Heikki löysi leskeksi jäätyään lohdun mökkeilystä: yhteisen mökkiunelman viimeistely jatkuu
Sisustus
Heikki löysi leskeksi jäätyään lohdun mökkeilystä: yhteisen mökkiunelman viimeistely jatkuu
Heikki Mattila ammentaa voimaa Siuntiossa sijaitsevan mökkinsä pohjalaisesta pihapiiristä ja avantouinnista lammessa. Pihalle on ilmestynyt myös asuntovaunu Tuuri.
15.2.2018
 |
Meidän Mökki

Maa hohtaa puhtaana yöllisen lumipyryn jälkeen. Siellä täällä valkoisesta maisemasta nousee sievä, punainen mökki kuin pienessä ja hyvinhoidetussa lomakylässä.

Heikki Mattilan mielessä olivatkin pohjalainen pihapiiri ja Kuusamo-henkinen erämaa, kun hän aloitti kesäpaikkansa kohentamisen. Siinä oli haastetta siuntiolaiseen metsään.

Luonnonkaunis rinnetontti antoi kuitenkin mahdollisuuksia. Heikki iski heti silmänsä tontin keskellä olevaan 700-neliöiseen lampeen. Nyt lähdepohjainen lampi on ympärivuotinen viihdekeskus. Talvisin hän sahaa laiturin päähän avannon ja pulahtaa saunan jälkeen hyiseen veteen.

– Kaikki vieraat eivät ole avannosta yhtä innostuneita kuin isäntä, Heikki naurahtaa.

Heikki Mattilan apurina kaikissa touhuissa ovat koirat, norfolkinterrieri Roope ja norwichinterrieri Oiva.

Säiden salliessa lammen jäälle syntyy hetkessä luistinrata. Vuosi sitten Miko-poika innostui kokeilemaan lumilautailua mökkitontin rinteessä. Täksi talveksi on suunnitteilla vaativampi rata, jossa on jopa muutama hyppyri.

Tuttavia ja sukulaisia vierailee mökillä tiuhaan ympäri vuoden. Heikillä on neljä sisarusta, ja kaikilla heistä on lapsia. Joka perheelle löytyy rauhallinen makuupaikka pihapiirin neljästä rakennuksesta.

Jouluakin on Heikin perheessä juhlittu aina isolla porukalla.

– Olemme viettäneet joulut yhdessä kahden sisareni ja heidän perheidensä kanssa. Mökkijouluistakin olimme haaveilleet jo ennen tämän paikan hankkimista.

Viime vuosina sukujouluista on tullut entistäkin tärkeämpiä.

– Vaimoni Pipsa menehtyi talvella 2013. Päätin sen jälkeen sisarteni kanssa, että vietämme ensimmäisen joulun kuoleman jälkeen yhdessä täällä mökillä. Näin on sitten tehty jo neljän joulun ajan. Lämmintä yöpymistilaa riittää kahdelletoista hengelle, ja joulunvietossa meitä on läsnä suunnilleen tuo määrä.

Mökkielämä sujuu, vaikka väkeä on paikalla suurikin määrä.

– Esimerkiksi tiskit hoituvat niin, että kokoamme astiat muovilaatikkoon. Ajan vartin Lohjalle kotiini, jossa pesen ne vaivattomasti tiskikoneessa. Jos ilma on leuto, tiskaamme mökin kesäkeittiössä kuten normaalisti teemme kesäkaudella.

Katettu terassi on käytössä ympäri vuoden. Talvella se somistetaan runsailla kynttilöillä.
1950-luvun Kastor-takka vangitsee katseen. Laattaseinä ja -lattia korostavat kuparin hehkua.

Mökin katseenvangitsija on upea, kuparipintainen Kastorin designtakka 1950-luvun lopusta. Tai oikeastaan tulisijoja on kaksi. Samanlainen löytyi sattumalta netistä, kun laajennetulle terassille piti saada ulkotakka.

Kallion reunalla oleva kolmenkymmenen neliön terassi on käytännössä ulkotupa tai -olohuone. Sinne perhe ja ystävät kokoontuvat syömään ja seurustelemaan.

Koska terassi on katettu ja osin lasitettu, tilassa viihdytään myös talvella. Silloin se koristellaan valoilla ja kynttilöillä.

– Tunnelma on ainutlaatuinen, kun takassa palaa tuli, tuoleille on levitetty lampaantaljat ja laseihin kaadettu kuumaa glögiä.

