Harkitsetko öljylämmityksestä luopumista? Uusiutuva öljy ja hybridilämmitys ovat vaihtoehto pientalon kalliille energiaremontille

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lämmitysenergia Yhdistys
Harkitsetko öljylämmityksestä luopumista? Uusiutuva öljy ja hybridilämmitys ovat vaihtoehto pientalon kalliille energiaremontille
Monella pientaloasujalla on syksyn tullen mielessä kodin lämmitys: miten lämmityskuluja saisi painettua alas, kannattaako kallis energiaremontti vanhaan taloon ja miten varmistaa riittävä energiansaanti myös kovilla talvipakkasilla? Lue, miten öljylämmittäjä voi tehostaa kodin lämmitystä ja tehdä samalla ekologisempia valintoja.
Julkaistu: 1.9.2022

Syksyn tullen ja energian hintojen noustessa moni pientaloasuja pohtii, miten lämmityskuluja saa laskettua ja mikä lämmitysjärjestelmä on omiin tarpeisiin järkevin. Ennen kalliiseen energiaremonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää oman nykyisen lämmitysjärjestelmän kunto ja vertailla eri vaihtoehtojen kustannuksia ja ekologisuutta pitkällä tähtäimellä.

Öljykattilasta luopuminen ei itse asiassa ole aina järkevin ratkaisu. Monet vanhat talot on suunniteltu lämpiämään öljyllä ja siirtyminen esimerkiksi lämpöpumppuun saattaa vaatia ennakoitua isomman remontin.

Omavaraisuutta ja huoltovarmuutta

Valtakunnallisesti sähköstä on pulaa: sähköverkossa on tällä hetkellä noin 30 %:n tehovaje, jota paikataan tuontisähköllä. Uusi ydinvoimalakaan ei vielä täysin korvaisi tätä vajetta. Öljylämmitys tuo vakautta kodin lämmitykseen, sillä se toimii valtakunnallisten sähköpiikkien ja sähkökatkojenkin aikana. Lisäksi säiliössä on useamman vuoden polttoaine, joka lämmittää pitkinä pakkasjaksoina kodin lisäksi myös mieltä.

Öljylämmitteisessä kiinteistössä valtaisan energiaremontin sijaan voi olla järkevää vaihtaa öljykattila uuteen, energiatehokkaampaan malliin. On myös hyvä tietää, että jos öljykattila poistetaan pysyvästi, on vaarana, että kovilla pakkasilla vanhan talon pääsulakkeet eivät riitä sähkölämmityksestä riippuvaisiin lämmitysmuotoihin kuten esimerkiksi lämpöpumppuun.

Uusiutuva öljy

Myös öljyn valinnalla on suuri merkitys päästöjen kannalta. Uusiutuvalla lämmitysöljyllä on mahdollista saavuttaa täysin päästötön kodin lämmitysjärjestelmä. Uusiutuva lämmitysöljy on kalliimpaa kuin fossiilinen öljy, mutta se palaa paljon puhtaammin. Uusiutuville öljyille löytyy Suomessa jo hyvä jakeluverkosto.

Päivityksen uusiutuviin öljymuotoihin voi tehdä kätevästi öljykattilan vuosihuollon yhteydessä laitteistojen säädöillä.

Energiankäyttöä tehostamalla, hybridilämmityksellä ja uusiutuvalla lämmitysöljyllä on mahdollista saavuttaa täysin päästötön kodin lämmitysjärjestelmä. Kuva: LEY

Hybridilämmitys on pitkäkestoinen investointi

Hybridi- eli yhdistelmälämmitys tarkoittaa lämmitysjärjestelmää, jossa erilaiset lämmitysmuodot toimivat rinnakkain. Uusiutuvilla öljyillä toteutettavan lämmityksen ja lämpöpumpun yhdistelmä on sekä tehokas että oikein toteutettuna ympäristöystävällinen, jopa päästötön valinta kodin lämmitysjärjestelmäksi.

Hybridijärjestelmä on fiksu investointi, joka kestää pitkään ja tuo vakautta energianhintojen äkillisten heilahtelujen varalle. Hybridimallissa molempien lämmitysmuotojen käyttöikä pitenee ja uusiutuvan öljyn käyttötarve pienenee. Samalla säästytään öljylämmitysjärjestelmän purkamiskustannuksilta, kun oheen liitetään näppärästi pelkkä lämpöpumpun ulkoyksikkö.

Käänny ammattilaisen puoleen

Omakotitalon energiaremontti on kallis ja pitkäaikainen sijoitus, jota kannattaa miettiä huolellisesti. Järkevintä on aina ottaa yhteys urakoitsijaan, joka voi tarkistaa oman lämmityslaitteiston kunnon ja kulutuksen. Pätevän ammattilaisen kanssa voi myös pohtia energiatehokkaampia vaihtoehtoja. Lämmitysenergia Yhdistyksen urakoitsijahaku auttaa löytämään alan valtuutetut ammattilaiset alueeltasi.

Kommentoi »