Kotivinkki

Hierovat villasukat – jämälangoilla koristelluissa sukissa tassuttelu tuntuu samalta kuin metsäpolulla kävely

Hierovat villasukat – jämälangoilla koristelluissa sukissa tassuttelu tuntuu samalta kuin metsäpolulla kävely
Villasukista tulee hierovat, kun kirjot jämälangoilla kukkia ja lehtiä niiden pohjaan. Voit myös paikata vanhat puhkikuluneet sukat kirjotuilla koristeilla.
Julkaistu 13.1.2023

Koko: 38–39.

Metsäpolku-villasukat – tarvikkeet:

  • 85 g Aran-vahvuista lankaa (mallisukissa käytetty Pirtin Kehräämön kierrätysvillalankaa 210 m/100 g)

  • kirjontaan käytetty vahvistettua sukkalankaa

  • sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Tiheys: 20 s = 10 cm sileää neuletta 3,5 mm puikoilla.

Hierovat villasukat – ohje:

Varsi

1. Sukat neulotaan varresta kärkeen. Luo 48 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle tasaisesti, 12 s jokaiselle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.

2. Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena *1 n, 1 s kiertäen eli taka­reunasta o*, toista *–* kunnes työn korkeus on 3 cm. Jatka sileää suljettua neuletta 7 cm.

Kantalappu

1. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t IV puikolle [= 24 s]. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo seuraavasti:

1. krs (työn nurja puoli): Nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. krs (työn oikea puoli): *Nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*. Toista *–* kerros loppuun. Käännä työ.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

4. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o, *nosta 1 s neulomatta ja neulo 1 o*. Toista *–* ja neulo viimeinen s oikein. Käännä työ.

2. Toista kerroksia 1–4 yhteensä 6 kertaa [= 24 krs]. Neulo vielä 1 krs nurin kuten aiemmin, käännä työ.

Kantapohja

1. 1. krs: Neulo 14 s oikein, neulo seuraavat 2 s yhteen takareunoista ja neulo 1 o. Käännä työ.

2. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 5 n, neulo seuraavat 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ.

3. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 o, neulo 2 s takareunoista o yhteen ja 1 o. Käännä työ.

4. krs: Nosta 1 s neulomatta, 7 n, 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ.

2. Jatka kavennuksia niin että silmukoiden määrä keskellä kasvaa joka kerroksella, kunnes teet viimeiset kavennukset sekä oikealla että nurjalla kantalapun reunassa. Neulo vielä krs oikein ja jaa samalla s:t kahdelle puikolle.

3. Poimi neuloen kantalapun vasemmasta reunasta 12 s ja 1 s kiertäen kanta­lapun ja II puikon välistä. Jatka II ja III puikon silmukoilla sileää neuletta. Poimi 1 s kiertäen III puikon ja kanta­lapun välistä ja 12 s neuloen kantalapun reunasta. Neulo kantalapun silmukat oikein.

Kiilakavennukset

1. Jatka kaikilla puikoilla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: Neulo I puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa takareunoista oikein yhteen. Toista kavennuksia joka 2. krs, kunnes puikoilla I ja IV on 12 s. Työssä on nyt 48 s).

Terä ja kärkikavennukset

1. Jatka sileää neuletta, kunnes jalkaterän pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

2. Aloita kärkikavennukset nauha­kavennuksina: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 20 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja kastele sukat varovasti. Kuivata tasolla.

Kirjonnalla voit vahvistaa minkä vain vaatteen kuluneen kohdan.

Kirjonta

1. Etsi jämälangoista sopivat väri­yhdistelmät. Kokeile parilla pistolla, miten kirjontalanka sopii pohja­väriin, esimerkiksi vaaleanpunainen lanka ei välttämättä erotu harmaasta pohjasta. Kokeilupistoista voit arvioida myös sitä, miten paksu kirjonnasta tulee. Ohutta lankaa voi käyttää kaksinkertaisena.

2. Voit helpottaa kirjontaa laittamalla sukan sisään parsintasienen, pohjallisen tai sukanpohjan malliseksi leikatun pahvinpalan.

3. Valitse sukasta kohdat, joihin haluat paksuimmat, jalkapohjaa hierovat kohdat. Tee näihin kohtiin langasta solmuja neuloksen pinnalle ympyrän muotoon. Tästä tulee kukan keskus.

Solmupisto.

4. Solmupisto: Tuo lanka sukan sisältä neuloksen päälle. Tee lankaan yksinkertainen, löysä solmu ja kiristä se neulan avulla neuloksen pinnalle. Vie lanka takaisin sukan sisään. Kirjo solmu­alueiden ympärille laakapistoin kukan terälehtiä.

Laakapisto.

5. Kirjo seuraavaksi laakapistoin muutama lehti kukan ympärille. Laakapisto: Tuo lanka sukan sisältä neuloksen päälle ja vie takaisin sukan sisään sopivan etäisyyden päähän.

6. Kirjo kukkien väliin laakapistoin rukseja.

Neuloitko nämä? Jaa kuva valmiista tai tekeillä olevasta työstä tunnisteilla #metsäpolkusukat ja #kotivinkki.
Kommentoi »