Kotivinkki

38-neliöiseen kaksioon tuli tilaa kokkailuun, kun osa keittiöstä piilotettiin olkkariin – ”Piirsin varmaankin 20–30 versiota suunnitelmasta”

38-neliöiseen kaksioon tuli tilaa kokkailuun, kun osa keittiöstä piilotettiin olkkariin – ”Piirsin varmaankin 20–30 versiota suunnitelmasta”
Kaksiota remontoidessaan Hanna ja Akseli suunnittelivat tarkkaan, miten kaupunkikoti toimii arjessa parhaiten. Kodissa ihastuttavat makuuhuonetta suurentava kaapisto, kierrätyshuonekalut, kalkkimaali ja huolella harkittu keittiö.
Julkaistu 10.2.2023

Pienissä neliöissä viihtyy varsin hyvin, kun kodin toiminnot on mietitty huolellisesti. Hanna Bondfolk, 30, ja Akseli Rosqvist, 31, oivalsivat tämän remontoidessaan ensimmäistä omistusasuntoaan. Heidän käsissään kulahtaneesta käpyläläiskaksiosta kuoriutui tunnelmallinen ­kokonaisuus, jossa yksityiskohdat lasitaiteeesta kierrätyshuonekaluihin nousevat kauniisti esille.

Kodissa on kaksi huonetta ja keittiö, neliöitä on 38.

Hanna, etsitte isompaa kotia, miten päädyitte tähän?

Tavoitteemme oli löytää yli 40 neliön asunto. Akseli bongasi tämän asunnon netistä, mutta ensimmäinen ajatukseni oli, ettemme missään nimessä voi muuttaa suunniteltua pienempään asuntoon.

”Pääni kääntyi ensinäytössä, vaikka kämppä oli suorastaan karmeassa kunnossa.”
Helsinkiläisten Hannan ja Akselin koti on vuonna 1944 rakennetussa talossa Käpylän Olympiakylässä.
Hanna Bondfolk on sisustusarkkitehti ja puuseppä, Akseli Rosqvist on rakennesuunnittelija. Pariskunta teki itse ensimmäisen omistusasuntonsa remontit.
Palanen Maija Isolan Päärynä-kuosia on päätynyt seinälle. Hanna sekoitti olohuoneessa kahta Jeanne d'Arc -kalkkimaalin sävyä: Soft Sand ja Warm Latte.

Pääni kääntyi ensinäytössä, vaikka kämppä oli suorastaan karmeassa kunnossa. Sisustusalan ihmisenä ymmärsin kodin potentiaalin: kun käyttäisimme neliöt fiksusti, saisimme asunnon pohjan toimimaan arjessa. Turusta kotoisin oleva Akseli taisi ensimmäisenä kiinnittää huomionsa edellisen asukkaan keräilemään Turku-kamaan. Ehkä hän piti sitä jonkinlaisena merkkinä.

”Kaappiratkaisu saa makuuhuoneen vaikuttamaan isommalta.”

Miten olette remontoineet kotia?

Ensitöiksemme päätimme maalata kalkkimaalilla kaikki kodin seinät. Akseli oivalsi, että meidän kannattaa asentaa makuuhuoneessa kaapistot päätyseinälle sängyn kehysteeksi. Näin saimme hyödynnettyä sellaista seinätilaa, joka jää usein turhaksi. Ratkaisu on syvyydeltään vain 40 senttimetriä ja saa huoneen vaikuttamaan isommalta.

Pintaremontin jälkeen pidimme taukoa, sillä halusin nähdä, millaisia muita asumisen tarpeita meillä herää. Kun koronakevät koitti, jäimme molemmat etätöihin. Yllättävä elämänvaihe herätti pohtimaan, miten ihmeessä mahdumme olemaan täällä ympäri vuorokauden, päivästä toiseen.

Jatkoimme remonttia asentamalla makuuhuoneeseen liukuoven, joka erottaa asunnon tiloja toisistaan ja antaa rauhaa työntekoon ja soittoharrastuksiin. Sitten aloimme työstää keittiösuunnitelmia.

Ikean kaapisto kehystää sänkyä. Päätyyn on rakennettu kehikko, johon Bauhausista ostetut paneelit kiinnitettiin. Sängyllä on Marimekon Kaksoset-­torkkupeitto ja katossa &Traditionin Flowerpot-riippuvalaisin. Tummat samettiverhot ovat Ikeasta. Ikkunalaudan vintage-valaisin on viiden euron löytö kirpparilta.
Makuuhuoneessa on Jeanne d’Arc -kalkkimaalin sävy French Grey. Hannan haaveissa on taiteilija ­Karoliina Hellbergin teos. Toistaiseksi juliste taiteilijan työstä riittää. Perhevalokuvan vieressä on Hayn lahjapaperi, jonka Hanna on suoristanut ja kiinnittänyt seinälle nipsulla.
Tumma kaappi on puusepäksi valmistuneen Hannan lopputyö vuodelta 2016. ­Koko­naisuus kätkee ­sisäänsä tammikaapiston. Iittalan Festivo-­kynttilänjalat on saatu Akselin mummilta.

