Avotakka

Hanna Sumari Sohvaryhmä-podcastissa: Kodista vaistoaa, jos asukkailla ei ole kaikki hyvin

Hanna Sumari Sohvaryhmä-podcastissa: Kodista vaistoaa, jos asukkailla ei ole kaikki hyvin
Mikä kodissa tekee vaikutuksen ja missä menee usein pieleen? Sisustusguru, toimittaja Hanna Sumari puhuu suoraan suomalaisten sisustamisesta Avotakan Sohvaryhmän viime vuoden suosituimmassa podcast-jaksossa.
Julkaistu: 10.2.2020

Toimittaja Hanna Sumari on kaiken nähnyt sisustusalan konkari, joka vaistoaa kotiin astuessaan, asuuko siellä onnellisia ihmisiä. Avotakan Sohvaryhmä-podcastin ensimmäisessa jaksossa Hanna kertoo tarkkanäköisen analyysinsä suomalaisista kodeista ja antaa muutaman kullanarvoisen neuvon.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Hanna Sumari -jakso:

Personallisuus tekee vaikutuksen

Tila- ja Suomen kaunein koti -ohjelmia tehnyt sisustusguru Hanna Sumari tuntee suomalaiskodit, jos kuka. Lähtökohtaisesti hän pitää aina kaikista näkemistään kodeista, vaikka moni vaikuttaa kulissimaiselta tai ”niin nähdyltä”. Joskus tulee olo, että asukkaat ovat katsoneet vähän liikaa kuvia Instagramista ja Pinterestistä.

– Ei oikein uskalleta luottaa omaan makuun ja mieltymyksiin – eikä ehkä edes tiedetä, mitä ne ovat. Kunpa ihmiset malttaisivat olla sitä, mitä oikeasti ovat, Hanna Sumari huokaisee.

Hannaan tekeekin aina vaikutuksen se, että persoona näkyy. Että on ristiriitaistakin tyyliä ja erilaisia esineitä, jotka ovat silti ”maukkaasti paikallaan”. Hienossakin kodissa huumori virkistää: vaikka jokin järjetön taide-esine, outo installaatio seinällä tai oikean hevosen kokoisen valaisin.

Pitkän uran varrella on ollut koteja, jotka vievät jalat alat. Kaksi on saanut Hannan jopa kyyneliin. Toinen niistä oli moderni koti Rovaniemellä. Vaikka Hanna ei varsinaisesti ole valkoisten kotien ystävä, tässä paikassa oli jättimäiset ikkunat lattiasta kattoon, niiden takana järvi ja tunturi ruskassa. Yläkerrassa oli koko kerroksen kokoinen makuuhuone ja sen keskellä kylpyamme.

– Se oli niin kaunis, että se meni ihon alle. Kyyneleet alkoivat valua.

Hanna myös vaistoaa voimakkaasti, asuuko kotona onnellisia ihmisiä, onko siellä hyvä olla. Tilaa kuvatessa oli muutaman kerran ahdistava tilanne, kun hän vaistosi selvästi, että tässä kodissa eivät asiat ole hyvin.

– Se tulee vain ihon läpi. Ja ne kodit ovat olleet aina erittäin siistejä, Hanna sanoo ja hiljenee herkistyneenä.

Myös vuosia sitten kuvauskeikalla laulaja Armi Aavikon luona hänelle tuli olo, että kodista siivotaan pois jotain muutakin kuin pölyä, sillä kuivakukista ja koriste-esineistä huolimatta missään ei ollut pölynhiukkastakaan. Ja sittemmin tulikin tietoon Armin alkoholiongelma.

Ole sisustajana oma itsesi

Eniten Hanna Sumaria yllättää suomalaiskodeissa epäkäytännöllisyys. Boheemi taiteilijakoti on asia erikseen, mutta perusperheessä asioiden pitäisi ennen kaikkea sujua. Hän ihmettelee esimerkiksi, jos tiskinkuivauskaappi puuttuu. Hän kurkistelee myös kaappeihin, ja kuulemma 98 prosenttia niistä on kaaoksessa. Eräässä kodissa oli valtava läjä likapyykkiä piilossa sohvan takana.

Kompastuskiviä ovat Hannan mukaan myös verhot, liian pienet matot, vääriin kohtiin ripustetut valaisimet ja liian suuret sohvat.

– Mittasuhteiden hallinta on suomalaisille vaikeaa. Huonekaluliikkeet ovat jättimäisiä halleja, joten siellä mittasuhteiden taju sumenee. Mittanauha on sisustajan paras apuväline. Emmekä ole kovin hyviä verhoissa. Verhot roikkuvat ja ovat minkä kokoisia sattuu, usein liian lyhyitä. Ja sivuverhojen tulee peittää ikkunaa poimuilevasti eikä pingotetusti.

Suomalaiset ovat aika arkoja itsestään ja siten myös ujoja sisustajina. Emmekä oikein uskalla käyttää värejä.

– Tosi usein syynä on ajatus, että ”entä jos mä en tykkääkään siitä”. Jos tykkäät violetista sohvasta nyt, niin hanki se!

Hannan mielestä omaa sisustusmakua ei tarvitse kehittää: ole, mikä olet.

– Usein sanotaan, että älä yritä, ole oma itsesi. Mutta sehän on tässä maailmassa kaikkein vaikeinta! Some antaa koko ajan viitteitä, mitä on jossain muualla.

Jos haluaa löytää oman sisustustyylinsä, Hanna antaa siihen hyvän, vanhanaikaisen keinon: Revi lehdistä leikkeitä tai kuvaa kännykällä sellaisia kuvia, jotka jostain syystä tuntuvat ihanilta ja saavat läikähtämään. Kun sitten katsot ja analysoit keräämääsi kuvamaailmaa, siitä huomaakin selvän punaisen langan. Sitten voit alkaa kopioida niistä itsellesi ideoita esimerkiksi värien yhdistelyyn ja pyrkiä sitä kohti, mistä tykkäät.

– Tee niin ihana koti kuin pystyt – koska me elämme vain kerran.

Kodissa pitää olla helppo olla

Mitä Hanna Sumarin oma koti sitten kertoo hänestä? Vuonna 1947 rakennettu vanha puuhuvila on kodikas ja rento, mikä kuvastaa hänen persoonaansa. Juuri helppous ja rentous tekevät hänestä kotiin aina hyvän tunnelman. Koti ei saa olla tehty pakottamalla. Kiire näkyy joskus kaaoksena, vaikka hän vihaakin epäjärjestystä.

Monia yllättää, että Hannan kodissa ei olekaan designklassikoita.

– Kerroin kymmenen vuotta Tila-ohjelmassa klassikkokalusteista ja designesineistä – ja sen takia meillä ei ole niitä yhtään, Hanna tunnustaa. – En oikein kestä sitä, että kaikilla on samoja himoittuja esineitä. Siksi kodissani ei ole juuri mitään tunnistettavaa.

Omassa kodissa on Hannalle joitakin epämieluisia jäänteitä aiemmista elämänvaiheista, kuten ”hirveitä laattoja” ja ”hirveitä sinisiä, tähden muotoisia halogeeneja katossa, joita ei saa pois kuin isolla remontilla”. Niistä oppineena hän antaakin neuvon:

– Älä koskaan valitse kotiin pysyviä elementtejä, kun olet umpirakastunut, raskaana tai aivan pienen lapsen äiti. Koska imelyyden mittaa ei silloin ole!

1 kommentti