Tältä näyttävät halutuimmat viherkasvit! Harvinaisuudet myydään minuuteissa ja niistä maksetaan jopa satasia

Tältä näyttävät halutuimmat viherkasvit! Harvinaisuudet myydään minuuteissa ja niistä maksetaan jopa satasia
Tiedätkö, mitä ovat viherkasvimaailman yksisarviset ja plantfluencerit? Tämän jutun luettuasi olet kartalla viherkasvitrendeistä.
Julkaistu: 19.11.2020

Kauas on kuljettu siitä, kun huonekasvit olivat lähinnä mummojen heiniä ja nuoren matkaan omaan kotiin lähti vanhempien ylijäämäjukkapalmu. Rakkaus viherkasveihin on versonut sekä maailmalla että Suomessa intohimoiseksi ja tyylitietoiseksi harrastukseksi.

Edelläkävijät metsästävät juuri tietynlaisia lehtiä, ja osa kasvikeräilijöistä on valmiita maksamaan harvinaisimmista kasveista suuria summia. Vaikuttajat esittelevät kasvilöytöjään sosiaalisessa mediassa, ja samoista lajikkeista innostuvat yhä useammat. Syntyy kasvihittejä.

Gam Dangin intohimo kasveihin muuttui työksi viime vuonna, kun hän tradenomiksi valmistuttuaan perusti Lahteen epätavallisiin kasveihin keskittyvän viherkasvikaupan Rooted The Plant Shopin. Kivijalkakaupan pyörittämisen lisäksi hän postittaa kasveja harrastajille ympäri Suomen.

Gam Dang pitää erityisesti kasveista, joilla on sametinhohtoiset lehdet. "Nautin suuresti kasvien kasvattamisesta ja koko niiden kehityskaaren seuraamisesta. Kasvilajien eroavaisuudet ja erilaiset vaatimukset hoidon suhteen ovat mielenkiintoinen osuus", hän kertoo.

Vietnamista kotoisin olevalla Dangilla oli tuore näkökulma meille tuttuun kukkakauppakonseptiin.

– Mielestäni on melko vaikeaa erikoistua samanaikaisesti kahteen niin erilaiseen asiaan kuin leikkokukat ja viherkasvit. Vietnamissa on viherkasvikaupat ja kukkakaupat erikseen. Tämä voi osaltaan selittää sitä, miksi Suomessa harvinaisten kasvien kauppa on vielä melko pientä verrattuna muihin EU-maihin, esimerkiksi Ruotsiin, Saksaan, Alankomaihin ja Ranskaan, hän pohtii.

Tällä hetkellä kasvien keräilijät ovat erityisen innostuneita vehkakasvien heimosta.
Gam Dang

Myös perinteisemmät toimijat ovat avanneet nettikauppoja. Kortesjärvellä sijaitseva Luoman puutarha myy huonekasveja Viherkasvit.net-brändin alla. Valikoima koostuu enimmäkseen varsin yleisistä kasveista, kuten erilaisista köynnöksistä, maijoista ja juoruista. Silloin tällöin tarjolla on kuitenkin harvinaisempia kasveja.

– Verkkokauppamme on ollut toiminnassa nyt kolme vuotta, ja ainakin tähän mennessä tilausmäärät ovat olleet jatkuvasti nousussa. Alussa pyöritimme verkkokauppaa puutarhamyymälämme tiloissa, mutta pian huomasimme, että se vaatii kokonaan omat toimitilansa, kertoo verkkokauppavastaava Anniina Syrjälä.

Philodendron 'Florida Ghost' on harvinainen ilmestys Suomessa. Kuva Gam Dang.
Samoin Philodendron Lupinum. Kuva Gam Dang.
Eri lehtimuodot ja erilaiset tekstuurit ihastuttavat.
Anniina Syrjälä

Lehtimuotojen loistoa

Vaikka kauppojen valikoimat ovat hyvin erilaiset, sekä Syrjälä että Dang ovat yhtä mieltä siitä, että tällä hetkellä halutuimmat kasvit löytyvät vehkoista.

– Tällä hetkellä kasvien keräilijät ovat erityisen innostuneita vehkakasvien heimosta (Araceae), johon kuuluvat muun muassa monsterat (esimerkiksi peikonlehdet), philodendronit (köynnösvehkat), alokasiat (juurakkovehkat) ja anthuriumit (flamingonkukat), kertoo Dang.