Keittiöstä tuli varsin toimiva, millainen projekti se oli?

Keittiö oli tyyliltään vanhentunut, esimerkiksi ikkunan eteen oli laitettu astianpesukone. Sain miettiä toiminnallisuutta pitkään ja hartaasti. Valitsin tilaan kahden levyn lieden ja pienen altaan ja hankkiuduin eroon mikroaaltouunista. Päänvaivaa aiheutti eniten se, mihin jääkaappi, siivouskaappi ja kierrätyspiste mahtuvat.

Akseli rakastaa ruoanlaittoa, joten kokkailulle oli tärkeää saada toimivat tilat.

Piirsin varmaankin 20–30 versiota keittiöstä, ja lopulta päätin sijoittaa isot kalusteet olohuoneen puolelle. Rakensimme kaapiston, joka on osa keittiötä, mutta jää ikään kuin huomaamattomaksi.

Ratkaisu mahdollisti sen, että saimme enemmän tilaa kokkailuun. Lisäksi meillä on nyt helppo pitää järjestystä yllä.

Hanna hioi keittiösuunnitelmia pitkään. Lopulta pieneen tilaan löytyi paras mahdollinen ratkaisu. Harmaanvihreät Ikean kaapistot ovat saaneet parikseen helppo­hoitoisen ja kestävän Hi-Macs-­kivi­komposiittitason.
Hanna rakastaa puisia huonekaluja, joissa on rikas muoto. Tyyliä edustaa Loviisan kirppikseltä löytynyt vihreä tuoli. Käytettynä ostetun vuodesohvan yllä on kaksi kirppistaulua ja ylimpänä häälahjaksi saatu taiteilija Milla Vainion serigrafia. Peilin yläpuolella ihastuttavat keraamikko Armi ­Tevan naamat. Vasemmalla etualalla näkyvään kaappiin kätkeytyy osa keittiön toiminnoista.
Olohuoneen nurkassa seisoo jykevä kaappi, jota ei ensimmäisenä yhdistäisi keittiöön. Se kätkee sisäänsä jääkaappi-pakastimen, kierrätysjärjestelmän sekä siivoustarvikkeet.

Miten kuvailisit tyyliäsi?

Tyylini perustuu yksinkertaisesti siihen, että keräilen asioita, joista pidän tai jotka ovat minulle tärkeitä. Yritän olla jännittämättä liikaa, sopivatko kaikki täydellisesti yhteen.

Koti on minulle eräänlainen laboratorio, jossa voin kokeilla, erehtyä ja onnistua. Oman kodin sisustajana olen kenties vähän anarkisti, mutta työssä sisustusarkkitehtina roolini on tietysti toinen.

”Koti on minulle eräänlainen laboratorio, jossa voin kokeilla, erehtyä ja onnistua.”

Uskon esineiden pitkäikäisyyteen. Meillä on paljon käytettynä hankittuja tai suvulta perittyjä huonekaluja. Myös uutena ostetut tavarat ostamme sillä ajatuksella, että ne seuraavat meitä pitkään.

Tässä kodissa olen erityisen tyytyväinen siihen, että onnistuimme saamaan pieneen tilaan kaikki tärkeimmät toiminnot. Olen oivaltanut, että ihminen ei välttämättä tarvitse paljon tilaa ympärilleen ollakseen arjessa onnellinen. Näinkin pärjää mainiosti.

Kuvioidut lautaset ovat Hannan käsialaa. ­Oiva Toikan Flora-­lasien vieressä on liila Kumelan jälkiruokamalja, jonka Hanna sai mummultaan 18-vuotislahjaksi. Markku Salon Diiva-­samppanjalasi ja STOFF Nagel -kynttilänjalka on saatu häälahjaksi.
Oranssi Birds by Toikka Anna-lasilintu on löytänyt kodin Sovellan hyllystä. Pöytäsarja on saatu Akselin mummilta. Seinällä on juliste Laura Annalan teoksesta, ja lyijyvärityö on Ekotorilta.
Erkkerissä on passeli paikka käytettynä ­ostetulle Artekin ruoka­pöydälle, jota ympäröivät erilaiset tuolit. Akseli on tämän kodin hortonomi. Viher­kasveja on ripoteltu ympäri kotia.

Millaista arkea vietätte kotona?

Arkisin meillä soi musiikki, yleensä jazz tai soul. Lisäksi Akseli soittaa klassista kitaraa ja itse soitan viulua.

Tykkäämme löhöillä sohvalla, katsoa televisiota ja tavata ystäviä. Kerrankin meillä oli yökylässä neljä kaveria ja hyvin mahduimme!

Vaikka asumme Helsingin kantakaupungissa, ei se tunnu siltä. Käpylässä on rauhallista ja tyyntä. Pihoja yhdistävät kävelypolut ja alueella on runsaasti puustoa ja jylhiä kallioita. Käymme säännöllisesti iltakävelyillä kotikulmilla ja inspiroiduimme kauniista asuinympäristöstä.

6 kommenttia