Avotakka

Heinille koti on loputon puuhastelun ja ideoinnin kohde – ”Sisustaminen on kuin teoksen luomista”

Heinille koti on loputon puuhastelun ja ideoinnin kohde – ”Sisustaminen on kuin teoksen luomista”
Nokialaiselle Heini Pääkköselle koti on aina muuttuva puuhakenttä, jossa hän sommittelee, soinnuttaa värejä, nikkaroi ja hioo detaljeja millintarkasti. Ensimmäisessä omassa kodissa sekoittuvat skandinaavisen puhtaat linjat ja rönsyilevä taiteilijatyyli.
Julkaistu: 27.7.2020

Puolivillainen kodin kaunistaminen ei käy laatuun. Heini Pääkkönen tekee asiat pieteetillä ja pyrkii aina ehjään kokonaisuuteen. Graafisena suunnittelijana Heini kiinnittää huomiota väreihin, tunnelmiin ja pieniin yksityiskohtiin. Jos kotiin tuo uuden esineen, sen täytyy sopia ympäristöönsä. Keskenään riitelevät muodot ja värit hän ratkaisee pikaisesti pienellä järjestelyllä.

Heini ja hänen miehensä Juha-Matti ”Juppe” Ukonaho muuttivat kaksi vuotta sitten ensimmäiseen yhteiseen omistusasuntoonsa Nokialle. 78-neliöisessä rivitalokolmiossa Heinille avautui mahdollisuus toteuttaa sisustushaaveitaan aiempaa isommin.

Heini Pääkkönen on tarkka sisustuksen värimaailmasta eikä kelpuuta kotiinsa mitä tahansa esinettä.
Toisto tuo yhtenäisyyttä. Tässä tilassa toistuu pyöreä muoto niin peileissä kuin pöydässä. Lasivitriini on Heinin isäpuolen lapsuudenkodista. Molemmat peilit ja valaisin vitriinin päällä ovat Torista. Kattovalaisin on Ikeasta.

Heinin äitiysloman aikana vanhojen tavaroiden metsästys, tee itse -projektit ja kolmen huoneen kohentaminen tarjosivat hengähdystaukoja arjesta ja tilaa luovuudelle. Ensimmäisenä hän ehosti Kalle-vauvan huoneen flamingonpunaisesta rauhallisen sävyiseksi. Lumipalloefektin tavoin kaikki kodin huoneet uudistuivat kuukausien kuluessa.

Vaikka ulkopuolisen silmiin koti vaikuttaa valmiilta, Heinille huoneet ovat loputon puuhakenttä. Kotona luovuudella on lupa kukoistaa ja monet projektit odottavat vielä toteutustaan.

Juha-Matti ja Kalle-vauva istuvat ruokapöydässä, jonka ympärillä olevat Thonetin Ton-tuolit Heini löysi kuin ihmeen kaupalla kirpputorilta.
Heinin pitkään haaveilema kirjahylly löytyi pitkällisen etsinnän päätteeksi Torista. Samasta paikasta hän bongasi tuolin ja rahin.

Heini, miten työsi näkyy kodissasi?

Rakastan värien käyttöä, on kyse sitten sisustamisesta, piirtämisestä tai yrityksen visuaalisen ilmeen suunnittelusta. On kiehtovaa, miten pelkästään sävyä vaihtamalla tilan tunnelma muuttuu täysin toisenlaiseksi. Sisustaminen on minulle ikään kuin teoksen luomista. Kun saan yhden kokonaisuuden valmiiksi, joudun toisinaan muuttamaan viereisen kohdan, jotta harmonia säilyy. Ehkä päivätyöni graafisena suunnittelijana näkyy myös uskalluksena toteuttaa kodissani rohkeitakin juttuja. Tuntuu siltä, että täällä olen löytänyt oman tyylin sisustajana.

Mistä ammennat ideoita kotiisi?

Aina kun minulla on hetki omaa aikaa, selailen sisustusideoita sosiaalisesta mediasta tai selailen nettikirpputoreja.

Sisustamisen ei tarvitse kaatua siihen, että ei ole aina varaa designtuotteisiin.
Sähkönsininen rahi sointuu olohuoneen maanläheisiin sävyihin. Sen Heini bongasi Torista, samoin villamaton, josta hän poimii kotiinsa värejä. Upea kukkakimppu on paikallisesta Kukkaputiikki-kaupasta. Seinän maalisävy on Tikkurilan H484 Mulperi. Seinävalaisin on Elloksesta, riisipaperivalaisin ja sohvapöytä Ikeasta.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Tee tyyli – osta tuotteet tästä!

SISÄLTÖ JATKUU

Rottinkipöydällä on maljakossa jaloleinikkejä, kruunuvuokkoja ja eukalyptuksen oksia.
Heini muovasi kolme Ikean Ivar-kaappia mieleiseksi kalusteeksi lisäämällä siihen sokkelin, koristelistat, puukannen ja vetimet. Kaappi on viimeistelty maalaamalla. Maalin sävy on Tikkurilan J484 Linna.

Miten toteutat ideoitasi?

