Golfkenttä kumpuilee aamusumussa kuin englantilainen nummi. Vastapäisten omakotitalojen nurmikot on parturoitu samanlaisella säntillisyydellä. Hiltusten pihaan ajaessa vaikutelma vasta vahvistuukin: heidän talonsa voisi melkein yhtä hyvin olla Yorkshiressä kuin täällä Hämeenlinnassa.
– Olemme aina pitäneet englantilaistyyppisistä taloista. Oli aika lailla heti selvää, että halusimme yksityiskohtia eikä vain suoraa ja pelkistettyä skandinaavisuutta, Essi Hiltunen kertoo.
Toinen talon suunnittelua ohjannut asia olivat perheen huonekalut, joiden pariskunta halusi sopivan myös uuteen kotiin. Ruokailutila rakentui kuopiolaisesta vanhantavaranliikkeestä ostetun pöydän ja kristallikruunujen ympärille, ja takkahuone mitoitettiin sohvan mukaan. Hiltusille mieleiset lämpimät sävyt käyvät sujuvasti yksiin tiilipintojen kanssa.
– Kun on töissä sairaalamaailmassa, kliininen valkoinen ei tunnu kotona enää yhtään mukavalta, Essi Hiltunen sanoo.
Kuopiossa asuneet Hiltuset alkoivat etsiä uutta kotia kymmenen vuotta sitten opiskelujen takia. Hämeenlinna valikoitui paikaksi sijaintinsa ansiosta. Perhe kolusi vanhoja, kunnostettavia taloja, mutta sopivaa ei löytynyt.
– Kerran Mikko sitten sanoi, että nyt löytyi. Tontilla oli rintamamiestalo ja vanha navetta. Minä ihmettelin, että mitäs nyt, Essi Hiltunen sanoo.
Kun pariskunta tuli katsomaan paikkaa, satoi ja koko piha oli liejussa. Molemmat näkivät kuitenkin heti tontin mahdollisuudet. Viereinen golfkenttäkään ei haitannut, harrastihan perhe lajia.
Talon suunnittelu sujui mutkitta. Arkkitehdiksi löytyi Jani Wuorimaa, joka oli suunnitellut vastaavanlaisen talon aiemminkin.
Rakennusvaiheessa murheenkryyni oli sähköurakoitsija, joka muun muassa laskutti tekemättömistä töistä. Vasta kolmannen sähköurakoitsijan kanssa Hiltuset pääsivät maaliin.
– Jossain vaiheessa tuntui, että rahat eivät riitä mihinkään, että miten tästä selvitään. Jos nyt rakentaisin, olisin itse paikalla valvomassa töitä päivittäin. Se tulisi halvemmaksi kuin olla töissä, Hiltunen sanoo.
Pariskunta teki itse muun muassa lattiat, paneloinnit ja tapetoinnit. Usein Essi saattoi lähteä läheisestä vuokra-asunnosta aamuneljältä työmaalle, ja aamupalan aikaan työvuoroon tuli Mikko.
Perhe muutti taloon heti, kun se oli mahdollista. Osittain valmiin talon rakennustöitä oli helpompi jatkaa iltaisin, kun pienet lapset olivat menneet nukkumaan. Talo valmistui reilu vuosi tontin hankkimisen jälkeen.
Avokeittiö on Essi Hiltusen lempipaikka. Kokkailun lomassa on kiva vaihtaa kuulumisia, ja pöydän ääreen mahtuu isompikin ystäväperhe syömään.
– Parasta kodissamme on, että se on niin toimiva, Essi toteaa.
Illallisen jälkeen lapset voivat vetäytyä takkahuoneeseen, ja aikuiset jatkaa keskustelua ruokailutilan viereisellä sohvaryhmällä tai ulkotakan ääressä.
Essi Hiltunen ei keksi mitään, mitä nyt muuttaisi. Pariskunta ehti käydä katsomassa niin montaa taloa, että mukaan tarttui paljon hyviä ideoita. Yksi niistä on pyykkikuilu, joka johtaa lasten kylpyhuoneesta suoraan alakerran kodinhoitohuoneeseen.
– Vaikka eiväthän ne vaatteet tunnu vieläkään itsestään sinne siirtyvän, hän nauraa.
Vanhempien makuuhuone on yläkerrassa erillään muista huoneista, ikään kuin pienen sillan päässä. Se tuli sinne vähän kuin vahingossa, mutta on osoittautunut oikein toimivaksi.
– Varsinkin nyt, kun lapset alkavat valvoa pidempään kuin me.
Essi sytyttää tulen ulkotakkaan. Takapihalle aukeavalle kivetylle terassille kantautuu lintujen laulu ja aamuvirkkujen golfareiden etäinen puheensorina.
Hiltuset halusivat tehdä pihasta helppohoitoisen. Terassilta näkyy hortensioiden, osmankäämien ja angervojen ympäröimä luonnonlampi. Talvella Hiltuset kolaavat lammen niin, että jäällä voi luistella.
Iso, erillinen autotalli on pyhitetty kuntoiluun ja golflyöntien harjoitteluun. Autot saavat tyytyä ulkokatospaikkoihin. Sisäuima-allas ja saunaosasto ovat käytössä päivittäin. Matkoilla Essi kaipaa etenkin kodin uima-allasta.
– Ja nämä ympäröivät maisemat. Kotoinen tunnelma alkaa jo matkan varrella golfkenttien ohi ajaessa.