Unelmien Talo&Koti

Helsinkiläisperhe mökkeilee metromatkan päässä kotoa – ”Kun mökki oli päätymässä myyntiin, tajusin, kuinka rakas se on”

Helsinkiläisperhe mökkeilee metromatkan päässä kotoa – ”Kun mökki oli päätymässä myyntiin, tajusin, kuinka rakas se on”
Sanna Michaelin perhe viettää leppoisia kesäpäiviä siirtolapuutarhamökillään. Ennen kuin Sannasta tuli pääpuutarhuri, tiluksia hoiteli hänen mumminsa. Pihalla kaiken ei tarvitse olla aina tiptop, sillä tärkeintä on, että oleilullekin jää aikaa.
Julkaistu: 4.6.2019
Kauniilla ilmalla terassi on siirtolapuutarhamökin suosituin paikka. Tuoleja siirrellään sisään ja ulos sen mukaan, missä milloinkin oleillaan.
Ikkunan edessä on täydellinen paikka kukka-asetelmalle. Syreenit on poimittu omasta puutarhasta.

”Mökki on terapiakeitaani. Kiireet unohtuvat samalla hetkellä, kun tartun kasteluletkuun, lapioon tai oksasaksiin. On myös ihanaa seurata lasten touhuja puutarhassa. Taimien kastelu ja voikukkien keruu ovat heidän lempihommiaan.

Paikka on minulle tuttu jo lapsuudesta, sillä vanhempani ostivat mökin vuonna 1989. Puutarha oli äidinäidin silmäterä, ja hän hoiti sitä huolellisesti ja säntillisesti. Kun mökki siirtyi myöhemmin minulle, aioin luopua siitä, koska se vaikutti liian työläältä projektilta. Kun kävin tarkistamassa paikkoja myyntiä varten keväällä 2016, tajusin yhtäkkiä, kuinka rakas paikka sittenkin oli.

Pikkumökin ikkuna toimii myös tarjoiluluukkuna ulos puutarhaan.
Alkukesällä mökillä tehdään raparperipiirakkaa ja -mehua. Astiat kuivuvat Clas Ohlsonin telineessä.
Viinilaatikko käy mökillä sekä säilyttimeksi että asetelman alustaksi. Itse tehty raparperimehu on koko perheen herkkua.
Vanhat omenapuut ovat nähneet paljon, mutta tuottavat silti omenoita.
Ensimmäinen raparperisato on juuri korjattu, ja Eerik kiikuttaa sitä keittiöön jalostettavaksi.
Mökillä syödään ja kahvitellaan ulkona aina, kun sää vain sallii. Kukkaliina on kaunis pohja kattaukselle.

Oivallus oli myös omien tapojen luominen. Ymmärsin, että voisin tehdä asiat omalla tyylilläni. Mummini oli eläkeläisenä pystynyt upottamaan puutarhaan loputtomasti työtunteja. Minä tekisin sen verran kuin ehtisin ja tuntuisi hyvältä. Minun tyylini on villi, runsas ja rönsyilevä. Olen lisännyt mummin perustamiin kukkapenkkeihin lempikasvejani, kuten pioneja ja kärhöjä. Omenapuut ovat pihan tärkein elementti ja tekevät pihasta sellaisen kuin se on.

Vielä hetki sitten kodin ikkunalaudat pursuivat taimia. Jokin aika sitten siirsin ne ja kotiparvekkeella odottelevat kasvit mökille. Kesäkukat haen torilta. Mieheni Anssi rakensi kärhöille telineet kuistille. Vielä ne ovat paljaat mutta kaunistuvat loppukesää kohti.

Vanha, suloinen kaappi sai pitää patinoituneen pintansa. Räsymatot kuuluvat mökille.
Sanna on avaramielinen sisustaja. Mökin tauluina on teipillä seinään kiinnitettyjä painokuvia ja aikakauslehden sivuja.
Ennen remonttia mökissä oli erillinen keittiö ja oleskelutila. Väliseinä purettiin, jolloin tila avartui melkoisesti. Taiteilijakolmikko keskittyi hetkeksi piirustushommiin, ja vanhemmat saivat pienen huilaustauon terassilla.
Ruokapöytä ostettiin Tori.fistä käytettynä. Pienessä keittiössä on kaikki tarpeellinen käden ulottuvilla.

Mökille pääsee hetkessä metrolla. Joskus nappaan läppärin mukaan ja tulen tänne päiväksi työskentelemään. Viikonloput vietämme perheen kesken. Mökki ei ole meille työleiri vaan kuin toinen koti. Nykyään tosin tykkään jopa perennapenkkien siivoamisesta ja kompostin tyhjentämisestä. Lasten mielestä yöretket ovat hauskimpia. Olemme perinteisesti juhannuksena mökillä ja kutsumme kaupunkiin jäävät ystävämme mukaan. Myös tyttöjen syntymäpäiväjuhlia vietetään puutarhajuhlien merkeissä.

Leikittelin mielessäni eri sisustustyyleillä ja päädyin selkeyteen. Vaaleat värit ovat hyvää vastapainoa ympäröivälle vihreydelle. Ne myös avartavat pientä mökkiä. Huonekaluista iso osa on entisiä ja jokunen tuotu kotoa. Uusia ovat vain matto, ruokapöytä ja keittiön kaapisto.”

Juhannusruusu on keskikesän sulostus. Kukinta-aikaan sen tuoksu täyttää koko puutarhan.
Vesimelonisalaatti on tyypillistä kesäruokaa. Nyt se on koristeltu juhannusruusun kukilla ja herukantertuilla.
Armi kerää voimia, sillä pian on luvassa balettinäytös. Pikkuveli on lupautunut partneriksi.
Lasten mielestä raparperimehu pitää ehdottomasti tarjota tähden muotoisten jääpalojen kera.
Sannan siirtolapuutarhamökillä kiireet unohtuvat.

Sannan suosikit

  • Raparperi. Satoisa, vähään hoivaan tyytyvä vanhuksemme kasvaa kompostin kyljessä. Mikään ei voita kesän ensimmäistä raparperipiirakkaa!
  • Ruukkutomaatti. Kokeilin viime kesänä matalaa Balkonstaria, ja syksyllä saimme nauttia isoista ja maukkaista tomaateista.
  • Salkoruusu. Ihastuin salkoruusuihin lomamatkalla Kööpenhaminassa. Viime vuonna kokeilin kotona siemenkasvatusta, ja taimet näyttävät selvinneen havujen alla hyvin. Nyt odotan innolla tämän kesän kukintaa.
Pieni puutarhatuoli on Sanna-äidin vanha. Eerikin mielestä Armi-sisko on laiskotellut siinä jo liian pitkään.
Salaatit ja yrtit kasvavat viljelylaatikoissa. Samettikukat pitävät tuholaiset loitolla. Sannan mummi on edelleen esikasvattanut kukkia hänelle, vaikkei enää itse mökille pääsekään.
Oman puutarhan juhannusruusun kukkia riittää kimpuiksikin.
Lasten mielestä yöretket mökille ovat hauskimpia.

Sanna kertoo kolmilapsisen perheen koti- ja mökkielämästä Kotisaari-blogissaan.

Kommentoi »