Iltaisin saatan nikkaroida DIY-projekteja. Asuntoamme ehostaessa olen ymmärtänyt, miten helppoa ja hauskaa pienremontointi on. Kun toteutan suunnitelmiani, saatan hioa pieniäkin yksityiskohtia pitkään. Sittenkään en ole välttämättä täysin tyytyväinen lopputulokseen. Mieheni on jo tottunut siihen, että sisustaminen on projekti, joka elää kodissamme koko ajan. Sisustamisen ei mielestäni tarvitse kaatua siihen, että designtuotteisiin ei aina ole varaa. Olemme Jupen kanssa sopineet sisustuskassasta, johon kerään jatkuvasti rahaa vaikkapa limupullojen palautuksesta.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Pidän skandinaavisesta muotoilusta ja runsaasta ja rönsyilevästä bohotyylistä. Yhdistelen sisustuksessa eri aikakausia, ja viherkasvit ovat suuri rakkauteni. Olen kiinnostunut yhdistelemään erilaisia graafisia muotoja mutta pyrin lopputuloksessa symmetriaan.

Pärekorin Heini kaivoi sukulaisen vintiltä.
Hyödynnä myös seinät viherkasvien sijoittelussa. Amppelit ja kukkahyllyt säästävät lattiatilaa.
Heini sai Instagramista innoituksen yhdistellä maaleja. Makuuhuoneen upea keltainen sävy on sekoitus Tikkurilan X398 Rikki- ja Y396 Travertiini -sävyjä. Sängynpääty ja yöpöytä on ostettu käytettyinä. Heini on rakennellut seinävalaisimet itse eri paikoista ostetuista osista. Bambuvalaisin on Ikeasta ja hyllyt torilöytöjä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Tee tyyli – osta tuotteet tästä!

SISÄLTÖ JATKUU
Senkki ja seinällä oleva messinkinen Itsun designvalaisin on saatu perintönä sukumökiltä. Vaasi on Elloksen.

Mikä huone kuvastaa sinua parhaiten?

Vaikea kysymys, sillä oikeastaan koko koti heijastelee luonnettani. Olen horoskoopiltani kaksonen, ja sen mukaisesti minussa taitaa olla useita hyvin erilaisia piirteitä. Toisaalta olen rauhaa, hiljaisuutta ja maanläheisiä asioita rakastava ihminen, mutta minussa on lisäksi pirskahtelevan värikäs puoli. Kotimme kaikissa huoneissa on eri tunnelma. Ehkä juuri se heijastaa paitsi rauhallisuuttani myös vilkkauttani.

Miten valitset esineet kotiisi?

Mielestäni on tärkeää, että kaikissa kodin esineissä on se jokin juttu, kuten kiinnostava tarina tai oivaltava muotokieli. Lähes kaikki kotimme esineet ja kalusteet on hankittu käytettyinä tai peritty. Kodissamme on muutamia perintökalleuksia, joista en suostuisi koskaan luopumaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa sängyn yläpuolella oleva taulu on perintöä sukuni vanhasta kesäpaikasta, johon liittyy rakkaita muistoja.

Kallen huoneessa lähes kaikki pinnasängystä puuhyllykköön on ostettu käytettyinä.

Miten suhtaudut tavaroihin ja kuluttamiseen?

Jos kyllästyn johonkin esineeseen, myyn sen aina eteenpäin. En välitä massakuluttamisesta ja ostan harvoin mitään uutena. Jos niin teen, on kyse sitten muodista tai sisustamisesta, hankinnassa täytyy olla jotain todella erityistä. Otan toki vaikutteita pintatrendeistäkin, mutta niiden perässä juokseminen ei ole juttuni. Konmarituksesta olen poiminut tärkeänä oppina sen, että pidän ainoastaan ne tavarat, joista pidän. Kestävä kehitys, pienyrittäjyyden tukeminen ja käsityöläisyys ovat minulle tärkeitä arvoja.

Mistä sisustushankinnasta haaveilet?

Artekin 90A-ruokapöydästä. Toinen haaveeni on Hakolan sohva. Yrityksen tarina ja käsityöläisyys puhuttelevat minua. Hienointa olisi, jos onnistuisin löytämään molemmat tuotteet käytettyinä.

Eteisen seinällä on Heinin tekemiä pastelliväritöitä. Lasipullo on hankinta kirpputorilta.
Pienehköön eteiseen sopivat Ikean Ivar-hylly ja muistitaulu. Valaisin on kirpputorilta.
Vuonna 1989 rakennetun rivitalon piha on suuri. Säiden lämmetessä siitä kuoriutuu suojaisa paratiisipuutarha kukkineen ja hyötykasveineen.

Mitä koti teille merkitsee?

Turvasatamaa ja rauhaa. Vietämme paljon aikaa kotona, joten panostamme viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Visuaalisuus on myös Jupelle tärkeää, mutta omien sanojensa mukaan hän ei osaa itse luoda oikeaa tunnelmaa. Usein hän pyytääkin kotiin jotain tiettyä juttua ja minä etsin sen. Juppe toivoisi hieman tätä modernimpaa tyyliä, kun minä taas rakastan erityisesti vanhoja vintagekalusteita. Kun muu maailma tuntuu kaaokselta, täällä on ihana rauhoittua katselemalla asetelmia ja värejä. Koti on parhaimmillaan silloin, kun se on juuri putsattu ja hyväntuoksuinen.

2 kommenttia