Luoman puutarhalta myydään eniten alokasioita, valkokirjavaa peikonlehteä, aarnipeikonlehteä sekä philodendroneita.

– Valkokirjavat kasvit ovat olleet jo pitkään hyvin suosittuja. Myös pinkit lehdet houkuttelevat ostajia, samoin kuin lähes mustat. Eri lehtimuodot ja erilaiset tekstuurit ihastuttavat myös, luonnehtii Syrjälä.

Vaikka kasvi olisi harvinainen, se ei automaattisesti tarkoita, että se olisi vaikea pitää hengissä.
Neulavehka ja valkokirjava peikonlehti (alla) ovat olleet trendikkäitä jo muutaman vuoden. Kuvat Viherkasvit.net.
Valkokirjava peikonlehti Monstera Albo Borsigiana. Kuva Anniina Syrjälä.

Myös Dangin mielestä halutuimmilla kasveilla on jollakin tavalla erityisen tai epätavallisen näköiset lehdet tai kasvutapa.

– Harvinaisemmat menevät yleensä kaupaksi nopeimmin, joskus jopa minuuteissa. Tiettyjä harvinaisia lajikkeita kysellään ja halutaan tilata ennakkoon.

Syngonium Pink Splash kuuluu myös epätavallisiin kasveihin. Kuva Gam Dang.
Philodendron Mayoi.
Harvinaisuuden hinta voi olla jopa tuhansia euroja.
Gam Dang

Vaikka kasvi olisi harvinainen, se ei automaattisesti tarkoita, että se olisi vaikea pitää hengissä.

– Helppohoitoisuus riippuu lähinnä kasvin lehtien ja juuriston rakenteesta. Esimerkiksi kasvit, joilla on samettipintaiset lehdet, tarvitsevat yleensä korkeamman ilmankosteuden. Harvinaisia kasveja on sekä helppohoitoisia että haastavia, selittää Dang.

Plantfluencerit ja yksisarviset

Kasvien suosioon vaikuttaa paitsi se, mitä viljelijät kasvattavat, myös sosiaalisen median vaikuttajat ”plantfluencerit”. Instagramin ja YouTuben vaikuttajat kymmeninetuhansine seuraajineen voivat nostaa tietyn kasvin tai lajikkeen äkkiä suosioon. Myös Facebookin kasviharrastajaryhmillä on merkitystä.

Kasvien keräilijät etsivät kokoelmiinsa juuri tiettyjä, epätavallisia lajikkeita.

– Jokaisesta kasvisuvusta löytyy omat ”yksisarvisensa”, eli harvinaisimmat ja hintavimmat kasvilajit. Tällaisen harvinaisuuden hinta voi olla jopa tuhansia euroja. Esimerkiksi köynnösvehkoissa tuo yksisarvinen on philodendron spiritus sancti, kertoo Dang.

Pitkälehtinen spiritus sancti on äärimmäisen harvinainen myös luonnossa. Elinympäristöjen tuhoutumisen vuoksi se on lähes hävinnyt kotimaastaan Brasiliasta. Se lieneekin runsaslukuisempi nykyään kasviharrastajien kodeissa tai kasvihuoneissa kuin alkuperäisessä kasvupaikassaan.

Dangin kaupassa ei ole myynnissä yksisarviskasveja, mutta harvinaisia lajikkeita häneltä löytyy. Harvinaisen kasvin hinta määräytyy osin sen mukaan, miten paljon kasvia on saatavilla Euroopassa ja Suomessa.

– Jotkut kasvit voivat maksaa yli 100 euroa, jos lajiketta ei kasvateta kovin suuria määriä. Jos kasvi on haluttu mutta sen saatavuus huono, se näkyy luonnollisesti hinnassa. Harvinaisten kasvien hinnat ovat vuosien mittaan nousseet ja nousevat edelleen, valottaa Dang hinnoittelua.

Philodendron Atabapoense maksaa Rooted The Plant Shopissa 210 euroa. Kuva Gam Dang.
Yli sadan euron kasveihin kuuluu myös Philodendron 69686. Kuva Gam Dang.

Toisinaan Dang ostaa harvinaisempia kasveja investointimielessä, jos hän arvioi tietyn kasvin hinnan olevan nousussa. Myöhemmin hän voi ottaa kasvista pistokkaita ja jakaa siitä useampia yksilöitä.

