Avotakka

Harmaata, mustaa ja puun lämpöä: Henrin ja Nanan koti sai tunnelmansa ympäröivistä kallioista ja mäntymetsistä

Harmaata, mustaa ja puun lämpöä: Henrin ja Nanan koti sai tunnelmansa ympäröivistä kallioista ja mäntymetsistä
Kun toiveita täyttävää kotia ei löytynyt, Henri ja Nana päätti toteuttaa haaveensa omasta talosta. Nyt nelihenkinen perhe nauttii luonnon läheisyydestä ja mukavasta elämänlaadusta unelmiensa omakotitalossa Kaarinassa.
Julkaistu: 9.7.2018
Noel, Henri, Nana ja Nikki kodin aurinkoterassilla, jossa on tilaa sata neliötä. Koko kodissa neliöitä on 200.

Kun lentäjä Henri ja viestintäalalla työskentelevä Nana asuivat aikoinaan Helsingin keskustassa, he eivät edes kuvitelleet, että heistä tulisi joskus ison omakotitalon omistajia. Elämä kuitenkin vei pariskunnan Henrin työn takia pääkaupungista Rovaniemen kautta Turun kupeeseen Kaarinaan vuonna 2010.

Koska Kaarinasta ei löytynyt toiveita täyttävää kotia, pariskunta päätti toteuttaa haaveensa omasta talosta. Kivitalo valmistui vuonna 2013.

Nyt nelihenkinen perhe ja Bamse-koira nauttivat luonnon läheisyydestä ja mukavasta elämänlaadusta. Lähimmälle uimarannalle kävelee hetkessä, ja Turun keskustaan ajaa kymmenessä minuutissa.

Henri maalasi mäntylautaa yhteensä kahden kilometrin verran saadakseen etupihan rimoituksen ja talon sivuilla kulkevan aidan oikean sävyisiksi. Istutukset ovat turkulaisesta Viher-Lassilasta. Symmetriseen japanilaishenkiseen kivipuutarhaan on suunnitteilla usean laatikon hyötykasviviljelmä. Nyt yrtit ja salaatit on istutettu kahteen laatikkoon etupihan tuntumaan.
Talon suunnittelun lähtökohtana olivat 2000-neliöisen tontin luonto ja vanhat männyt. Liukuovet ovat Schücon ja ikkunat Alavuden ikkunoiden. Henrin veli valmisti pariskunnalle häälahjaksi terassipöydän douglaskuusesta. Driaden tuoleja on hankittu kahta väriä. Ruukkupuutarhan kasvit ovat Plantagenista.

Tunnelma valkoisen kivitalon katetussa sisääntulossa on arvokas. Talon puuelementtien värimaailman innoittajana toimi Ovitehdas Vihannon tiikkiovi. Kattopaneeli on kuusipuuta ja säleikkö mäntylaudoitusta. Sisäänkäynnin vieressä kasvaa bonsai, jota auringonsäteet hyväilevät katoksessa olevan valoaukon kautta.

Lammi-kivitalon harkoista rakennetun talon pohja on Henrin ja hänen arkkitehtiveljensä Rikhard Grahnin suunnittelema. Veli suunnitteli ulkotilat, ja Henri paneutui sisätilojen rakenteisiin, innoituksenaan tanskalainen arkkitehtuuri. Piirustukset viimeisteli arkkitehti Nina Helin.

Kallioisen mäntymetsätontin väritys jatkuu talon sisäpuolelle harmaan eri sävyissä. Neutraaliin värimaailmaan on tuotu sopivasti pehmeyttä ja ryhtiä terrakotalla, ruosteenpunaisella ja mustalla. Nanan suuri intohimo ovat viherkasvit, joita on sommiteltu eri puolille kotia.

Henri ja Nana ovat erityisen tyytyväisiä kotinsa keskipisteen, olohuone-keittiön tunnelmaan. Se tuntuu heistä täydellisen oikealta. Tilaan rakennettiin viistokatto, koska pariskunta halusi ikkunoista mahdollisimman suuret.
Musta keittiö oli Nanan ja Henrin pitkäaikainen haave. Pariskunnan unelmakeittiö on HTH-keittiöiltä. Puuviilutetut ovet kätkevät sisäänsä Siemensin kodinkoneiden lisäksi muun muassa viinikaapin ja kahviautomaatin. Saarekkeen yläpuolelle he suunnittelivat integroidun liesituulettimen. Koko talossa ulkotiloja myöten on integroitu CET-home-äänentoistojärjestelmä.
Keskellä olohuonetta on kaunis puinen ruokapöytä ja lapsiperheeseen hyvin sopivat, kevyet Kartellin muovituolit. Artekin A110-valaisimien kangaspäällysteisiin johtoihin valittiin piristävä keltainen väri.
Talo lämpiää energiatehokkaalla maalämmöllä. Lisäksi Henri suunnitteli olohuoneeseen kiertoilmatakan, jossa on hissiluukku ja takana tilaa puille. Takkaseinään on tehty harmaansävyinen hiertopinnoite. Italialaisen klassikon Arco-valaisimen Henri sai vanhemmiltaan. Valaisimen ajaton olemus sopii Englessonin sohvapöydän ja Hayn sohvan seuraan. Matto on Linie Designin.
Terrakotta ja puu pehmentävät harmaavalkoista kotia.
Ikean ulkokäyttöön tarkoitettu tarjoilukärry sai Henrin ideoimana uuden ilmeen. Puiset pinnat saivat väistyä valkoisen kokonaisuuden tieltä.

Henri ja Nana ideoivat ja toteuttavat yhdessä sisustukseen liittyvät ratkaisut. Myös päätökset hankinnoista tehdään yhdessä.

Pariskunta pyrkii säästämään luontoa koko ajan enemmän: he vähentävät kulutusta ja kierrättävät, heillä on erillinen lajittelupiste ja kompostori. Kuivausrummusta saatava vesi hyödynnetään kukkien kasteluun.

Yhdistetystä TV- ja työhuoneesta pääsee talon isolle terassille ja perheen kylpytiloihin. Sohva on Ikeasta.
Harmaa kivilattia sitoo eri huoneiden tunnelmat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Klassinen ajattomuus ja ekologisuus toimivat sisustuksen lähtökohtana. Pariskunnalle tärkeitä ovat myös taide ja muutamat suvusta saadut perintöhuonekalut. Sänky on Duxin, sängynpääty on Ellokselta, ja yöpöydät ovat Kartellin.
Vanhemmilla on oma rauha talon toisessa päädyssä. Makuuhuoneesta on kulku pikkuterassille, omaan kylpyhuoneeseen ja pukeutumishuoneeseen. Avokadot on kasvatettu itse, ja valoisassa tilassa ne kasvavat vauhdikkaasti.
Pukeutumistilan säilytysjärjestelmä on hankittu HTH:sta.
Nana nauttii siitä, että lastenhuoneen sisustusta pääsee muuttamaan tiuhaan Noelin, 4, ja Nikin, 2, kasvaessa.
Talon kylpytilojen hanat on valittu ekologisuus huomioiden: Hansgrohen Axor Organic -sarjan hanat ovat vettä säästäviä.
Kommentoi »