aura ideoi palmutapetilla verhotun pikkuvessan. Siitä se ajatus sitten lähti!
21.11.2018
 |
Avotakka

Nyt jotain ihan muuta. Aiempien kotien vaalea värimaailma sai jäädä, kun Teemu Aura, 42, ryhtyi ideoimaan uuteen kotiinsa aivan erilaista tunnelmaa. Sisustamista ja taidetta harrastavan miehen mielessä oli jo valmiiksi paljon ideoita.

– Kyllästyin aiemmassa kodissani liian pieneen kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Halusin uuteen asuntoon riittävästi tilaa toimia, Teemu kertoo.

Hänelle oli tärkeää, että kodissa olisi tilavien eteisen ja kylpytilan lisäksi isot makuuhuoneet. Näin arki kahden tyttären, 10-vuotiaan Olivian ja 6-vuotiaan Ivanan, kanssa olisi helpompaa.

Teemu halusi aiempaa isomman eteisen ja runsaasti kaappitilaa takeille ja kengille. Koska väliseinä olisi tehnyt huoneista ahtaat, eteinen erotettiin olohuoneesta sohvalla. Sohva on ostettu aikoinaan Aerosta ja verhoiltu uudelleen Verhoomo Veijalaisessa. Vihreä samettikangas on Designers Guildin.
Vepsäläiseltä hankittuun sohvapöytään teetettiin uusi kansi samasta vihreästä marmorista kuin keittiöntaso. Pääkallo on matkamuisto.
Viidakkohenkinen Cole & Sonin Palm Jungle -tapetti jatkuu eteisen puolelle. Børge Mogensenin suunnittelemat Spanish Chair -tuolit löytyivät huutokaupasta pilkkahintaan. Messinkikehyksinen peili on hankittu vuosia sitten Frimodig-kehysliikkeestä.

Sopivaa asuntoa ei vain meinannut millään löytyä Helsingin Kruununhaasta. Yksi asunto ponnahti kuitenkin eteen tasaisin väliajoin. Putkiremonttia odottavan 78 neliön kolmion pohjaratkaisu oli haastava mutta osoittautui lopulta muutoskelpoiseksi. Teemu päätti antaa sille mahdollisuuden.

Teemu piirsi kokonaan uuden pohjaratkaisun ja suunnitteli itse koko sisustuksen pintamateriaaleineen. Seiniä kaadettiin ja kylpyhuonetta laajennettiin. Sisustusideoita oli kertynyt Teemun lukuisilta matkoilta, joilta ovat peräisin kodin monet kiinnostavat esineet ja taidehankinnat.

– Minua kiehtovat erityisesti hotellien sisustukset. Niissä yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla ravintola­sisustus ja toisaalta kotoisat elementit.

A. S. Helsingön petrolinsiniset kaapinovet sointuvat hyvin kodin vihreisiin sävyihin. Messinkiset vetimet löytyivät Bauhausista.
Iskun kerrossänky on ollut lapsista suuri hitti. Volière-lintuhäkki­valaisin on Armas Designista ja pompulamatto Hayn.
Lapset saivat valita huoneeseensa tapetin Teemun antamasta kolmesta vaihtoehdosta. Cole & Sonin Savuti Ardmore -tapetti oli tyttöjen suosikki.

Idea 1: Hohdokas materiaali säväyttää

Keittiö on kodin kiintopiste. Ruoka­pöytä on Moooi Container Table Skannosta. Pöydän ympärillä on Vitran Eames DSW -tuolit. Valaisin on &Traditionin Formakami JH5.

Kodin näyttävin ja yllättävin kohta on messinki­levyillä päällystetty keittiön takaseinä. Ravintoloita työkseen katseleva Teemu halusi myös omaan keittiöönsä jotain persoonallista ja räväkkää.

– Alun perin suunnittelin tekeväni takaseinän rosterilevyistä, mutta se tuntui lopulta liian kylmältä vaihtoehdolta. Päädyin messinkiin, joka on lämpimämpi ja toimii hyvin yhteen muun sisustuksen kanssa.

Teemu tilasi messinkilevyt Peltitarvikkeelta ja kiinnitti ne itse seinään remonttiliimalla ja -teipillä. Levyjen paikalleen saaminen yksin ei ollut ihan helppoa, sillä ne painoivat melko paljon. Lopputulos kuitenkin palkitsi.

Näyttävän taustaseinän kaveriksi Teemu valitsi hillityn mattamustan Ikean keittiön. Vihreä marmoritaso ja messinkiset vetimet viimeistelevät kokonaisuuden.

Teemu on omistajana Story-ravintolassa ja Patisserie Teemu & Markus -konditoria-leipomossa. Hän kuuluu maineikkaan ravintola Demon perustajiin.