Gam Dangin suosikkivaikuttajat

 • Suomalaiset Instagramissa: @plantsgalleria, @thenordicjungle, @millenialjungle ja @greenvivid.
 • YouTubessa Summer Rayne Oakes. "Hänellä on paljon tietoutta kasvilajeista ja ihailen hänen tekemäänsä sisältöä".

Kasviharrastajissa ja -keräilijöissä on nykyään paljon nuoria. Tämä näkyy selvästi Dangin kivijalkakaupassa.

– Noin 90 prosenttia kaupan asiakkaistani on arviolta 15–30-vuotiaita. Minulla oli viime kesänä vasta 14-vuotias työntekijä kaupalla. Olin todella hämmästynyt hänen tietämyksestään ja intohimostaan kasveja kohtaan, kun hän suositteli sujuvasti erilaisia kasveja asiakkaille.

Viherkasvi paketissa kotiin

Monelle viherkasvin tilaaminen netistä voi aiheuttaa huolta: miten se pärjää paketissa? Pääsääntöisesti hyvin, vaikka mahdollisuus vaurioitumiseen toki on olemassa. Kasvit pakataan vuodenajan vaatimalla tavalla.

– Otamme kasveista täyden vastuun kuljetuksen ajan, eli mikäli vahinkoja sattuu, niin ne tietenkin korvataan. Viime talvet ovat olleet meille hyvin suotuisia, sillä kylmiä pakkasjaksoja on ollut melko vähän. Toisinaan olemme kuitenkin joutuneet siirtämään tilausten lähetystä viikolla tai parilla, sillä lämpötila on ollut liian alhainen, kertoo Syrjälä.

Dangin mukaan kasvien nettikaupassa kuljetusten lisäksi haastavaa on mielenkiintoisen valikoiman tarjoaminen asiakkaalle.

– Asiakkaat eivät tee tilausta, jos he voivat löytää saman kasvin paikallisesta kaupasta.

Molemmat kaupat hankkivat kasvinsa Euroopasta. Tosin Syrjälä huomauttaa, että osa kasveista saattaa olla alun perin Aasiasta, mutta tieto alkuperästä ei välttämättä välity myyjälle asti.

Luoman puutarha pyrkii kasvattamaan yhä enemmän kasveja Suomessa.

– Tämän vuoden viherkasvimyynnistä noin 20 prosenttia on ollut omaa tuotantoa. Ensi vuonna osuus tulee olemaan suurempi, sillä jatkamme tuotantoa nyt ympäri vuoden.

Viherkasvien suosio on kasvanut voimakkaasti jo useamman vuoden ajan.
Kevääksi Luoman puutarhassa valmistuu erä Alokasia 'Silver Dragoneita'. "Kyseistä kasvia oli meillä valikoimassa viimeksi vuonna 2017 ja sen jälkeen emme ole sitä käsiimme saaneet", kertoo Syrjälä. Kuva Viherkasvit.net.

Sekä Dang että Syrjälä näkevät, että korona-aika on innostanut ihmisiä vihersisustamiseen. Viherkasvien suosio on kuitenkin kasvanut voimakkaasti jo useamman vuoden ajan.

– Toki korona-aikana ihmiset haluavat enemmän panostaa kodin viihtyisyyteen, ja se on vauhdittanut kasvien kysyntää vielä lisää, mutta se on vain osatekijä. Viherkasvitrendi tuskin tulee tästä laantumaan, toteaa Dang.

Luoman puutarhan myydyimmät kasvit

 • Alokasia 'Dragon Scale'
 • Alokasia cuprea 'Red Secret'
 • Valkokirjava peikonlehti (Monstera Albo Borsigiana)
 • Aarnipeikonlehti (Monstera adansonii)
 • Philodendron Birkin
 • Philodendron 'Pink Princess'
 • Hopeaköynnös Scindapsus 'Silvery Ann'
 • Silkkimaija (Calathea orbifolia)
 • Neulavehka (Rhaphidophora tetrasperma)
 • Juoru 'Nanouk'
Alokasia cuprea 'Red Secret'. Kuva Kuva Anniina Syrjälä.
Hopeaköynnös 'Silvery Ann'. Kuva Anniina Syrjälä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa kasteluvahdit kaikille kasveillesi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti