Avotakka

Sisustajan leikkikenttä! Habitaren materiaalikirjastossa voit kokeilla inspiroivia ja kestäviä materiaaliyhdistelmiä ja löytää ideoita omaan kotiin

Sisustajan leikkikenttä! Habitaren materiaalikirjastossa voit kokeilla inspiroivia ja kestäviä materiaaliyhdistelmiä ja löytää ideoita omaan kotiin
Habitarematerials on ainutlaatuinen materiaalikirjasto, jossa pääset tutustumaan kodin pintamateriaaleihin ja kokeilemaan kestävien ja laadukkaiden sisustusmateriaalien yhdistelemistä toisiinsa. Osasto on avoinna koko Habitare-messujen ajan 7.–11. syyskuuta 2022. Myös Avotakka on mukana omalla, yllättävällä valikoimallaan.
Julkaistu 5.9.2022

Habitarematerials-konseptin on luonut NEMO arkkitehdit, joka vastaa myös Avotakan Habitare-osastosta ja sen täysin uudistuneesta, kestävän kehityksen pohjalta rakennetusta kokonaisuudesta messuilla.

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2019 materiaalikirjasto sai valtavan suosion. Mukana olivat jo silloin Avotakan yllättävät vintagemateriaalit. Tämänvuotisen Avotakka-koosteen teema on ”Mummonmökki”, ja sen materiaalit on valinnut päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma oman kesäpaikkansa piiristä.

Tässä Avotakan osastolle viemät materiaalit, joita voi hyödyntää vapaasti omien kollaasien tekemisessä.
Habitarematerials järjestettiin ensi kerran vuonna 2019. Kuva ensimmäiseltä osastolta. Kuva: Maija Astikainen

Avotakka-koosteen teema on ”Mummonmökki”. Materiaalit valitsi päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma oman kesäpaikkansa piiristä."

Arkkitehtipari Jussi Laineen ja Maria Klemetti Laineen tavoitteena on ollut tuoda jokaisen ulottuville laaja materiaalikirjasto, jota yleensä vain ammattisuunnittelijat pääsevät käyttämään työssään.

Osasto on siis tarkoitettu eräänlaiseksi leikkikentäksi, jossa kaikkea saa koskea, siirrellä ja koostaa uudenlaisiksi, yllättäviksi ja toivottavasti oman kodin sisustusta inspiroiviksi valinnoiksi. NEMO arkkitehdit on kuratoinut materiaalikirjaston huolellisesti, jotta kokonaisuus on mahdollisimman kattava ja kaikki kootut yhdistelmät kauniita ja kiinnostavia.

Kirjasto tarjoaa jotakin uutta myös kaiken nähneille ammattilaisille, sillä NEMO arkkitehdit on hankkinut valikoimaan kiinnostavia uutuuksia ulkomailta ja kotimaasta. Mukana on niin klassikoita kuin uusia kokeellisia materiaaleja.

– Vaikka kannustamme osastolla leikkimään, kokeilemaan ja pitämään hauskaa, haluamme haastaa messuvieraita ajattelemaan materiaaleja pintaa syvemmältä, kertovat Laine ja Klemetti Laine.

Habitarematerialsin tarkoitus on saada pohtimaan omia materiaalivalintoja ja niiden perusteita sekä vaikutuksia ympäristön näkökulmasta.
Vuonna 2019 Habitarematerials saavutti suuren suosion. Kuva: Maija Astikainen.

Jussi Laine ja Maria Klemetti Laine ovat osastolla läsnä koko messujen ajan keskustelemassa kävijöiden kanssa materiaaleista, niiden vaikutuksista ja ominaisuuksista: rakennus- ja sisustusmateriaalien valikoima on valtava, ja tietoa on saatavilla ainoastaan, jos on valmis näkemään vaivaa sen etsimiseen.

Pohjimmiltaan Habitarematerialsin tarkoitus on saada pohtimaan omia materiaalivalintoja ja niiden perusteita sekä valintojen vaikutuksia ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Habitarematerials jatkuu Habitaren Arenalla. Päivittäin lavalla nähdään Päivän kollaasi -tilaisuus, jossa alan kiinnostavat tekijät kertovat suhteestaan materiaaleihin. Keskustelun virikkeeksi vieraat tekevät osastolla oman kollaasinsa.

