Helin kodin jokaisessa huoneessa näkyy anopin kädenjälki
Sisustus
Helin kodin jokaisessa huoneessa näkyy anopin kädenjälki
Taideteoksen voi myös tilata sisustukseen sopivaksi. Heli Mehtätalo-Takalan perheen kodin joka huoneessa on upeita tauluja, jotka on tehnyt anoppi. "Teoksia tulee ikävä, jos ne eivät ole esillä", Heli kertoo.
14.3.2018
 |
Avotakka

Moni ei antaisi anoppinsa maalata tauluja kotinsa jokaiseen huoneeseen, mutta yrittäjä Heli Mehtätalo-Takalalle se sopii erinomaisesti. Hänen miehensä, strategiajohtaja Teemu Takalan äiti Raija Koivisto on taiteilija, joka maalaa tilauksesta sisustukseen sopivia tauluja omassa yrityksessään. Mehtätalo-Takalan avaran kerrostalokodin keittiössä katseen vangitsee harmaan sävyinen abstrakti työ, ja olohuoneen seiniä koristavat useat tilaan sopivat teokset.

Heli ei olisi voinut kuvitella valkoista keittiötä. Anoppi Raija Koiviston maalaama kookas taulu nojailee rennosti seinään.
Heli Mehtätalo-Takala nauttii sisustamisesta ja haaveilee aina uusista kotiprojekteista.

Heli kertoo nauttivansa abstrakteista maalauksista kovasti ja vaihtelevansa taulujen paikkaa vuodenaikojen ja tunnelmien mukaan.

– En erityisemmin pidä tavaroista, mutta taiteesta olen aina tykännyt. Sillä saa luotua erilaisia tunnelmia kotiin. Taide tuo myös iloa. Kiinnyn joihinkin teoksiin paljon ja tulee ikävä, jos ne eivät ole esillä, Heli kertoo.

Mäyräkoira Helmi ottaa mielellään nokosia olohuoneen sohvalla. Bo Conceptin sohva hankittiin perheen edelliseen kotiin, joka oli tunnelmaltaan erilainen loft-asunto. Sohvapöytä on Blomerista.
Olohuoneen kaakeliuunin kupeessa, pitkän pöydän ääressä, nautitaan illallisia, ja tarvittaessa Heli pitää siinä myös yrityksensä palavereja. Pöytä on Pop Tablen, ja tuolit on tilattu Ambiente Directistä. Kaikki kodin taulut on maalannut Raija Koivisto.
Vuonna 1908 rakennetun jugendtalon jokaisessa kerroksessa on oman värisensä kaakeliuunit. Mehtätalo-Takalan perheen kerroksen väri on vihreä.

Mehtätalo-Takalat asuvat neljän huoneen ja keittiön asunnossa, joka sijaitsee vuonna 1908 rakennetussa jugendtalossa Helsingin Kampissa. Neliöitä on noin 120. Perheessä on kaksi lasta, Vanessa, 9, ja Olivia, 13, sekä mäyräkoira Helmi.

Kun Heli astui asuntoon ensimmäisen kerran, ainutlaatuinen tunnelma teki häneen vaikutuksen. Se syntyy korkeista huoneista, kauniisti vanhentuneesta kalanruotoparketista, olohuoneen upeasta kaakeliuunista ja alkuperäisistä pariovista.

– 1990-luvulla tehdyn remontin jäljet pistivät hieman silmään, mutta täällä oli todella kutsuva fiilis. Itse asiassa nautin kerroksellisuudesta.

Eteishallin jykevä metallisenkki on A&A Designista.
Rokokootyylinen lipasto ja Volcano Designista hankittu lepakkotuoli viihtyvät yhdessä.

Heli on yllättynyt, millaisia puolia koti on vuoden asumisen aikana itsestään paljastanut.

– Tämä koti on parhaimmillaan juhlien jälkeen. Kun illalla on ollut kavereita ja aamulla kaikki on vähän miten sattuu. Tämän ei pidäkään olla täydellinen.

Sisäpihan näkymät ovat oma, elävä taideteoksensa. Pöytä on tehty Keittiömaailmasta hankituista jaloista ja tammilevystä, penkki on Blomerista. Tuolit ovat Kartellin.
Heli halusi keittiöstä reilusti maskuliinisen. Avohyllylläkin on taidetta.
Keittiö on perheen isän Teemun valtakunta, jossa hän kokkaa tasoon upotetulla grillillä. Mustat kaapistot ja kivitasot ovat Keittiömaailmasta. Liesituuletin piiloutuu lasipäällysteiseen koteloon.
Heli halusi vanhempien makuutilasta tummasävyisen vastapainoksi vaalealle olohuoneelle. Sänky on Vepsäläisestä.
Koristeellinen kattokruunu on ostettu aikoinaan Stockmannilta.
Välillä kalusteita lähtee varastoon ja uusia kannetaan tilalle. Vanessa käyttää nyt perintöpöytää ja Artekin tuolia.
Vanessan huoneessa on puusepän tekemä parvisänky, jonka alle kätkeytyy kunnolla säilytystilaa.
Kommentoi »