Idea 2: Pikkuvessan ei tarvitse olla tylsä

Ihana yllätys! Kun astuu pikkuvessaan, Cole & Sonin Palm Jungle -tapetti vie hetkeksi keskelle palmumetsää.

Pienet tilat jäävät helposti vähälle huomiolle, kun niihin panostamiseen ei ehkä riitä remontoidessa enää energiaa. Sisustamista ei kuitenkaan kannata jättää kesken, sillä jopa pieni wc voi olla wau-elämys.

Oman pikkuvessansa Teemu suunnitteli ihan ensimmäisenä. Koko kodin sisustus lähti lopulta noudattelemaan sen viitoittamaa linjaa.

– Valinnat wc:hen tuottivat minulle vähiten päänvaivaa, ja sen sisustus syntyi kuin itsestään. Samoja elementtejä ja värejä poimin muihinkin huoneisiin.

Cole & Sonin Palm Jungle -tapetti muistuttaa Balin-matkoista ja luo pieneen tilaan trooppisen tunnelman. Espanjalaisesta antiikkiliikkeestä aikoinaan hankittu peili ja Tukholman-reissulta mukaan tarttunut valaisinkoriste saivat myös vihdoin oman paikan.

Idea 3: Tapetoi rohkeasti koko huone

Tilavaan makuuhuoneeseen mahtuu lukunurkkaus. Eero Aarnion Pallotuoli oli Teemun pitkäaikainen haave. Maalaus on espanjalaisen taiteilijan Anna Agustí Hontangasin.

Räväkkää tapettia on totuttu käyttämään vain yhdellä seinällä tai tehosteena. Koko huoneen tapetoimalla saa kuitenkin tehokkaasti aivan erilaisen tunnelman. Teemu ihastui Cole & Sonin graafiseen Apex Grand Geometric II -tapettiin, jolla hän päätti vuorata makuutilansa kaikki seinät.

– Kun ensimmäisen kerran näin makuuhuoneen tapetin paikoillaan, ajattelin, että wau, taisi tulla valittua vähän liian räväkkä tapetti. Nyt olen kuitenkin jo tottunut siihen ja pidän siitä päivä päivältä enemmän.

Tilava makuuhuone on Teemun lempipaikka kodissa.

– Pidän erityisesti sen avaruudesta ja näkymästä, joka avautuu ikkunasta ensimmäisenä aamulla. Olen tyytyväinen myös rohkeisiin sisustusvalintoihini ja niiden tuomaan tunnelmaan.

Idea 4: Tartu, kun näet puhuttelevia esineitä

Suuri osa kodin mielenkiintoisista esineistä on muistoja matkoilta.

Suuri osa kodin esineistä on ostettu monilta ulkomaanmatkoilta. Kun Teemu näkee itseään puhuttelevaa taidetta tai esineitä, ne on yleensä saatava mukaan, liikkui hän missä päin maailmaa tahansa.

– Makuuhuoneeni punaiseen antiikkivaasiin törmäsin interrailreissun alkumetreillä. En millään voinut jättää maljakkoa kauppaan vaan ostin sen ja raahasin mukanani koko loppumatkan.

Kipsipatsaan näköinen esine makuutilassa on prototyyppi, jonka Teemu näki hongkongilaisessa taideliikkeessä. Sen saaminen Suomeen oli pitkä ja vaivalloinen prosessi mutta lopulta vaivan arvoinen.

– Rakkaimmat esineet kulkevat mukana kodista toiseen, vaikka niiden muutto on yleensä yhtä tuskaa.

Idea 5: Tyylikästä saa edullisestikin

Kylpytilan vanhassa ovisyvennyksessä oli sopiva paikka pesualtaalle ja allaskaapille. Vihreä marmori jatkuu myös täällä. Koristeellinen peili on Rivièra Maisonista.

Vanhan talon ahdas kylpyhuone laajeni remontissa reilusti, jotta kaikki toivotut toiminnot saatiin mahtumaan sinne. Lasiseinä rajaa ammeen ja suihkun muusta tilasta, ja pesutorni piiloutuu kaapin sisään. Idean kylpyhuoneen tyyliin Teemu sai Pinterestin kuvasta.

Koska laattoja tarvittiin suureen kylpyhuoneeseen paljon, oli onni, että ne olivat edullisemmasta päästä. Klassinen 15 sentin neliölaatta tiililadottuna on aina ajaton valinta ja sopii loistavasti vanhaan taloon.

Musta mosaiikkilattia ja muut mustat yksityiskohdat tuovat kontrastia tilaan. Palmut messinkiruukuissa jatkavat täälläkin kodin urbaania viidakkohenkeä.

Mustalla ryhdistetty klassinen laatta toimii aina. Lasiseinä tilattiin Itä-Helsingin lasista. Pyyhekuivain on Rej Designin. Kaakelit hankittiin ABL-laatoista ja amme Netraudasta.
Kommentoi »