Nettikirpputorilta löytyi samantyylinen takka kuin mökissä on alun perin ollut. Terassikalusteet on hankittu uusina.

Nyt mökillä pääasiassa nautitaan, mutta alkuvuodet olivat työntäyteisiä. Kun Heikki osti vaimonsa Pipsan kanssa hehtaarin kokoisen villiintyneen metsätontin ja kallion laella olevan mökin kesällä 2011, paikka oli huolenpidon tarpeessa.

– Mökki osoittautui rakenteiltaan melko hyväkuntoiseksi, ja se oli sijoitettu järkevästi vaikealle tontille. Työmäärä tontin raivaamisessa oli kuitenkin hirvittävä, Heikki tunnustaa jälkeenpäin.

Ensimmäisenä kesänä pariskunta kaatoi tontilta kymmeniä puita. He kärräsivät nurkkiin vuosien varrella kertynyttä roinaa kaatopaikalle yhteensä seitsemän tonnia.

Samalla he kunnostivat vanhan rantasaunan ja rakensivat viereen samantyylisen vierasmajan. Kaikista rakennuksista tuli talviasuttavia, ja niihin vedettiin sähköt.

Rinteessä on Heikki Mattilan suunnittelema vierasmaja, joka sopii hyvin pihapiirin muiden rakennusten joukkoon.

Mökin taakse sijoitettiin kuivakäymälä ja lämmin varasto, jonne tehtiin varoiksi yöpymistilaa. 40-neliöisen päämökin seiniin ja lattiaan lisättiin eristystä. Vaikka keittiökalusteet vaihdettiin, mökkiin ei haluttu vesijohtoja. Jyrkän rinteen vuoksi se olisikin ollut vaikeaa, ja uusittu kesäkeittiö talon sivuseinällä toimi hyvin.

Huonekalut ovat osin pariskunnan vanhoja, osin kirpputoreilta. Netistä löytyivät esimerkiksi 1940-luvulta peräisin olevat Alvar Aallon jakkarat, joita Heikki on kunnostanut hissukseen yksi kerrallaan.

Heikin edesmenneen Pipsa-vaimon valitsema sulkatapetti tuo raikkautta ja kepeyttä mustavalkoiseen sisustukseen.

Pariskunta halusi kunnioittaa pohjalaisia juuriaan, joten kaikki pihapiirin rakennukset saivat pintaansa uuden, tummanpunaisen sävyn. Rimoituksissa, katoissa ja terassin värityksessä käytettiin mustaa ja harmaata.

Nyt pihapiirissä on päämökin lisäksi sauna, vierasmaja ja talvilämmin asuntovaunu Tuuri, joka on saanut nimensä pohjalaisen kauppakeskuksen asuntovaunualueesta. Vanha asuntovaunu oli tontilla aluksi vain säilytyksessä, mutta Heikki ideoi siitä viihtyisän vierasmajan lammen rannalle.1950-luvun Kastor-takka vangitsee katseen. Laattaseinä ja -lattia korostavat kuparin hehkua.

Heikki Mattila pulahtaa mielellään avantoon saunomisen ohessa. Pipo on siinä hommassa tarpeellinen.

Heikki poisti vaunusta keittiön ja wc:n. Niiden tilalle hän teki makuutilat neljälle. Kaikki sisäpinnat ovat nyt vaaleita ja harmaita, ja ulkoa vaunut ovat samaa punaista kuin muut rakennukset. Vaunu maisemoitiin mustalla puurimakehikolla.

Tuurin valmistumisen myötä lammen vastakkainen ranta, entinen joutomaa, raivattiin osaksi pihapiiriä. Rakennukset muodostavat lammen ympärille väljän piha-alueen – niin ikään pohjalaisessa hengessä.

Vaimonsa kuoleman jälkeen Heikki on jatkanut pariskunnan yhteisen mökkiunelman viimeistelyä. Suunnitelmissa siintää uuden, nykyistä tilavamman saunamökin rakentaminen. Piirustukset ovat jo valmiina.

Ehkä siuntiolaismökki toimii joskus japanilaisturistien bed and breakfast -paikkana, jonka ehtoisana isäntänä Heikki hääräilee.

Alkuperäinen sauna lammen rannalla on maalattu punamullalla. Portaat johtavat mäen päällä olevaan päätaloon.
2 kommenttia