Heidi ja Jani ihailivat satavuotiaita taloja – ja päättivät rakentaa itselleen sellaisen
Sisustus
Heidi ja Jani ihailivat satavuotiaita taloja – ja päättivät rakentaa itselleen sellaisen
Kun Kaljusen suvun kanta­tilan viimeinen tilkku Saimaan rannasta tuli tarjolle, Heidi ja Jani Kaljunen tarttuivat tilaisuuteen ja rakensivat sinne unelmiensa talon.
27.10.2021
 |
Unelmien Talo&Koti

Heidi ja Jani Kaljusen perheen uusi koti suvun maille valmistui kymmenen vuotta sitten, mutta talon henki on kuin sata­vuotiaan. Heidi Kaljusta viehättää iäkkäi­den talojen muotokieli ja materiaalit.­

Täällä asuvat Heidi ja Jani Kaljunen sekä lapset Eetu, 18, ja Arttu, 17. Kotona nuuskii myös Puntti-koira. Perheen talo rakennettiin Jukka-­talojen Miljöö-malliston mukaan, mutta Heidi suunnitteli yksityis­kohdat valmiiseen pohjaan.

Heidi olisi halunnut keittiöön vanhan puuhellan, mutta piippu aiheutti suunnitelmaan haasteita, joten haaveesta oli luovuttava. Ratkaisu löytyi yhdistämällä uutta ja vanhaa, kun toimimattomaan puuhellaan upotettiin tuliterä induktioliesi. Keittiön hirsiseinän hirret ovat kotoisin purkutuomion saaneesta talosta. Hirret sahattiin paneeleiksi ja kiinnitettiin väliseinärunkoon.

"Kun etsii vanhoja rakennusmateriaaleja, aikaa tulee varata runsaasti. Täytyy olla valmis tarttumaan nopeallakin aikataululla eteen ­tuleviin tilaisuuksiin.

Kylämme sahuri rakensi purkutalon hirsistä keittiöön seinän. Kotimme kaikki ovet on löydetty käytettyinä. Suurin osa ovista on onneksi samankokoisia ja hyvällä tuurilla myös rakennusvalvonnan ohjeistusten mittojen mukaiset, joten niitä ei tarvinnut muokata.

Pidän vanhojen talojen tuparatkaisuista ja ­halusin meille avoimen olohuone-keittiön.

Lasikuistimme on suunniteltu perinteiseen tyyliin. Sen eri suuntiin aukeavat ikkunat tarjoavat täydellisen paikan ihailla auringonlaskua iltaisin. Kuisti taitaa olla lempparipaikkani!”

Eteisen lattia on hauskan ruudullinen. Sisalmatto estää syksyn loskaa kulkeutumasta sisälle. Talon kaikki ovet on haettu lähellä olevasta purkutalosta.
”Olen aina ollut esteetikko ja visualisti. Sisustaminen on minulle paitsi työ, myös elämäntapa.”
Heidi Kaljunen
Keittiössä tassutellaan Timberwisen öljyvahatulla lankkuparketilla. Saarekkeena toimii Romuritarista hankittu iäkäs patakaappi. Talon henkeen sopiva skafferi eli kulma­kaappi on kuiva-aineiden säilytyspaikka. Kirjoista tehty veitsitukki muistuttaa Heidiä ajasta, jolloin hän työskenteli kirjakaupassa. Ikkunan edessä oleva pieni lamppu on peräisin Strömforsin ruukin alueen putiikista.
Perheen koira Puntti nautti päiväunista valoisassa tupakeittiössä. Ikeasta ostettu nahkasohva on käytännöllinen ja ajaton. Seeprakuosinen nojatuoli on Heidin ystävän Retrotikki-nimisestä liikkeestä. Musta jakkara on vintagea, ja matto on hankittu kirpparilta. Rahi ja nipistinlamppu ovat Ikeasta.
Kaakeliuuni on purettu vanhasta talosta ja tuotu paikalle banaani­laatikoissa. Muurari ja tämän vaimo asuivat Kaljusten perheen luona viikon, kun kaunis kakluuni muurattiin paikoilleen.

