Meidän Talo

Hirsitalo Hailuodon dyynisaarella on Pian ja Akin ainutlaatuinen koti – ikkunoista aukeaa alati vaihtuva kansallismaisema

Hirsitalo Hailuodon dyynisaarella on Pian ja Akin ainutlaatuinen koti – ikkunoista aukeaa alati vaihtuva kansallismaisema
Hailuodon kansallismaisemassa sijaitseva rantamökki muuttui Pia Piispasen ja Aki Heiskasen kodiksi, jossa ei tyydytty tavanomaisiin ratkaisuihin.
Kuvat Juha Sarkkinen

On aikamoista sattumaa, että pirkanmaalaisten Pia Piispasen ja Aki Heiskasen koti on lauttamatkan takana Oulun edustalla sijaitsevalla Hailuodon saarella.

– Ajelimme kevättalvella 2017 Leviltä kohti kotia, kun Oulun kohdalla näimme viitan Hailuotoon. Tutkimme kartasta paikkaa, sillä saari ei ollut meille ennestään tuttu. Ei mennyt kuin kuukausi, kun huomasin kiinnostavan ja koulutustani vastaavan työpaikkailmoituksen lehdestä – ja työpaikka sijaitsi Hailuodossa, Aki kertoo.

Hailuodolle ominaiset dyynirannat ovat Suomen hienoimpia.

– Se tuntui aivan ihmeelliseltä. Ilman muuta haet, sanoin Akille, kuten kunnon vaimon kuuluu, Pia jatkaa nauraen.

Sen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti: Aki valittiin virkaan ja jo kesäkuussa edessä oli asunnon etsintä saarelta.

Vuonna 1957 rakennettu entinen kesämökki Oulun edustalla Hailuodossa on nyt Pian ja Akin koti. Talon lisäosa valmistui 1970-luvulla. Pariskunta muutti mökin muutettiin ympärivuotiseen asuinkäyttöön vuonna 2018. Talon noin 80 neliötä sisältävät tupakeittiön, olohuoneen, makuuhuoneen, kitarahuoneen, kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan. Pihapiirissä on lisäksi savusauna, aitta, verstas ja kota.
Vaikka talo vaihtoi remontissa tyyliä, pyrittiin vanhaa henkeä säilyttämään muun muassa materiaalivalinnoilla ja säästämällä alkuperäiset pyöröhirsipinnat sekä lautalattia.
Entisen päätyikkunan paikalla on nyt talon pääsisäänkäynti.
Ikkunaseinien ilme selkiintyi ja raikastui, kun kaikki kappalaudat ja ikkunalaudat poistettiin. Verhot ripustetaan siroihin kiskoihin.
Makuuhuoneen ja olohuoneen välillä ei ole ovea, vaan tilat erotetaan toisistaan oviaukkoon ripustetulla verholla. Makuuhuoneeseen puhkaistiin uusi ulko-ovi, josta kuljetaan takaterassille. Verhot pimentävät huoneen täydellisesti, joka on erityisen tärkeää kesän valoisina öinä.
Paikallinen puuseppä toteutti olohuoneen komean kaapistoseinän, joka on juuri tähän taloon suunniteltu. Vaatekaapin ovia koristavat vanhat ovet. Laatikoston yläpuolella oleva ikkuna tuo lisävaloa kylpyhuoneeseen.

Aluksi pariskunta asettui vuokralle Hailuodon Santoseen, lähelle lauttarantaa. Eikä mennyt aikaakaan, kun naapurissa tuli mökki myyntiin.

– Ostopäätös oli nopea, emmekä oikein ajatelleet loppuun asti, mitä remontti tulisi vaatimaan tai maksamaan. Olimme kuitenkin ottaneet etukäteen selvää, että mökki on mahdollista muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Talon perusedellytykset olivat kunnossa: vesi, kunnallinen viemäriverkko ja sijainti pääväylän varrella. Prosessi meni kohdaltamme loppujen lopuksi aika kivuttomaksi, vaikka kriteerit ovat tiukat, Aki kertoo.

Ranta-alueella sijaitseva mökki vaati rakennusluvan lisäksi poikkeamisluvan sekä muun muassa laskelmia ilmanvaihdosta ja ilmatiiviydestä. Arkkitehti suositteli taloon painovoimaista ilmanvaihtoa, jota tehostaa huippuimuri kylpy- ja kodinhoitotiloissa.

Avarassa ja valoisassa talossa näkee tilasta toiseen. Netistä löydetty esittelykeittiö solahti tilaan hienosti. Kaapistoseinällä ollut pikkuikkuna olisi jäänyt yläkaappien alle, joten se levytettiin umpeen. Ruokapöydän päällä oleva valaisin on itse tehty.
Tältä tila näytti ennen remonttia. Kaunis pönttöuuni korvasi vanhan muuratun punatiilitakan.

