Messinkikatto ja tyrskynsininen keittiö! Petri suunnitteli itselleen Ouluun paritalon, jossa yhdistyvät rintamamiestalotyyppi, hirsirakentaminen ja Amerikan-vaikutteet
Sisustus
Messinkikatto ja tyrskynsininen keittiö! Petri suunnitteli itselleen Ouluun paritalon, jossa yhdistyvät rintamamiestalotyyppi, hirsirakentaminen ja Amerikan-vaikutteet
Petri Hiltula on kasvanut ja työskennellyt hirsirakentamisen parissa, eikä muuta materiaalivaihtoehtoa ollut, kun hän sai suunnitella itselleen ja ystävälleen paritalon. Museovirasto antoi vanhan hometalon paikalle rakennetulle talolle raamit, ja sen jälkeen Petri pääsi revittelemään parhailla ideoillaan.
22.6.2022
 |
Avotakka
Petrin koti on paritalon toinen puolikas. Talomalli on yksilöllinen, moderni hirsitalo. Se yhdistyy 50-luvun perinteiseen rintamamiestalotyyppiin, kotimaiseen hirsirakentamiseen ja isojen ikkunoiden Kalifornia-tyyliin.

Petri Hiltulan juuret ovat syvällä hirsirakentamisen maailmassa. Hänen lapsuudenkotinsa Pudasjärvellä oli hirsitalotehtaan vieressä, ja Petri pyöri lapsesta asti siellä äidin työskennellessä tehtaan toimistossa. Aikuisena Petri päätyi suunnittelijaksi hirsitaloja valmistavalle Kontiolle. Omaan taloon ei siis muita vaihtoehtoja oikeastaan ollut.

Bonnet-nojatuoli on Adean, Skye-pöytä Rowicon. Itämaiset matot pehmentävät alakerran laattalattiaa.

Ajatus paritalosta syntyi lopulta yhdessä vanhan opiskelukaverin kanssa. Kaveri löysi kaupungin vuokratontin, joka oli ollut pitkään vapaana. Tontilla sijaitsi hometalo, joka piti ensin purkaa. Oulun museovirasto oli suunnittelussa mukana, ja talon sijoittelu tontille, sisäänkäynnin paikka, harjakattoinen perusmuoto, 1,5 kerrosta ja neliöt määräytyivät sen toiveesta.

Näiden ehtojen pohjalta Petri piirsi talon, jonka toisessa puolikkaassa nyt neljän vuoden jälkeen asuu myös hänen kumppaninsa Sami. Lopputuloksessa yhdistyvät hauskasti alueen rintamamiestalotyyppi, hirsirakentaminen ja Amerikan-reissuilta ammennettu mid-century modern -tyyli. Kai omassa talossa saa vähän revitellä?

Talon avoimempi puoli aukeaa sisäpihalle päin. Olohuoneen isot ikkunat tuovat pihan ja puutarhan osaksi sisätiloja. Kiertoilmatakka on Tulikiven.
Vanhojen talon pihoissa on usein lisärakennus, ja siitä syntyi myös Petrin ajatus pihasaunaan.

Painumaton Kontio SmartLog -hirsi mahdollisti modernit yksityiskohdat ja lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat. Kun neliöitä on rajallisesti, oli kätevää sijoittaa sauna piharakennukseen. Samalla se tuo pihamaalle yksityisyyttä. Hirsiseinien kellastumista ehkäisee Diotrolin Sun-ex One Whitish -käsittely.

Naapurin puolen pohja on peilikuva ja sinne toteutettiin muutamat muutokset asukkaan toiveen mukaan. Alakertaan sijoittuvat avoimet oleskelutilat kuten olohuone, keittiö, ruokailutila ja eteinen. Omassa rauhassaan sijaitsevat keittiön vieressä sijaitseva työhuone ja talon kulmauksessa sijaitsevat kodinhoitohuone ja kylpyhuone.

Keittiö sai tyrskynsinisen värin

Keittiö on Kontio Living -mallistoa. Seinälle välitilaan nostettu Cosentinon Dekton-tasomateriaali on sekä käytännöllinen että näyttävä ratkaisu.
Messinki ja sininen ovat toimiva yhdistelmä.

Petri ei arkaillut käyttää värejä kotinsa kiintokalusteissa. Valkoista on siellä täällä vain tehosteena. Keittiö on Kontio Living -mallistoa. Sen kitin värinen yläosa kohtaa tyrskynsiniset alakaapit, joissa on messinkivetimet. Tasoissa ja välitilassa on Cosentinon Dektonia.

Petri teki portaikon rimoituksen ja kaiteet isänsä kanssa.

Petri on tehnyt talossa paljon itse, kuten alapohjan eristyksen ennen valuja, pintojen maalausta ja viimeistelyä sekä kiintokalusteiden asennusta. Taloa halkovat komeat puiset umpiportaat, jotka ovat naapurin isän puusepäntyötä. Petri teki niiden rimoituksen ja kaiteet oman isänsä kanssa. Materiaali on mäntyä, joka on käsitelty seinän sävyiseksi.

