Kotivinkki

Helmilaukku kerää katseet! Kurkkaa ohje ja tee kätevä pikkukassi itse


Helmilaukku neulotaan vahvasta kalalangasta ja koristellaan muovihelmillä. Ne lisätään neuleeseen yksitellen työn edetessä. Katso ohje ja tee hauska helmilaukku!
Teksti Pia Heilä
Kuvat Johanna Myllymäki

Helmilaukku

Koko: n. 22 x 26 cm.

Helmilaukku – tarvikkeet:

  • 100 g mustaa Varppi-kalalankaa (100 % puuvilla, 500 g = n. 550 m)
  • apulankaa silmukoiden luomiseen
  • puikot 6 mm tai käsialan mukaan
  • virkkuukoukku 3 mm
  • 520 kpl pyöreitä 10 mm:n muovihelmiä (akryylirondelli, aukko 4 mm, askartelukaupoista)
  • 50 x 40 cm vaaleanpunaista tylliverkkoa vuorikankaaksi
  • neppari (17 mm) ja ompelulankaa

Tiheys

12,5 s ja 16 krs = 10 cm.

Helmilaukun sisälle tulee tyllikankainen vuori, joka estää neulottua pussukkaa venymästä.

Helmilaukku valmistuu näin

Laukku

Luo apulangalla 30 s ja neulo 1 krs oikein. Jatka mustalla.

1. krs (np): 1 n, 28 o, 1 n.

2. krs: Nosta 1. s oikein neulomatta (= vie puikko s:aan vasemmalta), 1 o, *ota helmi virkkuukoukun varrelle, sitten vasemman puikon s koukulle ja vedä se helmen läpi, nosta helmisilmukka neulomatta oikealle puikolle, 1 o*, toista *–* vielä 12 kertaa, 2 o.

3. krs: Nosta 1. s nurin neulomatta lanka edessä (= vie puikko s:aan oikealta), 28 o, 1 n.

Toista 2.–3. krs:ia ja raidoita helmillä näin: *3 krs vihreä, 1 krs musta, 3 krs vaaleansininen, 1 krs musta, 3 krs keltainen, 1 krs musta, 3 krs vaaleanpunainen, 1 krs musta, 3 krs valkoinen, 1 krs musta*, toista *–* vielä kerran = 40 helmikerrosta.

Viimeisen helmikrs:n jälkeen katkaise lanka n. 60 cm:n päästä ja jätä s:t puikolle.

Nosta toiselle puikolle aloitusreunan mustat s:t ja pura apulanka. Käännä np päälle, aseta avoimet s:t vastakkain ja silmukoi sivusauma. Kiristä lankaa sopivasti. Asettele mustat helmikrs:t laukun sivuiksi ja yhdistä pohja virkkaamalla np:lta 1 krs piilosilmukoita 1,5 s:n päähän reunasta. Käännä laukku ja virkkaa yläreunaan 1 krs kiinteitä silmukoita.

Tukinauha

Virkkaa laukun suuhun tukinauha.

Virkkaa aloitusketjuun 3 kjs.

1. krs: 1 ks 2. kjs:aan, 1 ks, 1 kjs kääntymiseen.

2. krs: 2 ks, 1 kjs kääntymiseen.

Toista 2. krs:ta ja virkkaa 45 cm.

Neulaa ja ompele tukinauha np:lle laukun yläreunaan: aseta nauhan aloituspää sivutaitteelle ja ompele laukun op:lta tikkipistoin kaksinkertaisella ompelulangalla. Pura nauha loppupäästään sopivan pituiseksi, yhdistä päät ja ompele yläreuna loppuun.

Olkahihna

Virkkaa aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla. Virkkaa 1 ps jokaisen s:n takareunaan, kunnes hihnan pituus on 85 cm. Ompele hihnan päät laukun sivuihin.

Vuori

Ripusta laukku roikkumaan, jotta neulos venyy ja saat oikeat mitat. Mittaa laukun sisäleveys A (= n. 21,5 cm) ja sivun korkeus B (= sivun kohdalta laukun suusta sisäpohjaan, n. 29 cm). Vuorin leveys = 2 x A + 3 cm saumanvarat = n. 46 cm. Vuorikappaleen kor­keus = B + 3 cm (sv:t) = n. 32 cm.

Leikkaa vuorista mittojen mukainen pala ja ompele lyhyet sivut puskusaumaksi näin: taita vuorin nurjat puolet vastakkain, ompele lyhyet sivut paininjalan etäisyydeltä reunasta, käännä nurja puoli päälle ja tee toinen ommel 1 cm:n etäisyydelle, jolloin ensimmäinen saumanvara jää ”pussiin”. Ompele pohja samoin. Taita sitten pohjan saumanvarat toiselle puolelle ja tikkaa koneella 3 mm:n päästä pohjataitteelta.

Viimeistely

Laita vuori laukun sisään ja neulaa sen pohja laukun pohjaan. Ripusta laukku roikkumaan ja tarkista vuorin koko. Vuorissa on ylimääräistä korkeutta laukun keskiosassa n. 3 cm, merkitse ja leikkaa se pois niin, että sivujen väliin muodostuu symmetrinen kaari.

Kohdista vuorin ja laukun sivut. Laita vuorin yläreuna laukun ylätaitteelle, tukinauhan ja päällisen väliin. Vuorin yläreuna on pidempi kuin tukinauha, joten syötä vuori tasaisesti ja neulaa krs:t yhteen. Ompele vuori pienin pistoin np:lta tukinauhan alareunasta. Tee tasaisin välein pistoja myös päällisen läpi.

Kiinnitä lopuksi vuorin pohja helmilaukun pohjaan huomaamattomin pistoin.

Ompele neppari tukinauhan keskelle.

Julkaistu: 21.6.2018