Avotakka

"Halusin yksiööni hienostohotellin tunnelmaa" – kultainen kylpyhuone ja 4 muuta häikäisevää ideaa stylistin kodista

"Halusin yksiööni hienostohotellin tunnelmaa" – kultainen kylpyhuone ja 4 muuta häikäisevää ideaa stylistin kodista
Stylisti Mia Hammaren on kerännyt yksiöönsä aarteita maailmalta. Luksushotellin tyyli huipentuu kultaiseen kylpytilaan ja preeriaan parvekkeella.
Julkaistu: 14.8.2018
Mia Hammaren halusi kotiinsa tekstuurien runsautta, samettia, tapettia, lakattua puuta ja messinkiä. Karkeakarvainen mäyräkoira Adeline Virginia Woolf tottelee nykyisin nimeä Gin.

Kun entinen 1980-luvun toimistorakennus Helsingin Albertinkadulla muutettiin asuinkäyttöön pari vuotta sitten, kaikki huoneistot saneerattiin saman kaavan mukaan. Perusratkaisut tuntuivat liian kesyiltä sisustussuunnittelija Mia Hammarenille. Hän kaipasi uuteen kotiinsa ylellistä boheemityyliä.

– Entinen asuntoni oli vaalea, valoisa ja skandityylinen, mutta tänne halusin hienostohotellin tunnelmaa.

Niinpä vain selkeä valkoinen peruskeittiö sai ”riittävät pisteet” ja hyväksynnän jäädä. Mia ihastui parvekkeelliseen studioyksiöön, koska asunnon sijainti vastasi hänen toiveitaan urbaanista asumisesta Helsingin keskustassa. 38,5 neliön yksiössä on makuualkovi ja parveke.

On nautinto sukeltaa tyynyröykkiöön työpäivän päätteeksi. Mia rakastaa pellavalakanoita. Nämä ovat H&M:n. Raidallinen Gantin täkki suojaa koirakodissa Nougatin päiväpeitettä. Tapetti, Cole & Son. Valohuulet, Bxxlght.
Mia viimeisteli taloyhtiön valitseman peruskeittiön kultakoruilla. Kultainen vasikka, hana ja pallot yhdistävät tilan muuhun sisustukseen. Mustat Hans J. Wegnerin Wishbone-tuolit ovat Vepsäläiseltä ja ruokapöytä Salista.

Sisustussuunnittelija ja stylisti Mia Hammaren, 32, työskentelee vuonna 2015 perustamassaan Mia Theodor Design -yrityksessään. Hän opiskeli sisustussuunnittelijaksi Inchbald School of Designissa Lontoossa. Hän haaveilee vielä jatkavansa opiskelua sisustusarkkitehdiksi Lontoossa tai Suomessa. Hän on tehnyt töitä muodin parissa kymmenisen vuotta.

– Olen asiakkaideni henkilökohtainen opas, personal shopper. Valitsen asiakkailleni vaatteita ja sisustustarvikkeita. Käyn myös läpi heidän vaatekaappejaan ja stailaan miehiä ja naisia eri tilaisuuksiin.

Osa saattaa muistaa Mian osallistumisesta The Voice of Finland -laulukilpailuun. Hän on keikkaillutkin bändin kanssa mutta keskittyy nykyisin stailaamiseen ja sisustamiseen.

– Mielestäni muoti, taide, sisustus ja musiikki kulkevat kaikki käsi kädessä.

Tutustu Mian kodin parhaisiin sisustusideoihin!

1. Preeria tuli parvekkeelle

Parvekkeen yhtenäinen preeriatyyli syntyy vanhasta senkistä, pellavatyynyistä, lehmänkallosta, puhvelin ja antiloopin sarvista sekä kookkaista kaktuksista.

Kerrostaloyksiön parveke on viileä keidas kuumina kesäpäivinä, sillä se on vastapäisen rakennuksen ja paloportaiden katveessa. Polttava aurinko osuu varjoisalle parvekkeelle vain keskipäivällä, joten sen haalistavaa vaikutusta ei tarvitse pelätä.

Mia keksi luoda sinne preeriatyylin ihastuttuaan Perun ja Ecuadorin -matkoillaan puuteriseen vaaleanpunaiseen, jollainen oli vuoden 2016 Pantone-värikartan sävy Deauville Mauve.

– Kun näin auringonlaskun kultaamat muurit ja haalean roosat asuintalot turkoosine ovineen, olin myyty. Halusin siirtää edes hyppysellisen näkemästäni elämyksestä parvekkeelleni, Mia huokaa.

Paloportaiden ja vastapäisen kerrostalon katveeseenkin saa viihtyisän parvekkeen. Ruukkukaktukset haarautuvat kuin kyntteliköt. Bo Conceptin Elba-puutarha tuolin joustava muovipunos muotoutuu hyvään istuma-asentoon.

Mia levitti betonilattialle luonnonvärisen lehmäntaljan ja toi ikkunaseinälle vanhan kuluneen puusenkin. Senkin molemmissa päissä on veden hiomat, puurunkoiset valaisimet ja kaktuksenvihreät kulhot koristeena ja käytössä. Ananakset käyvät somisteista.