Mäntyportaat ovat naapurin isän puusepäntyötä.
Pieneen tilaan sopii hyvin &Traditionin pyöreä In Between SK12 -ruokapöytä. Tuolit ovat Ikean Ypperligit, valaisin Trion Cross.
Työhuoneen säilytyskaapisto on samaa ilmettä vieressä olevan keittiön kanssa. Hyllyt Kontio Living. Taso on tehty itse mäntylevystä ja käsitelty samalla aineella aineella kuin hirsiseinä. Ypperlig-pöytävalaisin Ikeasta. Tuoli on Kartellin Louis Ghost.

Petri on valinnut moderneja, aikaa kestäviä kalusteita. Hän ei sisustanut kotia täyteen vaan hyvin ilmavasti. Koko alakerran lattiat on päällystetty isoilla Season-laatoilla, jotka ovat Värisilmästä.

Messinkikatto ja muut hauskat kylpyhuoneideat

Yläkerran kylpyhuone on verhoiltu mosaiikkilaatalla, joka löytyi poistomyynnistä edullisesti. Pieneen tilaan sopii hyvin pieni laatta. Upea katto on metalliliikkeestä hankittua mittoihin sahattua messinkilevyä, joka on liimattu paikoilleen. Valo heijastuu siitä kauniisti.
Yläkerrassa sijaitsee kaksi makuuhuonetta ja kylpyhuone, jonka kitinvärinen Kontio Living -allastaso sopii seinä- ja lattialaattojen sävyyn. Epäsuora valaistus tekee tilasta hotellimaisen ja ylellisen, mutta puinen katto luo kodikkuutta.
Alakerran kylpyhuoneen allasratkaisu on persoonallinen. Ikkunoiden eteen ei ole helppo sijoittaa kalustetta, mutta Petrin ideoima mittatilaustaso on kevyt ja luonteva. Altaan putket on koteloitu mittojen mukaan metalli­liikkeestä tilatun rosterisuojuksen taakse.
Peili on Hemtexistä ja valaisin Vepsäläiseltä.

Yläkerrassa nukutaan vinon katon alla

Petri ideoi yläkerran porrastasanteeseen umpiseinän vaihtoehdoksi vinon ikkunaseinän, josta aukeaa näkymä portaikkoon ja jonka kautta luonnonvalo pääsee kulkemaan tilasta toiseen. Ikkuna keventää tunnelmaa myös makuuhuoneen puolella.

Yläkerrassa näkyvillä oleva kantava palkki käsiteltiin alakerran katon kanssa samaan sävyyn. Kalteva lasi-ikkunaseinä antaa näkymän portaikkoon. Portaiden ympärillä olevat seinät on maalattu samaan sinertävänharmaaseen sävyyn kuin väliovet.
Koska talossa on paljon puupintaa, Petri halusi tasapainon vuoksi lattiaan vaalean tekstiilimaton ja laatat.
Lasinen ilmapalloteos on Lasitaivas Marika Kinnusen toteuttama.
Portaiden päässä yläkerrassa on Petrin ystävän, oululaisen taiteilijan Susanna Sivosen seinämaalaus.

Koska osa yläkerran tilasta on harjakaton alla olevaa, alle 160 cm korkuista tilaa, sitä ei lasketa huoneistoalaan. Petri sijoitti sinne matalat vuoteet. Päämakuuhuoneen sängynpäädyssä on Petrin ideoima ja rakentama yöpöytätaso, jossa on helppo säilyttää tavaroita.

Vino paneloitu katto on näyttävä osa makuuhuoneiden tunnelmaa. Matalimpaan osaan mahtuu hyvin kätevä taso, joka toimii sekä yöpöytänä että sängynpäätynä. Vuodetekstiilit ovat Ikeasta, viltti Lapuan kankureiden.
Sisällä on rauhallinen äänimaisema, koska hirsi on akustoivaa.

Yläkerran toisessa makuuhuoneessa on vierasvuode ja Petrin toinen työpiste, joka on toteutettu klassisilla String-moduuleilla. Tulevaisuudessa se toimii myös kirjastona ja lukunurkkauksena. Kuin huomaamatta kotia ovat vallanneet lukuisat viherkasvit, ja Petri kasvattaa koko ajan uusia pistokkaita.

Yläkerran vierashuone-työhuoneen pellavaiset vuodevaatteet ovat Silvannin.
Kukkapöydän Petri on suunnitellut ja tehnyt itse. Tuoli on Ikean Ypperlig.
Sijainti Oulun Toppilassa on loistava. Se sijaitsee vehreän luonnon keskellä, mutta keskustaan on vain pyöräilymatka.
Petrin työ hirsitaloalalla näkyy rohkeutena tehdä omannäköisiä ratkaisuja.
Moderni hirsitalo sijaitsee Oulun Toppilassa. Tilaa paritalokodissa on 110 neliötä.
Kommentoi »