Helppo ohje: säilytyskorin virkkaus
Tee itse
Helppo ohje: säilytyskorin virkkaus
Moneen tarkoitukseen sopivat säilytyskorit valmistuvat yhdessä illassa. Piilosilmukoista muodostuva neulos on niin tiivis, että koreista eivät katoa pienimmätkään esineet.
Julkaistu 22.2.2017
Unelmien Talo&Koti

Tarvikkeet:

  • kudetta, joko yksi tai useampi väri 
  • nahkavyö ja meisti tai lävistäjä
  • kuteelle ja sisalnarulle sopivat virkkuukoukut
  • sisalnarua ja parsinneula
  • pikkusäilyttimeen säilykepurkki.

Näin virkkaat säilytyskorit

1. Virkkaa 4-6 ketjusilmukkaa ja sulje ne ympyräksi.

2. Virkkaa seuraavalla kierroksella jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Virkkaamista helpottaa, kun poimit langan vain silmukan etummaisen lenkin alta. 

3. Virkkaa seuraavalla kierroksella joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteä silmukkaa. Kolmannella kierroksella joka kolmanteen ja niin edelleen. Seuraa pohjan etenemistä tasaisella alustalla. Jos se muotoutuu kuppimaiseksi, silmukoita ei ole riittävästi. Tee silloin lisäyksiä tiheämmin. Jos työ aaltoilee on silmukoita liikaa. Tee silloin lisäyksiä harvemmin. Tee lisäykset tasaisin välein.

4. Kun pohja on mielestäsi sopivan kokoinen, aloita laitojen virkkaus. Virkkaa ne piilosilmukoilla vain silmukoiden etummaisen lenkin alta. Voit vaihtaa halutessasi työn suuntaa kääntämällä sisäpuolen ulkopuoleksi, jolloin pohjan reuna ja pintakin muuttaa hieman ilmettään. Voit myös poimia piilosilmukat molempien silmukkalenkkien alta, jolloin taas pinta näyttää erilaiselta. Kuteella virkkaamisessa hauskaa on työn nopea eteneminen, jolloin kokeiluja on helppo tehdä ja purkaa, jos tulos ei miellytäkään. 

5. Kun kori on sopivan korkuinen, lopeta työ kerroksen loppuun ja pujottele kuteen päät virkkuukoukulla silmukoiden joukkoon.

6. Katko vyöstä yksi tai kaksi sopivan kokoista pätkää kahvoiksi. Rei'itä kahvojen päät ja ompele ne kiinni koriin sisalnarulla.

Korien pohjalle voi laittaa paperilautaset, jolloin pienimmätkään esineet eivät katoa silmukoiden uumeniin. Leikkaa lautasia tarvittaessa, mutta tee niistä napakat. Yhdestä vyöstä riitti pikkupurkin ympärille ja kolmeksi kahvaksi.
Pieni säilytin tehtiin ilman pohjaa vyötteeksi purkin ympärille. Silmukkamäärän saat parhaiten sopivaksi kokeilemalla. Siihen vaikuttaa kuteen paksuus ja käsiala. Mallityössä on 20 silmukkaa. Vyön kohta virkattiin sisalnarusta. Näin koriste istuu ja pysyy hyvin kohdallaan.

Lue lisää:

Kommentoi »