Ihana

Helppo virkattu pipo valmistuu jämälangoista – ketjusilmukan ja kiinteän silmukan vuorottelu tekee pinnasta eläväisen

Helppo virkattu pipo valmistuu jämälangoista – ketjusilmukan ja kiinteän silmukan vuorottelu tekee pinnasta eläväisen
Virkattu pipo aloitetaan resorista, mikä takaa sen, että pipo pysyy päässä varmasti ja on myös mukava. Resorin jälkeen pipo virkataan vuorottelemalla ketjusilmukan ja kiinteän silmukan kanssa, jolloin pinnasta tulee mielenkiintoisen vaihteleva. Lankoina voit hyödyntää erivärisiä jämiä.
Teksti
|
Julkaistu 23.2.2023

Helppo virkattu pipo – tarvikkeet:

  • noin 150 g villa- tai sekoitelankaa: erilaisia jämälankoja tai Viking Garn Raggen, turkoosi-vaaleanpunainen
  • virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan
  • pahvikiekot tai tupsukehikko
  • sakset
  • parsinneula.

Vinkit!

  • Ohje sopii lähes mille tahansa langalle. Silmukka- ja kerrosmäärä vaihtelee langan paksuuden ja käytettävän koon mukaan.
  • Virkatun pipon etu on, että tarkkaa silmukkamäärää ei tarvita. Resorireunasta määritellään alkuun vain resorin haluttu korkeus. Kaitale virkataan niin pitkäksi, että se on päähän sopivan napakka.
  • Pipossa voi käyttää muhkeaa pätkävärjättyä villasekoitelankaa tai yhdistää omat lankajämät yhdeksi monivivahteiseksi langaksi.
  • Jos käytät jämälankoja, yhdistä ne seuraavasti: Solmi langanpäät toisiinsa umpisolmulla ja vedä solmu kireälle. Pujota langanpäät neulan avulla virkattavan langan joukkoon, jolloin saat yhtenäisen langan, jonka langanvaihtoja ei tarvitse päätellä myöhemmin. Parhaan tuloksen saat, kun käytät työhön suurin piirtein samaa vahvuutta ja materiaalia olevia jämälankoja.

Helppo virkattu pipo – ohje:

Pipon resori

Resori virkataan edestakaisena virkkauksena puolipylväillä.

1. Virkkaa niin monta ketjusilmukkaa, kun haluat resorin korkeuden olevan. Mallissa 12 silmukkaa = lopullinen leveys noin 6,5 cm (langalla Viking Garn Raggen, koukku 6).

2. Käännä ja nouse uudelle kerrokselle ketjusilmukalla. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan puolipylväs niin, että virkkaat silmukan edellisen kerroksen etureunaan. Toiselle puolelle nousee takareunan silmukkarivi koholle.

3. Nouse taas ketjusilmukalla uudelle kerrokselle ja käännä työ. Virkkaa taas uusi puolipylväs edellisen kerroksen silmukan takareunaan. Eli nyt etureunan silmukka rivi nousee koholle. Jatka, kunnes resori on haluamasi pituinen eli sujahtaa pääsi ympäri, mutta on silti napakka. Tarkoitus on, että resorin sileä puoli asettuu päätä vasten ja koholla olevat silmukkarivit tulevat oikealle puolelle. Tarkista aina välillä, että silmukkamäärä pysyy koko ajan samana.

4. Sulje resori renkaaksi piilosilmukalla ja yhdistä resorin reunat alun langanpäällä.

Pipon lakkiosa

5. Virkkaa resorin reunukseen puolipylväitä. Virkkaa silmukoita sen verran, että resori ei ala kiristää. Mallissa puolipylväitä on kymmenen enemmän kuin resorissa on kerroksia. Silmukat lisättiin tasaisesti virkkaamalla lisäsilmukat kerrosten väliin.

6. Virkkaa seuraavalla kerros: Tee ensin kiinteä silmukka. Virkkaa seuraavaksi ketjusilmukka ja jätä yksi silmukka väliin. Jatka kerros loppuun virkkamalla vuorotellen kiinteä silmukka ja ketjusilmukka (ja silmukka väliin). Huomaa, että ketjusilmukka vastaa aina yhtä edellisen kerroksen silmukkaa.

7. Jatka pipon virkkaamista spiraalina niin, että kiinteä silmukka tulee ketjusilmukan kohdalle ja ketjusilmukka kiinteän silmukan kohdalle. Jatka kunnes pipo on mieleisesi pituinen.

8. Kavennus: Jatka virkkaamista samoin kuin aiemmin eli ks + kjs, mutta jätä yksi silmukka virkkaamatta eli hyppää edellisen kerroksen ketjusilmukkalenkki yli. Jatka spiraalina samoin, kunnes jäljellä on vain muutama silmukka. Kiristä loppu neulan avulla ja päättele langat.

9. Höyrytä pipo tarvittaessa ja anna kuivua.

10. Tee pipolle tupsu joko tupsulaitteella tai perinteisellä pahvikiekkotekniikalla. Siisti tupsu ja ompele se neulalla ja langalla paikoilleen.

Kommentoi »