Hanna Sumarin kesäparatiisi Saarenmaalla
Sisustus
Hanna Sumarin kesäparatiisi Saarenmaalla
Hanna Sumari on viettänyt jo yli kymmenen kesää Saarenmaalla. Räjähtäneestä ruokokattoisesta hirsitalosta kuoriutui massiivisessa remontissa perheen lomaparatiisi.
Julkaistu 21.3.2017
Meillä kotona
Talo ei näyttänyt tältä ostohetkellä vuonna 2004. Rakennus uusittiin täysin ruokokattoa myöten. Hanna suunnitteli remontin ja virolainen rakennusmies Volli toteutti sen.
Luonnonkivestä muurattu takka lämmittää viileinä iltoina. Vapaa-ajankodissa aika pysähtyy. Hannasta jo matkanteko Saarenmaalle rauhoittaa, ja stressi jää taakse.

Tv-toimittaja ja sisustusalan asiantuntija Hanna ja hänen puolisonsa Jari ostivat talon vuonna 2004. Se sijaitsee Virossa lähellä Kuresaarta, joka on saaren ainoa kaupunki. He ihastuivat aikoinaan Saarenmaan lumoavaan luontoon. Paikassa oli omalaatuista viehätystä.

– Tontilla on kolme rakennusta: päätalotalo, talli ja kesäsauna. Iso hirsitalo oli alun perin verhoiltu okrankeltaisiksi maalatuilla laudoilla. Se oli hirveä! Piha kasvoi rikkaruohoa mutta myös ihania, vanhoja omenapuita, Hanna muistelee.

Kodit ja sisustaminen ovat Hannan intohimo, harrastus ja työ, joten oli itsestään selvää, että hän suunnitteli itse myös vapaa-ajankodin remontin.

– Remontti oli järjetön, Hanna tiivistää.

Sen toteutti paikallinen rakennusmies, johon pariskunta oli erittäin tyytyväinen. Remontissa taloa nostettiin yhden hirsivarvin verran ylöspäin kevytsoraharkkojen päälle ja rakennettiin uusi lankkulattia. Talon alta vaihdettiin samalla hiekat.

Verhoilu ja talon toisen pään romahtaneet väliseinät purettiin ja huonokuntoinen ruokokatto vaihdettiin uudeksi perinteisen tyylin mukaan.

Päärakennukseen tuli kaksi isoa makuuhuonetta, kaksi wc:tä ja tupakeittiö. Talon korkean katon alla oli kylmää tilaa, joka eristettiin ja rakennettiin avaraksi yläkerraksi. Sinne tuli kahdeksan nukkumapaikkaa.

Vanhassa tallissa ei ollut kattoa eikä lattiaa, jäljellä olivat vain tammihirrestä tehdyt seinät. Talliin rakennettiin yksi makuuhuone, sauna ja autotalli. Lattiat ovat lankkua ja luonnonkiveä, kattona on ruokokatto. Tontille tehtiin myös porakaivo.

– Talomme ei ole talviasuttava, mutta voimme olla siellä pääsiäisestä marraskuun loppuun, Hanna kertoo.

Pitkän ruokapöydän ääressä on istuttu monta iltaa perheen ja vieraiden kesken. Talon emäntä on esteetikko, joka haluaa myös vapaa-ajankotinsa olevan kaunis ja toimiva.
Hanna rakastaa laittaa ruokaa. Tuoreita raaka-aineita saa paikallisten markettien lisäksi myös torilta. Innokas kokki on hurmoksessa saaren tarjonnasta varsinkin kantarelli- ja mustikka-aikaan.
Perheen lomaparatiisin astiasto on itseoikeutetusti Birger Kaipiaisen Arabialle suunnittelema Paratiisi.
Saarenmaan ihana valo ilahduttaa kesästä toiseen. Makuuhuoneessa on neljä ikkunaa kahdella seinällä, joten se kirjaimellisesti kylpee valossa.
Hannan mielestä makuuhuoneen hirsikaton alla nukutaan maailman parhaat unet. Hän ei edes kaipaa pimennysverhoja, jotka ovat kotona välttämättömät.
Vierashuone on pedattu valmiiksi kesävieraita varten. Myös ystävät ja sukulaiset arvostavat Saarenmaan rauhaa.
Talon yläkerta oli aiemmin tyhjää, kylmää tilaa. Nyt siellä on nukkumapaikat kahdeksalle.
Hannalla on mennyt useampi kesä Suomen kaunein koti -sarjan kuvauksissa, joten vapaa-ajankoti on jäänyt kovin vähäiselle käytölle. Nyt edessä on onnenkesä, sillä hänellä on pitkästä aikaa mahdollisuus viipyä Saarenmaalla pidempään.

Teksti Liisa Talvitie. Juttu on julkaistu pidempänä Avussa 26/2016. Editointi Kirsi Turunen.

5 kommenttia