Lisäksi tarvitaan kaktuksia ja pari puutarhatuolia pellavatyynyillä pehmustettuina. Suuret korit ja intiaanien kutomat matot sekä peitteet sopivat henkeen, samoin lehmänkarvatyynyt. Isot kaktukset, lehmänkallo ja antiloopin sarvet viimeistelevät tyylin.

Aidot cowboybootsit ovat Yhdysvalloista ja maalaus Tarja Hammarenin käsialaa.

2. Ruutupeili luo valeikkunan

Valokuvasuurennos huippumalli Kate Mossista ja valtavat peilit luovat suurellisuutta.

Seinän kokoiset ruutupeilit tuovat studioasuntoon modernia särmää. Peilit hämäävät ja monistavat pienetkin sisustuksen yksityiskohdat ja luovat illuusion toisesta samanlaisesta tilasta. Ne avartavat, tuovat valoa ja korvaavat perinteiset taulut. Mustat ikkunanpuitteet ryhdistävät peilin ja koko tilan.

3. Ompele jättityynyt huiveista

Huiveista voi tehdä upeita sisustustyynyjä. Zarrosta hankittujen Meli Melin samettituolien sylissä voi kuunnella vaikka Royal Albert Hallissa äänitettyä Adelen konserttia.

Mia suunnittelee tyynyjä vintagemerkkihuiveista.

– Ihanimmat ovat 90-senttiset Hermès-huivit, joista olen teettänyt tyynyjä, joiden toinen puoli on samettia.

Mian vintagetyynyissä hyödyntämien Hermès-silkkihuivien arvo on hänen mukaansa nosteessa netissä, sillä ne ovat kohta taas pinnalla muodissa. Hän itse etsii merkkihuiveja paitsi verkosta myös vanhojen vaatteiden kaupoista ja kirpputoreilta. Omat ja sukulaistenkin kaapit on pengottu jo moneen kertaan.

Koristetyynyt ovat vaivaton tapa tuoda vaihtelua sisustukseen. Välillä ne toimivat lattiatyynyinä, joilla voi löhötä kirjoja lukien tai televisiota katsellen.

4. Eteisen vitriinikaappi on tavarataivas

Vitriinikaappi on trendikäs säilytin laukuille, kengille, huiveille ja aurinkolaseille, joiden haluaa päätyvän muiden nähtäville. Tämä yksilö on Destiny Storesta.
Merkkiaurinkolasit ovat siistissä järjestyksessä ja poimittavissa laatikostaan vitriinikaapin ylähyllyltä.

Vaikka vitriinikaapin paikka on yleensä olohuoneessa tai ruokailutilassa pitämässä esillä kauniita astioita tai esineitä, sijoitus eteisessä on käytännöllinen ja erittäin trendikäs ratkaisu.

Vitriinikaapissa omassa näyteikkunassaan Mia säilyttää kaikki rakkaimmat asusteensa: merkkilaukkuja, huiveja ja aurinkolaseja. Myös upeille kengille ja kauniin värisille käsineille järjestyy paikka.

Kun perusvaatteet on puettu, katse löytää vitriinistä helposti sopivat asusteet. Käytännöllistä mutta hurmaavaa.

Vitriinikaappi ei tosin päässyt kotiin aivan kommelluksitta. Kun Mia osti sen, kuljetusliikkeen kantajat totesivat porraskäytävässä, että sekä portaikko että hissi ovat liian ahtaat. Mia joutui valitsemaan vitriinin pienemmän version Destiny Storesta, joka sijaitsi onneksi vain kivenheiton päässä. Uusi kaappi asettui saman tien oikeaan paikkaansa eteisen takaseinälle.

5. Oma kylpyhuone kullan kallis

Kylpyhuoneessa olo on kuin pankkiholvissa, jossa kultaharkot on ladottu päällekkäin. Hulppeat laatat Mia löysi Kaakelikeskuksesta. Messinkinen suihkuhana ja allas ovat Tapwellin.
”Preeriakasvi” kukka-ananas kukoistaa kullan kainalossa. Jo vähän rupsahtanut talonpoikaiskaappi taitaa vihertää kateudesta.

Mia päätti ”kullata” kylpyhuoneensa. ”Kultaharkkolaatat” tuovat kylpytilaan hänen himoitsemaansa luksushotellien ylellisyyttä.

Pienestäkin kylpyhuoneesta saa oikeilla ratkaisuilla nautittavan ja ylellisen keitaan. Säilytystilan järjestäminen voi olla joskus haastavaa, ja silloin tarvitaan pelottomia ratkaisuja vakiokalusteiden sijaan.

Suunnitteluun voi tehdä Mian tapaan kuperkeikan tuomalla tilaan jonkin makuu- tai olohuoneen kalusteen, ja juuri se tekee tilasta omaperäisen. Ajan patinoiman talonpoikaiskaapin laatikoissa ja ovien takana on pyyhkeitä, meikkejä, hiustenkuivaaja ja muuta tarpeellista.

Arki silautuu luksuksella: Aamuinen peilikuvakin näyttää parhaat puolensa, kun seinät kultaavat kasvot. Käsienpesussa ja pikkupyykkiä huuhdellessa vesipisarat saavat hohteensa kultaisista seinistä.

Mustavalkoruudullinen lattialaatta on onnistunut valinta kullan kaveriksi, ja sen kainalossa viihtyy kukka-ananaskin.

Kommentoi »