Jo alkumetreillä pariskunta kutsui apuun sisustussuunnittelija Taina Haurun, jotta 80 neliöön saataisiin toimiva koti. Koska Pia ja Aki muuttivat selkeästi suuremmasta talosta pienempään, piti jokainen neliö miettiä tarkasti ja kiinnittää erityistä huomiota säilytystiloihin.

Huonejärjestystä päätettiin muuttaa kodin toimivuuden kannalta. Keittiö rakennettiin entiseen olohuoneeseen ja vanhan keittiön paikalle tuli uusi kodinhoitotila. Taloon puhkaistiin kaksi uutta ulko-ovea, minkä lisäksi muutamaa oviaukkoa jouduttiin suurentamaan esteettömyysvaatimusten mukaisiksi. Materiaalit valittiin huolellisesti, ja niiden värimaailma otettiin ympäröivästä luonnosta.

Kodinhoitohuoneen paikalla oli ennen keittiö. Kodinhoitohuone on pieni mutta toimiva, sillä jokainen sentti saatiin käyttöön. Lämminvesivaraaja ja sähkökaappi on naamioitu osaksi kaapistoa.
Katosta roikkuva vaatetanko on helppo nikkaroida. Haluatko vastaavanlaisen? Katso vaatetangon ohje täältä!

Tällainen on Akin ja Pian kodin pohjapiirros

Remontti alkoi alkuvuodesta 2018 purkutöillä.

– Meidän taitomme ja aikamme eivät olisi riittäneet vaativaan remonttiin, joten annoimme sen paikallisen rakennusurakoitsijan käsiin, Pia sanoo.

Vastaan ei tullut juuri pettymyksiä, mutta yllätyksiltä ei vältytty. Suurin niistä oli katon kunto.

– Aluksi ajatuksena ei ollut vaihtaa katon eristeitä, mutta kun se avattiin, paljastui hiirenkulkuja ja muuta. Katosta löytyi kylpyhuoneen kohdalta kosteutta, joten lopulta se päätettiin purkaa. Kaikki eristeet vaihdettiin kattoon ja seiniin niin sisä- kuin ulkopuolellekin. Vanhaa ei käytännössä jäänyt kuin runko ja lattiat. Hirsipintojen puhdistamisessa oli kova työ, sillä saumoissa oli silikonia, joka poistettiin käsipelillä. Hirsien väliin laitettiin esteettisistä syistä pellavarivettä, Aki kertoo.

Talo lämpenee ilmalämpöpumpulla ja sähköllä, jota tuottavat katolle sijoitetut aurinkopaneelit. Myös olohuoneen pönttöuunia lämmitetään ahkerasti.

Monet pihapiirin yksityiskohdista ovat talon edellisen omistajan tekemiä.

Sisäpuolen työt saatiin valmiiksi toukokuun alussa ja pariskunta pääsi muuttamaan sisään. Alun perin ajatuksena oli tehdä vain sisäpuoli ja ottaa ulkopuolen kanssa aikalisä. Toisin kuitenkin kävi: ulkopuolen työt alkoivat heti, kun tavarat oli kannettu sisään.

– Muutoksen suuruus yllätti meidät. Miten paljon valoisampi ja avarampi talosta tulikaan, vaikka sisäkattoa jouduttiin eristysten takia laskemaan. Myös ulkoisesti muutos on huima. Tämä on meille juuri täydellinen, Pia summaa.

Parasta on ikkunoiden takana avautuva ja alati vaihtuva kansallismaisema.
Talo solahtaa kauniisti ympäröivään luontoon. Julkisivu on käsitelty projektin valvojan vinkistä puuta harmaannuttavalla, mutta lahoamista estävällä vihtrillillä eli rautasulfaatilla. Mökin meren puoleiselle seinustalle rakennettiin uusi terassi.

Rannalla asumisessa on oma viehätyksensä.

– Parhaita hetkiä ovat ne, kun tuuli ulvoo nurkissa ja sade piiskaa ikkunaan, Aki jatkaa.

Nyt pihassa odottaa 12 tonnia kiveä, sillä vuorossa on piharemontti.

– Haluamme suojella herkkää luontoa, joten teemme selkeät uudet kulkuväylät ja pitkospuut aina rantaan saakka. Pihan perälle, talon suojaan on suunnitteilla muun muassa yrttipuutarha. Hyötykasvipihan tekeminen hiekkadyynimäiselle alustalle on haastavaa tuulen ja pakkautuvan lumen vuoksi, Pia valottaa seuraavaa projektia.

Julkaistu: 21.5.2020
2 kommenttia