Laine ja Klemetti Laine myös haastattelevat materiaalitoimittajia Mitä tapahtuu materiaaleissa? -ohjelmassa, joka on loistava mahdollisuus kuulla materiaalien kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Lauantaina lavalla keskustellaan materiaaleista ja niiden vaikutuksista terveelliseen ja ekologiseen kotiin Habitarematerials TALKS -paneelikeskustelussa. Paneelissa tarjotaan eväitä terveellisten sisustusratkaisujen tekemiseen.

NEMO arkkitehtien kokoama esimerkkikollaasi. Kuva NEMO arkkitehdit.
NEMO arkkitehtien kokoama esimerkkikollaasi. Kuva NEMO arkkitehdit.

Habitarematerials 2022 -osastolta löydät materiaaleja seuraavien yritysten valikoimasta:

Annala – ainoa kotimainen villaisten verhoilukankaiden valmistaja. Annala on toteuttanut istuinpäälliset osaston penkkeihin.

Belle Arti – italialaisten pinnoitemateriaalien maahantuoja.

Bolon – ruotsalainen perheyritys kutoo vinyylistä kokolattiamattoja. Koko osaston lattia tulee Bolonilta.

Durat – suomalainen 100% kierrätettävä komposiittimateriaali, josta valmistetaan tasoja, altaita ja kalusteita. Durat toteutti vuoden 2019 messuille kalusteen, joka nähdään jälleen osastolla.

Golvabia – ruotsalainen perheyritys, joka valmistaa ja toimii lattiamateriaalien tukkumyyjänä.

Hollolan Viilu ja Laminaatti – suomalainen viilun jalostaja ja tukkuri sekä laminaattitoimittaja.

Koolmat – tuo maahan monipuolisesti sisustusmateriaaleja, ja Habitarematerialsissa nähdään heidän kokolattia- ja irtomattojaan.

Koskisen – suomalainen yli satavuotias puunjalostuksen perheyritys. Tuotevalikoima kattaa mm. sahatavaraa, vaneria, lastulevyjä sekä ohutvaneria ja viiluja.

Lauritzon – suomalainen yli satavuotias perheyritys, joka valmistaa korkeatasoisia sisustuskankaita Italiassa.

Nordic Floors – eteläpohjalainen puulattioita valmistava ja maahantuova yritys.

Novenberg – suomalainen rakennus- ja sisustusmateriaalien maahantuontiyritys, jonka valikoimaan kuuluvat mm. Accoya-mänty, Shou-Sugi-Ban- ja Kebony-puutuotteet.

Novo Wood – jalopuiden, puupohjaisten tuotteiden ja sisustuslevyjen maahantuontiin keskittynyt yritys.

Orient Occident – suomalainen sisustusmateriaaleja maahantuova yritys, jolta nähdään osastolla kankaita ja tekstiililattioita.

Osmo Color – saksalaisia kasviöljypohjaisia puun pintakäsittelyaineita, kuten puuvahoja, öljyvahoja ja puuöljyjä.

Siparila – suomalainen ulkoverhous- ja sisustuspaneelien sekä sisustuslistojen valmistaja. Siparila on toteuttanut osastolle mallipalojen säilytyskalusteen.

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola – suomalainen aitoja paperitapetteja valmistava perheyritys.

Tikau – suomalainen yritys, joka yhdistää kestävän muotoilun ihmisten auttamiseen. Tikaulta on mukana erityisesti mattoja, jotka on kudottu Intiassa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Tulikivi – suomalainen kivenjalostaja ja varaavien tulisijojen valmistaja. Tulikiven vuolukivi on näyttävästi esillä osastolla.

Wienerberger – kansainvälinen konserni, joka valmistaa tiiliä ja tiililaattoja. Habitarematerialsissa voi tutustua myös kennotiiliharkkoihin.

Tutustu Habitarematerialsiin myös Instagramissa: @habitarematerials. Jaa oma kollaasisi Instagramissa hashtagilla #habitarematerials. Habitare Helsingin Messukeskuksessa 7.–11. syyskuuta 2022. Avotakan valinnat esitellään Habitare-messujen Arena-lavalla 7.9. klo 12.30-12.45.

Kommentoi »