Suomalaisten rakkaus valkoiseen väriin hämmentää virolaissyntyistä Agoa – tällainen on hänen unelmiensa keittiö

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Petra-keittiöt
Ago Tekin ysärihenkisen keittiön aika tuli täyteen, kun taloyhtiössä tehtiin putkiremontti. Uuteen keittiöön sointuvat laatat löytyivät synnyinmaasta.
Kuvat Petri Mulari

”Arjen käyttö on sallittua”, lukee helsinkiläisen Ago Tekin jääkaappimagneetissa. Missään ei näy pölyhiukkastakaan, sillä isäntä puunaa keittiötään mielellään.

Agon ranskanbuldogit Steffi ja Lina viihtyvät keittiössä ruoanlaiton aikaan.

Agon taloyhtiössä on tehty vasta putkiremontti, ja hän päätti remontoida samaan syssyyn myös keittiön. Edellisenkin kanssa tuli kuulemma toimeen, mutta pinnat olivat kuluneet ja kaapiston ysärihenkinen väritys – valkoinen ja pyökki – ei miellyttänyt silmää. Ajatus uuden keittiön tyylistä syntyi googlailemalla.

– Olen huomannut, että suomalaiset suosivat valkoisia keittiöitä. Mistäköhän se mahtaa johtua? Virossa käytetään lämpimämpiä värejä, ja valkoinen tuntui omaan makuuni liian kliiniseltä, Ago pohtii.

Hän etsi ideoita keittiöön, joka olisi samaan aikaan kodikas mutta tyylikäs. Lopulta valintaa ei tarvinnut edes kilpailuttaa, siltä Petra-keittiöiltä löytyi juuri oikeanlainen malli.

Suunnitelma jääkaapin ehdoilla

Ago oli hankkinut ennen remonttia suuren, jääpalakoneella varustetun jääkaapin. Se oli hyvässä tarjouksessa ja ”pakko saada”, kuten mies itse kuvailee. Suurin osa muistakin kodinkoneista, hana ja liesituuletin olivat niin uusia, että vaihtaminen tuntui tarpeettomalta.

Vuosien ajan kerätty magneettikokoelma on nyt keskeisellä paikalla.

Jääkaapin sijoittaminen ei tosin käynyt ihan noin vain, ja Petra-keittiöiden suunnittelija Jaana Vaakanainen sommittelikin sitä eri puolille keittiötä.

– Ajattelin alun perin, että laittaisin jääkaapin ruokailutilaan, mutta se ei mahtunutkaan sinne. Seuraava ajatus oli, että kaappi tulisi oven suuhun, mutta se olisi tukkinut osan kulkuväylästä, sanoo Ago.

Lopulta kaappi päätettiin sijoittaa keskelle keittiötä, eikä ratkaisu ole kaduttanut.

Ovimalliksi valikoitui nopeasti Petran mallistosta Emma, johon Ago halusi pehmeälinjaiset vetimet – sellaiset, joihin vaatteet eivät tartu kiinni ohi kävellessä.

Sopivin väripari lämpimälle puulle oli Agon mielestä harmaa. Se toistuu niin työtasossa kuin yläkaapiston tummennetuissa lasiovissa.

Mieluisaa laattaa ei tahtonut löytyä mistään. Täydellinen, sävyihin sopiva ja eläväpintainen malli tuli vastaan Viron-reissulla.

Laatoittamisesta vastasi Agon veli, joka auttoi myös asentamaan uuden parketin ennen keittiöremontin aloittamista. Ago purki vanhan kaapiston itse ja kiikutti sen talon eteen tilaamalleen lavalle.

– Kaikki kävi paljon helpommin kuin olin kuvitellut. Parketin asentaminenkin sujui nopeasti, ja saimme urakan valmiiksi päivässä. Tosin veljeni on rakennusalan ammattilainen, mutta opin itsekin nopeasti, miten parketin laitto sujuu.

Kuivauskaappi kunniaan

Ago sanoo pitävänsä uudessa keittiössään kaikesta. Yksi suosikki on ovien mekanismi, sillä ne sulkeutuvat pehmeästi eivätkä paukahtaen.

Myös työtasoon sijoitetut, pyöräyttämällä suljettavat pistorasiat ovat osoittautuneet toimiviksi. Katso liukukuvasta, miltä pistorasia näyttää käytössä ja suljettuna.

Keittiösuunnittelijan ehdotuksesta lattianrajassa on kaksi huomaamatonta vetolaatikkoa. Näissä sokkelilaatikoissa Ago säilyttää muovipusseja, pattereita ja muuta pientä.

Sokkelilaatikko on huomaamaton ja sen sisälle voi piilottaa vaikka pienesineitä.

– Keksintö on ihan loistava, enkä ollut aiemmin kuullutkaan tällaisesta mahdollisuudesta, Ago kehuu.

Käyttöastiat ovat kätevästi esillä lasikaapeissa.

– Pidän kovasti lasiovisten kaappien valospoteista. Valaistus on mukavan romanttinen, kun jätän muut valot sytyttämättä, Ago fiilistelee.

Keittiöstä löytyy myös iso kuivauskaappi, vaikka nykyään moni jättää sen hankkimatta.

– En olisi voinut kuvitellakaan, että jätän kuivauskaapin pois! Nostelen kaappiin kuivumaan astiat, joita astianpesukone ei ole kuivannut kunnolla. Ja ruokaa tehdessäni on kätevää, kun voin pesaista käyttämäni veitset ja kulhot saman tien.

Ago pitää kokkailusta ja kutsuu mieluusti suomalaisia ja virolaisia ystäviään syömään. Jos hyvä tuuri käy, tarjolla on isännän bravuuria: omenamehussa haudutettua sianniskaa. Toisinaan pöydästä löytyy myös virolaisia perinneherkkuja kuten perunasalaattia ja rosollia.

Ysäri meni, nyt eletään Agon, Steffin ja Linan aikaa.

Steffi ja Lina pyörivät usein jaloissa kokkailun ajan, mutta häipyvät paikalta, kun ruoka on valmis.

– Ne kyllä tietävät jo, että herkkuja ei tipu, Ago naurahtaa.

Kaikki uusiksi vai vain pientä tuunausta?

Olisiko sinunkin aika uudistaa keittiösi? Varaa suunnitteluaika asiantuntijalta!

Julkaistu: 10.10.2019
Kommentoi »