”Pidän siitä, kun kotimme sävyt vaihtelevat huoneittain. Vaikka tyyli on kerroksellinen, se on kuitenkin hallittua kerroksellisuutta. Tärkeintä on muistaa kokonaisuus.

Kotimme on vuosien aikana ollut sisustuksellisesti runsaampi ja perinteisempi, mutta nykyään karsin tavaroita. Vaikka eihän kotimme tyyli ­vieläkään ole pelkistetty.

Sisustamisen ei pitäisi olla suorittamista, liian vakavaa tai päälleliimattua. Sen avulla voi tuoda rohkeasti esiin omaa persoonaansa, sillä koti ja sinne valitut asiat ovat yksi itseilmaisun keinoista.

Olen aina ollut esteetikko ja visualisti. Sisustaminen on minulle paitsi työtä, myös elämäntapa. Ajattelen, että sisustus heijastaa meitä ihmisinä. Se kertoo paljon muutakin kuin sen, mistä väristä tai materiaalista pidämme.”

Eetun huoneen lauta­seinän laudat kuiva­tettiin ennen kiinnitystä. Sängyn runko on koottu eurolavoista. E-valaisin on irrotettu vanhasta valomainoksesta. Vanhat puulaatikot sujahtivat seinälle säilytys­kalusteiksi.
Yläkerran aulassa säilytyskalusteena on läheisen tehtaan vanha peltikaappi.
Iloisen täkkikokoelman Heidi on aikanaan keräillyt itse, ja osan hän on saanut myös lahjaksi. Seinään nojaavat vanhat maalarin tikkaat.
Artun huoneen katseenvangitsijana toimii Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan vihreä Atomi-tapetti. Huoneen sisustuksen pääväri toistuu myös tekstiileissä ja julistetauluissa. Matto on H&M Homen.
”Kun etsii vanhoja rakennusmateriaaleja, täytyy tarttua nopeasti eteen tuleviin tilaisuuksiin.”
Heidi Kaljunen
Heidistä sisustussuunnittelijan työssä on upeinta olla osa asiakkaiden muuttuvaa elämäntilannetta ja tärkeitä valintoja. Sitähän sisustuskin on – muuttuvaa elämää ja kiertokulkua! Työhuoneen seinällä on Cole & Sonin Palmtree-tapetti.
Kylpyhuoneen sisustus on klassinen. Heidiin iski väriähky, ja ammeen aiempi pinkki väri jäi mustan alle. Lopputulos on seesteinen. Huomaa myös seinällä ihanan hupsu valonauha, joka on somistettu papiljoteilla!
”Sisustamisen ei pitäisi olla suorittamista, liian vakavaa tai päälleliimattua.”
Heidi Kaljunen
Parasta ruutuaikaa on kuistin ikkunoista avautuva näkymä. Kuisti on Heidin lempipaikka, sillä sieltä näkee Saimaalle. Sohva ja rottinkinen kukkataso ovat peräisin Heidin ystäviltä.
Lautalattia on maalattu vaalean­harmaalla Beto­luxilla. Seinäkello on saatu Janin äidiltä, ja myös rottinkituoli on Janin suvun perintöä. Nojatuoli on hankittu Retrotikistä. Jalkalamppu on ruotsalaisen AH Belysningin.
Kaljusten talo on vuonna 2012 rakennettu omakotitalo Lappeenrannassa. 180-neliöisessä talossa on viisi huonetta ja keittiö sekä sauna, rantamaja ja rantasauna. Talo rakennettiin mäen päälle kauniin järvinäkymän ja rauhal­lisen sijainnin takia. Heidi ja Jani istuttivat pihalle 40-vuotis­lahjaksi saamansa kirsikka- ja omenapuut.
Heidi tykkää puutarhahommista. Tien varresta napattu ajuruoho on levinnyt pihassa laajalle. ”Siitä on muodostunut kaunis liila matto, joka houkuttelee paikalle mehiläisiä ja perhosia. Välillä näky onkin kuin satukirjasta”, Heidi kertoo.

Seuraa Heidiä Instagramissa @heidi_livinki.

2 kommenttia